Srpska radikalna stranka za savez Srbije i Rusije

Srpska radikalna stranka se zalaže za savez Srbije i Ruske Federacije, za članstvo Srbije u Evroazijskoj uniji i za članstvo Srbije u vojnom savezu ODKB na čijem čelu je Ruska Federacija.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj izjavio je da se srpski radikali zalažu da Srbija napusti pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji i da uspostavi čvršće veze s Rusijom i Kinom, i okrene se Evroazijskoj uniji.

Šešelj je novinarima u Skupštini Srbije rekao da i posle 20 godina neprekidnog puta ka EU integracijama, Srbija danas nije ništa bliže EU nego pre 20 godina, a u međuvremenu je morala da ispunjava neke ponižavajuće uslove i da radi stvari koje nisu u našem nacionalnom interesu, kao što su saradnja s Haškim tribunalom i briselski pregovori, odnosno pregovori Beograda i Prištine čiji su ishodi na štetu naših nacionalnih interesa.

„U toku epidemije kovid virusa u Srbiji pokazalo se ne samo da nam takozvani partneri iz Evropske unije nisu pomogli, već su zabranili izvoz medicinske opreme za zemlje koje nisu u Evropskoj uniji i na taj način nam poslali snažnu poruku šta o nama misle i za šta nas smatraju,” ocenio je Šešelj i dodao:

„S druge strane, Rusija i Kina, za koje srpski radikali već godinama govore da su jedini iskreni prijatelji i saveznici Srbije, su dali svoje doprinose u borbi Srbije sa tim virusom. Vazdušni most humanitarne pomoći nije pravio evropski Erbas već je pravio ruski Iljušin, 11 aviona nije stiglo iz Brisela već iz Moskve.”

Šešelj je rekao da vlast nije prihvatila inicijativu Srpske radikalne stranke da se osoblju Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu da diplomatski status, niti da se sličan centar formira i u Vojvodini, iako je prikupila više od 30.000 potpisa građana Srbije.

„Smatramo da EU neće više primati nove članice, već je najavila šta će se dešavati sa zemljama na periferiji Evrope, zemljama kao što su Srbija, i da za njih postoji plan, odnosno njihova budućnost u integracionim procesima nije u EU već u tzv. ’malom šengenu’,” kazao je Šešelj i dodao, „ smatramo da ukoliko treba da biramo između takozvanog ’malog šengena’( unije Severne Makedonije, Albanije i Srbije) i Evroazijske ekonomske unije, svakako su naši interesi u savezu sa Rusijom.

„Mi smatramo da je to naša perspektiva, da to treba da bude politika Vlade Republike Srbije, a ne ispunjavanje svih mogućih zahteva iz Brisela. Videli smo da oni nisu u našem interesu i videli smo da evropske integracije nisu budućnost za ovaj region,” zaključio je Šešelj.

Komentari

0 KOMENTARA