Ko o čemu, Vlast o pravima nacionalnih manjina, ali ih elementarna prava Bunjevaca ne zanimaju!

„Srpska radikalna stranka izražava ogorčenje i zabrinutost zbog bezobzirnog i ignorantskog stava naprednjačkog pokrajinskog režima povodom inicijative da se stavi van snage asimilatorski akt tzv. Glavnog narodnooslobodilačkog odbora Vojvodine, od 14. maja 1945. godine, kojim su Bunjevci i Šokci sa prostora AP Vojvodine, protivno njihovoj volji, upisivani u sve službene legitimacije i spise kao Hrvati. Skandalozno je, da predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, koji je i predsednik Odbora za ustavno – pravni položaj AP Vojvodine, već pola godine ne zakazuje sednicu ovoga Odbora, iako je po Poslovniku bio dužan da to učini, jer su tri člana Odbora uputila zahtev da se donese deklaracija, kojom bi se stavio van snage asimilatorski akt, ustavnopravnog prethodnika Skupštine AP Vojvodine, Glavnog narodnooslobodilačkog odbora Vojvodine. Srpska radikalna stranka je mišljenja da pokrajinski parlament mora doneti deklaraciju, kojom bi se ispravila istorijska nepravda i oduzimanje prava bratskom bunjevačkom i šokačkom narodu na nacionalno izjašnjavanje i njihovo prisilno pretvaranje u Hrvate.“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Poslaničke grupe „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini AP Vojvodine.

Jakšić je potsetio, da je Igor Mirović početkom februara meseca, javno obećao Bunjevačkom nacionalnom savetu da će asimilatorski akt iz 1945. godine, biti stavljen van snage. Međutim, posle Vučićeve posete Hrvatskoj, nastao je zid ćutanja. Ne zakazuje se sednica Odbora, vlast više ne spominje Bunjevce, a predstavnici režima su u grču i nelagodi pri pomenu ove teme.

„Ištvan Pastor pokazuje znake vanredne nervoze pri pomenu zakazivanja sednice Odbora, na kojoj bi se razmatrala ova tema. Ko o čemu, vlast govori o pravima nacionalnih manjina, ali ih kršenje elementarnog prava Bunjevaca, prava na nacionalno izjašnjavanje i njihovo prisilno pretvaranje u Hrvate, ne interesuje. Neviđen presedan i skandal će biti, ukoliko stav Kolinde Grabar Kitarović, spreči Skupštinu AP Vojvodine da ispravi istorijsku nepravdu koja je naneta bunjevačkom i šokačkom narodu“. – istakao je Jakšić.

Srpski radikali ističu da skandalozan predlog Igora Mirovića, protivan Ustavu, zakonima i Statutu AP Vojvodine, o ustanovljenju važnih datuma za Pokrajinu, pored tzv. Dana Vojvodine, podrazumeva i obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava.

„Puna su im usta ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, ali o Bunjevcima ne smeju ni da pisnu. Bunjevci su za pokrajinsku vlast zabranjena tema. Srpska radikalna stranka ne zaboravlja izuzetnu ulogu Bunjevaca u slavnim novembarskim danima iz 1918. godine. Uz Srbe, oni imaju najveće zasluge za donošenje istorijskih odluka o prisajedinjenju Srema, Banata, Baranje i Bačke matičnoj srpskoj državi. Bilo bi dragoceno da se, u godini kada obeležavamo stogodišnjicu od oslobođenja i prisajedinjenja, Skupština AP Vojvodine deklaracijom ogradi od prisilne asimilacije Bunjevaca i Šokaca i na taj način, makar i simbolično pruži im podršku. Srpska radikalna stranka zahteva od Ištvana Pastora da, hitno, zakaže sednicu Odbora za ustavno – pravni položaj AP Vojvodine, na kojoj će se razmatrati zahtev o stavljanju van snage sramnog asimilatorskog akta iz 1945. godine“. – zaključio je Đurađ Jakšić.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM