Pokrajinska vlast izvlači milione iz budžeta finansirajući nevladine organizacije!

„Srpska radikalna stranka izražava nezadovoljstvo i zabrinutost zbog katastrofalnih rezultata naprednjačke pokrajinske vlasti i činjenice da je, samo u prvih devet meseci ove godine, iz budžeta AP Vojvodine nevladinim organizacijama dodeljeno 423 miliona dinara. Koliko je tu novca otišlo na prave projetke, a koliko na prodavanje magle i u privatne džepove, možemo samo da pretpostavimo. Na osnovu devetomesečnog izveštaja o izvršenju budžeta mi srpski radikali smo došli do neverovatnih saznanja. Nekoliko desetina nevladinih organizacija ili udruženja građana je dobilo novac iz budžeta AP Vojvodine, iako je konkurisalo za sredstva iz potpuno različitih oblasti – iz kulture, zaštite životne sredine, socijalne zaštite, zdravstva, omladinske politike... Nema sumnje da su to NVO „specijalizovane“ i registrovane za sve oblasti društvenog života, koje učestvuju na svim konkursima i u dosluhu sa onima koji vrše vlast izvlače milione iz budžeta AP Vojvodine.“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Poslaničke grupe „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini AP Vojvodine.

Jakšić je naglasio, da je situacija posebno problematična i zabrinjavajuća u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je, do kraja septembra, potrošio 125 miliona dinara finansirajući nevladine organizacije na burazerskoj, rodbinskoj i stranačkoj osnovi.

„Žalosno je kada najstarija institucija kulture u srpskom narodu, Matica srpska dobije iz pokrajinskog budžeta bednih 1.793.000 dinara za svoje programe, a u isto vreme Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, dodeljuje 33.100.000 dinara NVO, koje se „bave“ razvojem muzičkog stvaralaštva. Za film, pozorište, multimediju i književno stvaralaštvo u zbiru 15 miliona, a za muzičko stvaralaštvo 33 miliona dinara. Štatkić najotvorenije favorizuje umetnost kojoj sam pripada i pojedine NVO, koje su bliske njemu i njegovim pomoćnicima i podsekretarima. Srpska radikalna stranka poziva nadležne državne organe da pročešljaju dokumentaciju koja se odnosi na tzv. projektno finansiranje NVO, u okviru Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.“ – istakao je Jakšić.

Srpski radikali insistiraju na tome, da svi Sekretarijati obezbede nepristrasne i stručne komisije za dodelu sredstava NVO i da je potrebno uspostaviti striktne mehanizme kontrole trošenja novca, koji se dodeljuje nevladinom sektoru. „Najveći deo nevladinih organizacija, čast retkim izuzecima, predstavlja fantomske organizacije, koje služe kao mašine za pranje novca iz budžeta. Srpska radikalna stranka je mišljenja da nadležni organi moraju da odreaguju, jer se mora stati na put pljački stotina miliona dinara iz budžeta AP Vojvodine, na osnovu tzv. projektnog finansiranja nevladinih organizacija.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM