Bunjevci i šokci nisu Hrvati! Skupština AP Vojvodine mora ispraviti nepravdu!

Srpska radikalna stranka pruža punu podršku inicijativi, koju su uputila tri člana Odbora za ustavno – pravni položaj AP Vojvodine, da Skupština AP Vojvodine donese deklaraciju o poništavanju asimilatorskog akta tzv. Glavnog narodnooslobodilačkog odbora Vojvodine, Odeljenja za unutrašnje poslove, od 14. maja 1945. godine, kojim su Bunjevci i Šokci sa prostora AP Vojvodine, protivno njihovoj volji, upisivani u sve službene legitimacije i spise kao Hrvati. Skupština AP Vojvodine kao ustavnopravni naslednik Odbora, koji je doneo ovaj asimilatorski akt, mora doneti deklaraciju kojom bi se ispravila istorijska nepravda i oduzimanje prava bratskom bunjevačkom i šokačkom narodu na nacionalno izjašnjavanje i njihovo prisilno pretvaranje u Hrvate.“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Poslaničke grupe „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini AP Vojvodine.

Jakšić je rekao, da Srpska radikalna stranka očekuje da Ištvan Pastor, predsednik Odbora za ustavno – pravni položaj AP Vojvodine, zakaže u skladu sa Poslovnikom sednicu Odbora, na kojoj će biti razmatran zahtev, koji su potpisala tri člana ovog skupštinskog tela: prof. dr Slobodan Orlović, Smiljana Glamočanin Varga i Zoran Vučević.  

„Srpska radikalna stranka smatra da bi bilo dragoceno, u godini velikog jubileja, kada obeležavamo 100 godina od istorijskih odluka donetih na Rumskoj i Velikoj narodnoj skupštini, kojima su Srem, Banat, Bačka i Baranja prisajedinjeni matičnoj srpskoj državi, da se deklaracijom Skupština APV ogradi od asimilacije Bunjevaca i Šokaca i na taj način, makar i simbolično pruži im podršku. Srpska radikalna stranka ne zaboravlja izuzetnu ulogu Bunjevaca u donošenju odluke o prisajedinjenju ovih krajeva Srbiji.“ – istakao je Jakšić.

Jakšić je rekao, da se više od 70 godina Bunjevci grčevito bore za očuvanje svog identiteta, jezika i običaja, a kakav značaj za njih ima Velika narodna skupština, najbolje svedoči činjenica da su Bunjevci, 25. novembar, proglasili za jedan od četiri svoja nacionalna praznika.  

„Bunjevci i Šokci nisu Hrvati, iako prisilna asimilacija i njihovo pretvaranje u veštačku hrvatsku naciju permanentno traje više od pola veka. Srpska radikalna stranka očekuje da nakon zasedanja Odbora za ustavno – pravni položaj AP Vojvodine, svi poslanici u Skupštini pokažu političku mudrost i zrelost i izglasaju deklaraciju, koja će poništiti asimilatorski akt Glavnog narodnooslobodilačkog odbora iz 1945. godine.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.

 

 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM