Stop zaduživanju Žagubice

Braničevski okružni odbor Srpske radikalne stranke pažljivo prati i analizira stanje opštinskih finansija u opštini Žagubica. Poznato je da je Skupština opštine Žagubica na sednici održanoj 4. septembra 2020. godine usvojila rebalans budžeta za 2020. godinu. Pomenutim rebalansom, naprednjačka vlast u Žagubica planira da zaduži opštinu za preko 58 miliona dinara kod domaćih kreditora.

Mi, srpski radikali, pozivamo lokalnu naprednjačku vlast u Žagubici da odustane od zaduživanja i da opštinske rashode planira na osnovu realnih prihoda, a ne da zadužuje buduće generacije.

Zadatak svake vlasti u opštini Žagubica mora biti preduzimanje svih mogućih mera, kako bi se zaustavio nestanak ove opštine. Opštinska vlast u Žagubici mora izdvojiti ozbiljna sredstava za pomoć mladim bračnim parovima, porodicama sa decom, preduzetništu i socijalno najugroženijem stanovništvu.

Mi, srpski radikali, podsećamo lokalnu naprednjačku vlast da je opština Žagubica za manje od deset godina izgubila preko hiljadu stanovnika. Po procenama Republičkog zavoda za statistiku, sredinom 2019. godine u opštini je živelo oko 11.159 stanovnika. Napominjemo da su prema zvaničnim podacima, u 2019. godini, u Žagubici rođene 64 bebe, dok je broj umrlih gotovo 199, tj. nekoliko puta veći. Ovakve činjenice moraju predstavljati znak za uzbunu i za preduzimanje hitnih mera u oblasti populacione politike, kako bi se sprečio nestanak ove opštine, tj. opadanje broja stanovnika, odnosno broja poreskih obveznika.

Nama, srpskim radikalima, neshvatljivo je da skupština opštine koju čini svega 25 odbornika (od čega su 22 odbornici SNS-a), kao organ vlasti u Žagubici, građane te male opštine košta blizu 10 miliona dinara. Nažalost, ne zaostaju ni troškovi predsednika opštine, koji iznose blizu 8 miliona dinara za tekuću godinu.

Očigledno, lokalna nprednjačka vlast se bavi sama sobom, a ne pronalaženjem rešenja za opstanak građana i opštine Žagubica.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM