Srpski radikali upozoravaju da država namerava da diplomirane defektologe zameni kursistima

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predstavio je predstavnicima Svetske banke projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitavanje i obrazovanje.“ Kao jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije najavljeno je stvaranje boljih uslova za odrastanje dece. Za realizaciju ovog projekta ministar je najavio obuku za oko 12.000 vaspitača koji će realizovati najavljeni projekat.

Srpska radikalna stranka nema ništa protiv inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ali način na koji to namerava da uradi Vlada Srbije je loš i štetan. Ne može se očekivati da ovaj posao rade ljudi koji će se navodno obučiti za to na kursu od nekoliko dana. Država forsira kursiste, a zanemaruje petogodišnje studiranje defektologa koji su već školovani i osposobljeni za taj posao.

Mešanje svetske banke u ovaj posao znači da će Srbija za obuku kursista verovatno uzeti još jedan kredit od Svetske banke, a efekata neće biti.

Srpski radikali zahtevaju da država konačno prizna defektološku nauku i u svakoj školi, predškolskoj ustanovi i ustanovama socijalne zaštite angažuje diplomiranog defektologa koji će se baviti inkluzivnim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem i naglašavaju da diplomirani defektolozi rade u buticima i kafićima, a država bi da baca pare na finansiranje kratkih kurseva koji bi trebalo da zamene petogodišnje studije.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM