„Egzit“ je festival droge i zapadnjačke subkulture! Umesto „Egzita“, UNESKO na Petrovaradinskoj tvrđavi!

„Srpska radikalna stranka je mišljenja da je potrebno hitno, bez odlaganja, „Egzit“ festival iseliti sa Petrovaradinske tvrđave, kao spomenika kulture od izuzetnog značaja i momentalno prekinuti finansiranje ovog privatnog visokoprofitnog poduhvata. „Egzit“ je festival droge, koji promoviše zapadnjačku subkulturu. Za vreme trajanja ovoga festivala u Novom Sadu ima više narkotika nego u čitavom Avganistanu. Po raznim osnovama, ova privatna firma, svake godine zgrće desetine miliona iz budžeta sa svih nivoa vlasti, a ne polaže nikome račun. Umesto milionskih iznosa koji se daju „Egzitu“, potrebno je novac iz budžeta usmeriti na finansiranje institucija i manifestacija koje baštine i promovišu istoriju, tradiciju i kulturu srpskog naroda i nacionalnih manjina, koje žive na prostoru Republike Srbije.“ – izjavio je na današnjoj, vanrednoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Poslaničke grupe „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini AP Vojvodine.

Jakšić je rekao, da nigde da svetu ne postoji primer, da se na izuzetno vrednom spomeniku kulture, poput Petrovaradinske tvrđave, održava festival koji okuplja nekoliko desetina hiljada ljudi, zato što manifestacija takvog tipa ugrožava fizički opstanak samog spomenika kulture.

„Ne postoji ni jedan konzervator, stručnjak za zaštitu nepokretnih kulturnih dobara, koji će dati saglasnost da se festival poput „Egzita“ održava na objektu, koji je izgrađen pre 250 godina. Petrovaradinska tvrđava je vojni fortifikacijski biser, sa jedinstvenim sistemom podzemnih vojnih galerija u dužini od 17 kilometara, i ima sve potencijale da bude deo svetske kulturne baštine, kao druga po veličini tvrđava u Evropi posle francuskog Verdena. Mi, srpski radikali, smo mišljenja da Novi Sad, u okviru priprema za prestonicu kulture 2021. godine, ne sme propustiti jedinstvenu priliku kako bi pokrenuo inicijativu i kampanju, sa krajnjim ciljem da Petrovaradinska tvrđava bude deo svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESKA. Umesto festivala droge, na Petrovaradinskoj tvrđavi nam je potreban UNESKO.“ – istakao je Jakšić.

Srpski radikali ističu da, jedno od strateških opredeljenja Novog Sada, treba da bude inicijativa za upis Petrovaradinske tvrđave na listu svetske kulturne baštine. U pitanju je višegodišnji poduhvat i posao, koji bi ogromnu ekonomsku, turističku i privrednu korist doneo Novom Sadu i Republici Srbiji.

da Petrovaradinska tvrđava puni budžet Novog Sada, grad na godišnjem nivou izdvaja milione za njeno održavanje, dok je besplatno ustupa privatnoj firmi „Egzit“ doo, koja nikome u Srbiji ne polaže račune, a finansira se iz budžeta. Srpska radikalna stranka apeluje na nadležne državne organe da se urazume i dozovu pameti, da se prekine finansiranje „Egzita“ i da se ovaj festival izbaci sa Petrovaradinske tvrđave.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM