Duplirati sredstva Fondu za izbegla, prognana i raseljena lica AP Vojvodine!

„Srpska radikalna stranka zahteva od naprednjačkog pokrajinskog režima da udvostruči sredstva Fondu za izbegla, prognana i raseljena lica AP Vojvodine, jer je reč o osetljivoj, prognaničkoj populaciji koja je izgubila svoj dom ili pravo na njega i pod pretnjom fizičke eliminacije napustila svoja ognjišta i našla novi dom na prostoru Republike Srbije. Po zvaničnim podacima Komesarijata za izbeglice na prostoru AP Vojvodine živi gotovo 30.000 ljudi, koji još uvek imaju izbeglički ili raseljenički status. Dvostruko veći godišnji budžet za rad ovoga Fonda, od planiranog za 2019, obezbedio bi kupovinu 50 seoskih kuća, za razliku od 20 prošlogodišnjih, 100 porodica bi dobilo sredstva za građevinski materijal, 100 porodica bi dobilo sredstva za kupovinu opreme i alata, a najmanje 300 srednjoškolaca i najboljih studenata iz ove populacije bi dobilo jednokratnu finansijsku pomoć.“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini AP Vojvodine.

Jakšić je rekao da je tužno to, što nakon tri decenije od izbijanja građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije i 24 godine, od zlikovačkih operacija „Bljesak“ i „Oluja“, koje predstavljaju najveće etničko čišćenje na prostoru Evrope posle Drugog svetskog rata, i dalje postoji potreba za postojanjem jednog ovakvog Fonda.

„Nažalost, postoji potreba za postojanjem Fonda za izbegla, prognana i raseljena lica u AP Vojvodini, zato što dobar deo ove populacije još uvek nije rešio osnovna egzistencijalna pitanja, nema krov nad glavom, jedan deo i dalje živi u kolektivnim centrima, a svi dele sudbinu celokupnog srpskog naroda živeći u bedi i siromaštvu. Srpska radikalna stranka traži veća sredstva za rad ovoga Fonda i drugačije definisanje programa i prioriteta, u skladu sa stvarnim potrebama izbegličke, prognaničke i raseljeničke populacije. Interesovanje za pomoć u vidu tzv. povratničkog paketa je minimalno, jer je povratak u mesto prethodnog prebivališta zaustavljen. Srbi se ne vraćaju u Hrvatsku, jer im tamo života nema.“ – istakao je Jakšić.

Srpski radikali ističu da umesto „povratničkog paketa“, sredstva Fonda treba usmeriti, u prvom redu, na programe kupovine seoskih kuća i građevinskog materijala za gradnju kuća, kako bi jedan deo ove populacije rešio osnovno egzistencijalno pitanje.

  • i nepodnošljivo je da se, iz pokrajinskog budžeta, više sredstava izdvaja za famozni Fond „Evropski poslovi“ i za rodnu ravnopravnost, nego za pomoć izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Srpska radikalna stranka poziva naprednjački režim u Pokrajini da ne bagateliše i ne traći milionske iznose na programe, projekte i rad kojekavih agencija i fondova, od kojih nikakvu korist nemaju građani, koji žive na prostoru AP Vojvodine. Svaki milion, od 166 uludo bačenih na rad Fonda „Evropski poslovi“ i svaki milion, od 100 usmerenih za rodnu ravnopravnost, znači krov nad glavom, rešenje stambenog pitanja i kupovinu kuće za jednu izbegličku, prognaničku i raseljeničku porodicu“ – zaključio je Đurađ Jakšić.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM