Organizovana kriminalna grupa iz Litvanije preuzela JKP „Stan“!

„Srpska radikalna stranka je glasala protiv predloženog modela javno – privatnog partnerstva i sklapanja ugovora sa problematičnom litvanskom firmom „Busto Valda“ iz Kaunasa, jer smo mišljenja da je ovaj ugovor apsolutno štetan po Novi Sad i JKP „Stan“ i da će proizvesti aferu veću od ATP „Vojvodine“. Ugovor na koji je skupštinska većina dala saglasnost ne štiti interes grada, nego interes privatnog partnera, koji će pokupiti ogroman profit, ubirajući zagarantovani prihod od poverenih komunalnih delatnosti održavanja javnog osvetljenja i dimničarskih usluga. Kao jedini zainteresovani partner na javni poziv se javila litvanska firma, iza koje stoji dobro organizovana međunarodna kriminalna grupa, koja je već „operisala“ po regionu i ojadila više javnih preduzeća i privrednih subjekata za višemilionske iznose.“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Odborničke grupe „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini Grada Novog Sada.

Jakšić je rekao da su Litvanci, koji preuzimaju JKP „Stan“, direktno odgovorni za jednu od najvećih afera u Republici Srpskoj, kada su orobili Fabriku glinice „Birač“ i rudnik boksita u Srebrenici za više stotina miliona evra. Srpski radikali smatraju da posle značajne intervencije iz gradskog budžeta i smanjenja dugova JKP „Stan“, Novi Sad nema interes da ulazi u javno – privatno partnerstvo i da prepušta unosan prihod iz komunalnih delatnosti privatnom partneru.

„U poslednjih nekoliko godina dugovi JKP „Stan“ su prepolovljeni, obaveze koje preuzima privatni partner iznose oko 500 miliona, a Novi Sad mu garantuje minimalan prihod u visini 2 milijarde dinara. Nije poznat iznos otpremnine i dinamika njene isplate za radnike koji će biti proglašeni tehnološkim viškom. Grad garantuje Litvacima desetogodišnji prihod od održavanja javne rasvete i pljačkaškog nameta dimničarine, a pitanje je momenta kada će naplata dimničarine pasti na sudu, jer je to komunalna usluga koja se naplaćuje svima, a pruža se tek četvrtini Novosađana. Šta će se desiti ako sud, one kojima se usluga dimničarine ne pruža, oslobodi plaćanja ove obaveze? Da li će grad platiti privatnom partneru ugovorom garantovani desetogodišnji prihod? Ko nam garantuje da poverene komunalne delatnosti neće poskupeti posle dolaska privatnog partnera? Kako je zaštićen javni interes od kreditnog zaduženja novog privrednog subjekta koji će zameniti JKP „Stan“? Bezbroj je pitanja koja su otvorena i nisu precizno i do kraja definisana ugovorom o javno – privatnom partnerstvu, a u tim situacijama je litvanska družina najveštija.“ – naglasio je Jakšić.

Srpski radikali smatraju da Novi Sad, kao grad sa najvećim budžetom po glavi stanovnika u Srbiji, sa suficitom u kasi od 6,6 milijardi dinara, može sam, bez većih napora, pomoći JKP „Stan“ u njegovoj konačnoj stabilizaciji.

  • štetnog ugovora o javno – privatnom partnerstvu sa osvedočenim litvanskim kriminalcima, grad je morao uraditi temeljnu reorganizaciju JKP „Stan“, svesti zaposlene na optimalan broj, dovesti najboljeg i najsposobnijeg čoveka za direktora i krenuti ofanzivno u osvajanje tržišta i povratak poverenja građana u kvalitet usluga koje pruža ovo JKP. Izabrani model javno – privatnog partnerstva i sam privatni partner, garantuju samo još jednu veliku aferu u Novom Sadu.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM