Dr Vojislav Šešelj primio orden Svetog vladike Mardarija

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je dr Vojislavu Šešelju orden Svetog vladike Mardarija. Ovo visoko crkveno odlikovanje predsedniku Srpske radikalne stranke u ime vladike Longina dodelio je vladika bački Irinej.

Episkop bački Irinej Bulović: Po blagoslovu preosvećenog vladike Vasilija, a i po blagoslovu vladike Longina, pripao mi je deo časti i prijatna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uručim ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božijeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo savremenika, Svetoga brata Mardarija. 

Prof. dr Vojislav Šešelj: Vaše preosveštenstvo, vladiko bački, gospodine Irineju, vaše preosveštenstvo, vladiko sremski, gospodine Vasilije, čast mi je, svetosavski oci, gospodine Lešiću, veliko mi je zadovoljstvo i čast da ja, kao nedostojan, primim ovo visoko crkveno odlikovanje. 

Svojevremeno, kada sam boravio u Americi, Kanadi i Australiji, zatekao sam tamo Srbe podeljene, zavađene na krv i nož. Prvo što sam uradio, otišao sam u manastir Libertvil, na manastirskom groblju upalio sveće pred spomenicima generalu Draži Mihajloviću i vojvodi Pavlu Đurišiću i na grobovima kralja Petra, vladike Nikolaja Velimirovića, Jovana Dučića i vladike Mardarija, za koga ranije nisam znao. Tada sam saznao kolike su njegove zasluge za srpsku crkvu. On je srpsku crkvu širom Amerike i Kanade osnovao, razvio, učvrstio, a došli smo u situaciju da se ta crkva podeli, kako su jedni druge pogrdno nazivali, na „raskolnike“ i „federalce“. Ja sam se trudio, na svakom mestu gde sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovo ujedini i imao sam prilično uspeha. Po prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne. 

 

Hvala vam. Nadam se u Božju milost da ću ovaj orden s ponosom nositi. 

https://youtu.be/g0-M9WjIZ5w

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM