Neće valjda Kolinda sprečiti da skupština AP Vojvodine ispravi istorijsku nepravdu!

„Srpska radikalna stranka zahteva od Ištvana Pastora, predsednika Skupštine AP Vojvodine da hitno, bez daljeg odlaganja, zakaže sednicu Odbora za ustavno - pravni položaj AP Vojvodine na kojoj bi se razmatrala inicijativa o donošenju deklaracije o stavljanju van snage asimilatorskog akta Glavnog narodnooslobodilačkog odbora Vojvodine, od 14. maja 1945. godine, kojim su Bunjevci i Šokci sa prostora AP Vojvodine, protivno njihovoj volji upisivani u sve službene legitimacije i spise kao Hrvati. Više od tri meseca predsednik Skupštine AP Vojvodine ignoriše ovu inicijativu, a Igor Mirović je javno obećao Bunjevačkom nacionalnom savetu da će se ovaj asimilatorski akt staviti van snage. Međutim, posle Vučićeve posete Hrvatskoj, nastao je zid ćutanja. Već puna dva meseca ovu temu i Bunjevce više niko i ne spominje. Srpska radikalna stranka je mišljenja da bi bio neviđeni skandal, bruka i sramota ukoliko stav Kolinde Grabar Kitarović spreči Skupštinu AP Vojvodine da ispravi nepravdu koja je naneta bratskom bunjevačkom i šokačkom narodu.“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Poslaničke grupe „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini AP Vojvodine.

Jakšić je rekao da, Skupština AP Vojvodine, kao ustavnopravni sledbenik Glavnog narodnooslobodilačkog odbora Vojvodine, koji je doneo sporni akt, mora doneti deklaraciju kojom će se ispraviti istorijska nepravda i oduzimanje prava Bunjevcima i Šokcima na nacionalno izjašnjavanje i njihovo prisilno pretvaranje u Hrvate.

„Više od 70 godina Bunjevci se grčevito bore za očuvanje svog identiteta, jezika i običaja. Pre sto godina na prostoru današnje Vojvodine Bunjevaca je bilo preko 100.000, a po poslednjem popisu na prostoru AP Vojvodine ih je svega 16.700. Srpska radikalna stranka ne zaboravlja njihovu izuzetnu ulogu u slavnim novembarskim danima 1918. godine. Uz Srbe, Bunjevci imaju najveće zasluge za donošenje istorijskih odluka o prisajedinjenju Banata, Bačke, Baranje i Srema matičnoj srpskoj državi. Srpska radikalna stranka smatra da bi bilo dragoceno da se, u godini kada obeležavamo stogodišnjicu od oslobođenja i prisajedinjenja, Skupština AP Vojvodine deklaracijom ogradi od prisilne asimilacije Bunjevaca i Šokaca i na taj način, makar i simbolično pruži im podršku.“ – naglasio je Jakšić.

Srpski radikali ističu, da ih ne čudi što Igor Mirović po ko zna koji put improvizuje i predlaže stvari koje su neutemeljene, a tiče se obeležavanja datuma koji su značajni za AP Vojvodinu.

„Srpska radikalna stranka se protivi neukom i šarlatanskom predlogu Igora Mirovića da se, 25. novembar, obeležava kao Dan Vojvodine, jer u to vreme, 1918. godine, Vojvodina kao teritorijalna odrednica ne postoji i ne predstavlja ništa. Drugo, ne može 25. novembar, bez 24. novembra, jer odluke donete na Rumskoj skupštini imaju presudan značaj u kontekstu prisajedinjenja Srema. Mi srpski radikali predlažemo da se obeležavaju i 24. i 25. novembar kao Dani prisajedinjenja, koji uz, 15. maj 1848. godine, kada je na Majskoj skupštini proglašena Srpska Vojvodina, predstavljaju najznačajnije datume u istoriji ovih prostora.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM