Povećati budžetska izdvajanja za postupak vantelesne oplodnje!

Srpska radikalna stranka upozorava na činjenicu da su izdvajanja Grada Novog Sada za pronatalitetnu politiku minimalna, nedovoljna i neusklađena sa konkretnim potrebama stanovništva na teritoriji grada. Na osnovu zvaničnog izveštaja o zdravstvenom stanju stanovništva grada Novoga Sada, Instituta za javno zdravlje Vojvodine za 2016. godinu, statistički podaci pokazuju zabrinjavajuće niske stope prirodnog priraštaja od 0,8 i nataliteta od 12 promila.

„Grad Novi Sad za postupak vantelesne oplodnje, na godišnjem nivou izdvaja svega petanest miliona dinara i to do 220 000 dinara po pokušaju, čime se dolazi do maksimalne cifre od 68 pokušaja. Međutim, poznato je da nisu svi pokušaji nužno i uspešni, te se na teritoriji Grada Novog Sada, putem metode vantelesne oplodnje, rodi svega desetak dece u toku jedne godine“ - istakla je Marina Nedeljković, predsednik Saveta za informisanje Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Novi Sad.

„Mi srpski radikali smatramo da je potrebno stvoriti povoljnije društveno i ekonomsko okruženje za trudnice i porodilje, te da gradska pronatalna politika mora obuhvatati ozbiljnije finansiranje procesa vantelesne oplodnje, i to bez obzira na starosnu granicu, do petog pokušaja. Pored toga, mišljenja smo da je potrebno formirati pronatalitetni fond za bračne parove sa decom, za kupovinu kuća u seoskim i prigradskim naseljima koja se nalaze na teritoriji Novog Sada, ukoliko imaju želju da se bave poljoprivrednom proizvodnjom“ - poručila je Nedeljković.

  • radikalna stranka smatra da je pod hitno potrebno zakonski regulisati zabranu otpuštanja i stavljanja na spiskove tehnoloških viškova trudnica i porodilja, subvencionisanje stope PDV-a za dečiju opremu i hranu, te obezbeđivanje finansijske pomoći za nezaposlene trudnice i porodilje u iznosu od 75 % prosečne zarade na nivou grada Novog Sada.

„Srpska radikalna stranka mišljenja je da Novi Sad sa preko 400 000 stanovnika i godišnjim budžetom od 200 miliona evra mora daleko snažnije i energičnije da postupa u domenu pronatalitetne politike, kako bi se negativni demografski trendovi donekle ublažili, imajući u vidu da iz godine u godinu, prema zvaničnim izveštajima ovakva situacija ostaje nepromenjena“ - zaključila je Nedeljković.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM