Radikali protiv diskutabilnog izveštaja o radu Fondacije 2021!

Odbornička grupa „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, na poslednjnoj sednici Skupštine Grada Novog Sada, glasala je protiv svih izveštaja o radu i poslovanju ustanova kulture, čiji je osnivač Grad Novi Sad, ali i protiv izveštaja o radu Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture za 2017. godinu.

  • radikalna stranka je vrlo kritična kada je rad ove Fondacije u pitanju, ali smo istovremeno pružili određene predloge i sugestije za koje smatramo da mogu pomoći u radu njenih čelnih ljudi. Prvo što je diskutabilno, jeste cifra koja se izdvaja za plate osam zaposlenih u Fondaciji, koja dostiže vrtoglavih 9 miliona dinara na godišnjem nivou, što daje iznos od 93 hiljade kao prosečnu platu zaposlenih. Postavljamo pitanje po kojim standardima su ovi ljudi zaposleni i zbog čega im je propisana ovako velika apanaža, kada je vrlo dobro poznato da zaposleni u gradskim ustanovama kulture imaju daleko manja primanja, a staž daleko duži“ – smatra Jelena Mandarić, odbornik Srpske radikalne stranke u skupštini Grada Novog Sada.

„Druga stvar koja je zasmetala nama srpskim radikalima i koju smo kritikovali jeste doček tzv. 7526. godine. Na našu konstataciju da proslava 7526. godine, po istoričarima pada na početak meseca aprila, direktor Fondacije nam je rekao da im ideja nije bila da se drže istorijskih referenci, nego da brendiraju događaj kojim bi iskazali našu različitost od ostatka Evrope. Smatramo da ako su već imali takvu ideju, nisu trebali da odaberu 13. januar kada svi mi pravoslavni vernici po Julijanskom kalendaru proslavljamo doček Pravoslavne nove godine, koja nema nikakve veze sa ovom bizarnom brojkom 7526. Takođe, postavljamo i pitanje ako je neki događaj finansiran iz budžeta Grada, zašto bi se održavao u malim prostorima i pri tom, našim sugrađanima naplaćivao ulaz u neke objekte. Fondacija brani stav da su naplatom ulaza želeli da izvrše edukaciju stanovništva da je potrebno platiti konzumiranje kulture u Novom Sadu. Međutim, mi srpski radikali smo protiv toga da se naši sugrađani dele i da se ulaz na neke događaje selektivno naplaćuje u zavisnosti od volje gradskih čelnika“ – istakla je Jelena Mandarić, dodajući da je deo izveštaja u kojem se govori o marketinškoj promociji Fondacije tokom 2017 godine, u najmanju ruku neozbiljan, jer u situaciji kada se u petogodišljem ciklusu ulaže 30 miliona evra mi dobijamo tabelarne podatke da je fondaciju tokom prošle godine na Tviteru zapratilo 902 osbe, a na „You tube“ 99 osoba.

Srpskoj radikalnoj stranci je dobro poznato da je ovo prva godina u radu Fondacije Novi Sad 2021, i očekujemo, kao i građani Novog Sada daleko bolje i konkretnije rezultate u narednom periodu. Imajući u vidu da se radi o velikoj šansi za Grad Novi Sad i sve njegove stanovnike, smatramo da paušalnim finansijskim izveštajima, poput ovog koji se našao pred odbornicima na sednici Skupštine Grada Novog Sada, nije tu mesto i očekujemo da će rad ove Fondacije u budućnosti biti daleko transparentniji, konkretniji i delotvorniji, kada je kulturna promocija Novog Sada u pitanju.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM