Majska skupština – početak ostvarenja srpskih nacionalnih snova

Poslanička grupa „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini AP Vojvodine prisustvovala je danas Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima, koju je služio Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Irinej, povodom obeležavanja 170. godina od održavanja Majske skupštine, na kojoj je 1848. godine, proglašena Srpska Vojvodina.

Srpska radikalna stranka rado evocira uspomene i čuva od zaborava sećanje na naše slavne pretke i znamenite događaje od 13. i 15. maja 1848. godine. Odluka o proglašenju Srpske Vojvodine, izbor Stevana Šupljikca za vojvodu, a mitropolita Josifa Rajačića za patrijarha, predstavljaju prvi korak i početak ostvarenja nacionalnog sna srpskog naroda koji je živeo na prostoru Habzburške monarhije – nacionalno oslobođenje i ujedinjenje sa matičnom srpskom državom.

Srpski narod severno od Save i Dunava, stvorio je pre 170 godina Srpsku Vojvodinu, boreći se za očuvanje nacionalnog, verskog i kulturnog identiteta, izložen žestokim nasrtajima mađarizacije. Za Srpsku radikalnu stranku ne postoje značajniji datumi u prošlosti ovih prostora od 15. maja 1848. godine, kada je proglašena Srpska Vojvodina i od 24. i 25. novembra 1918. godine, kada je doneta odluka o prisajedinjenju Srema, Banata, Bačke i Baranje matičnoj srpskoj državi.

Ono što je započeto na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima 1848. godine, krunisano je novembra 1918. godine, kada je na Rumskoj i Velikoj narodnoj skupštini doneta odluka o prisajedinjenju i stvaranju jedinstvene srpske države.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM