Damjanović: Suprotstavićemo se održavanju festivala „Mirdita, dobar dan“

Srpska radikalna stranka suprotstaviće se održavanju festivala Mirdita, dobar dan kojim se, kako je naveo poslanik radikala Miljan Damjanović, Kosovo prikazuje kao nezavisna država.

Damjanović je na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine rekao da je taj festival u suprotnosti sa zakonima i Ustavom Srbije.On je kritički govorio i o Inicijativi mladih za ljudska prava koju je donedavno predvodila sadašnja aktivistkinja Liberalno demokratske partije (LDP) Anita Mitić.

On je rekao da je Anita Mitić ranije u izjavi za medije kazala da se ona i njeni saradnici redovno susreću sa Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem i da ona priznaje nezavisno Kosovo.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović potvrdio je svoj dolazak u Prištinu na sutrašnju tribinu koju organizuje Demokratski institut Kosova, na temu „Perspektiva dijaloga Kosova i Srbije”. On će biti prvi političar iz Narodne skupštine Republike Srbije koji će otvoreno govoriti o svojoj politici prema Kosovu i Metohiji. Jovanović je čak juče naveo za šiptarske medije, da sa njegove tačke gledišta: „Beograd je izgubio kontrolu, i pravnu i političku nadležnost nad novom evropskom državom u trenutku vojne intervencije NATO 1999”. I, prema njegovom mišljenju: „Kosovo je nezavisna država”.

Damjanović je to najstrože osudio rekavši da takvu izjavu čak ni sam Ramuš Haradinaj ili Hašim Tači ne bi dali.

Srbija i njeni državni organi moraju da zabrane delovanje ovakve organizacije i ovakav festival koji jasno radi protiv interesa Srbije i u suprotnosti je sa zakonom i Ustavom Srbije. Ukoliko država ne bude zabranila, Srpska radikalna stranka će se na sve načine suprotsaviti da se ne održi takav festival gde se Kosovo prikazuje kao nezavisna država“, rekao je Damjanović.

Festival Mirdita, dobar dan osnovan je pre nekoliko godina u nameri da se jednom godišnje beogradskoj publici predstavi kulturna i društvena scena Kosova, a potom i obrnuto.

Damjanović se na konferenciji osvrnuo i na poziv predsednika Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije i predsednika Lige socijademokrata Vojvodine Nenada Čanka, koji je pozvao predsednicu tzv. skupštinskog Odbora za spoljne poslove tzv. republike Kosovo, Vjosu OsmaniSadriu na događaj u Skupštinu Srbije.

On je rekao da LDP i LSV imaju lobističko šiptarsko delovanje i da se tako ponašaju jer moraju da se opravdaju kod zapadnih sila.“

Komentari

0 KOMENTARA