Profesionalni upravnici zgrada – režimska neustavna novotarija

Srpska radikalna stranka skreće pažnju javnosti na sve probleme i manjkavosti zakonskih rešenja i odluka koje se tiču profesionalnih upravnika zgrada i opsega njihovih prava i dužnosti, u cilju blagovremenog ispravljanja potencijalno velikih problema koji se mogu javiti njihovom primenom.

„Srpski radikali su u Narodnoj skupštini vrlo oštro kritikovali Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, posebno odredbu koja je podrazumevala uvođenje nove zakonske kategorije – profesionalnih upravnika zgrada, a ništa blaže nismo reagovali ni na predlog Skupštine Grada Novog Sada o visini naknade postavljenim profesionalnim upravnicima na teritoriji grada Novog Sada. Radi se o već poznatom scenariju izmišljenih radnih mesta i pozicija na koje mogu biti postavljeni samo oni koji su blisku režimu i vladajućoj koaliciji. Građani dobro pamte različite režimske novotarije koje su im bezmalo puta zagorčale život, pamte i privatne izvršitelje i notare, a sada smo svedoci i nove zakonske kategorija koja se suštinski kosi sa odredbama Ustava Republike Srbije, jer profesionalnim upravnicima daje poprilično široka ovlašćenja koja su u suprotnosti sa najvišim pravnim aktom„ – istakla je Marina Nedeljković, odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini Grada Novog Sada.

Srpska radikalna stranka upozorava javnost da po Ustavu Republike Srbije isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova ima mogućnost da kontroliše i provera mesto boravka stanovništva, a da po usvojenom Zakon o stanovanju i održavanju zgrada profesionalni upravnici dobijaju mogućnost da se u jednom delu bave i islediteljskim poslom i istražuju gde i koliko ima podstanara u zgradi, kako bi tu informaciju prosledili Poreskoj upravi. Naime, ako je država poverila profesionalnim upravnicima zgrada i ovaj islediteljski deo posla, zašto nije preuzela i obavezu plaćanja njihove zarade, nego to čine stanari. Drugi problem odnosi se na situaciju u kojoj se stanarima, usled isteka dozvoljenih vremenskih rokova za selekciju upravnika nameće prinudni, a visina naknade za njegov rad biva proračunata na osnovu pomenutog Zakona. Za nas srpske radikale sporan je način na koji se vrši taj obračun, jer je nepravedno da jednaku naknadu za rad prinudno postavljenog profesionalnog upravnika plaćaju oni koji imaju nekretninu, koji žive u garsonjeri od 25 kvadrata i oni koji žive u penthausu veličine 150 ili 200 kvadratnih metara.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM