Srpska radikalna stranka: Usvojiti zahteve frilensera

Srpska radikalna stranka poziva predstavnike Vlade Republike Srbije, Ministarstva finansija i Poreske uprave da bez odlaganja odustanu od namere da retroaktivno, za period od pet godina unazad, oporezuju prihode radnika na internetu, uz zaračunavanje izuzetno visokih zateznih kamata.

Dugogodišnje nesavesno postupanje Poreske uprave, koja nije vršila kontrolu i obaveštavala frilensere o dospelim poreskim obavezama, predstavlja isključivo institucionalni propust, čije posledice u vidu kamate ne smeju biti prebačene na teret radnika. Jedino ispravno rešenje u ovom slučaju je otpis zateznih kamata, ali i glavnice poreskih potraživanja, budući da se postojeći Zakon o porezu na dohodak građana Republike Srbije ne može primenjivati na frilensere, iz razloga što rad putem interneta nije bio zastupljen u vreme kada je zakon usvojen, te samim tim odredbe zakona ne regulišu ni prava ni obaveze ove grupe radnika. Ujedno sa otpisom protivzakonito zaračunatih dugovanja, potrebno je izraditi i usvojiti novo zakonsko rešenje kojim će se definisati poreska stopa u iznosu do maksimalnih 15%, po uzoru na zemlje u okruženju. Budući da je Srbija jedna od zemalja u svetu koje imaju najveći broj frilensera po glavi stanovnika, neophodno je bez odlaganja regulisati njihov status i uvesti njihovo poslovanje u zakonske tokove. 

Srpski radikali takođe upozoravaju predstavnike režima da je neophodno odustati od namere da se građanima Srbije retroaktivno naplaćuju zastarela komunalna potraživanja, kao i da se neadekvatno visokim poreskim stopama oporezuju lica koja su bila na radu u inostranstvu. Nedostatak novca u budžetu ne sme se nadoknađivati dodatnim opterećenjem fizičkih lica, već isključivo ukidanjem određenih neopravdanih stavki rashodne strane budžeta. Jedna od prvih mera u tom pravcu trebalo bi da bude ukidanje budžetskog finansiranja antisrpskih nevladinih organizacija, što je mera za koju se Srpska radikalna stranka dosledno zalaže dugi niz godina.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM