Spomen obeležje povodom stradanja tokom NATO agresije!

Odbornička grupa „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini Grada Novog Sada obaveštava javnost da pokreće inicijativu da se, povodom dvadesete godišnjice od početka zlikovačkog NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, donese odluka o podizanju spomen obeležja na teritoriji Novog Sada.

„24. marta 1999. godine, otpočela je NATO agresija na tadašnju SR Jugoslaviju. Bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija i bez saglasnosti Skupštine Ujedinjenih Nacija, 19 zemalja članica NATO Pakta, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama je započelo vazdušne napade na SR Jugoslaviju, koji su trajali 78 dana. Tokom NATO agresije teško su oštećeni vojna i civilna infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, sportski objekti, spomenici kulture, crkve, manastiri... Procena materijalne štete koju je SR Jugoslavija pretrpela tokom ove agresije, samo od čina bombardovanja, iznosi preko 100 milijardi dolara. Tokom dva i po meseca NATO iživljavanja nad SR Jugoslavijom stradalo je preko 2 500, a teško ranjeno i povređeno oko 6 000 ljudi. Zbog nemogućnosti prepoznavanja svih nastradalih i velikog broja napada na civilne ciljeve, broj žrtava nikada nije zvanično potvrđen. Zbog korišćenja kasetne municije, koja je strogo zabranjena Ženevskom konvencijom, stradalo je do 2006. godine, još šestoro ljudi, a dvanaestoro je teško povređeno“ – istakao je na konferenciji za medije, Vanja Božić, odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini Grada Novog Sada.

Tokom ove zlikovačke agresije grad Novi Sad je pretrpeo strahovito razaranje infrastrukture, u kojem su stradali i naši sugrađani. Na teritoriji Novog Sada porušena su sva tri mosta preko Dunava, bombardovana je i uništena zgrada Radio televizije Vojvodine na Mišeluku, uništena je Rafinerija nafte u Novom Sadu. Jedan od prvih ciljeva NATO agresora na teritoriji Novog Sada bila je policijski centar na Klisi i gusto naseljena stambena četvrt na Detelinari. NATO je tokom bombardovanja gađao i centar naseljenog mesta Sremska Kamenica, uništio telekomunikacioni repetitor Čot, kao i više objekata na području Nacionalnog parka Fruška Gora.

„Srpska radikalna stranka smatra da bi nadležna služba zaštite, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, u saradnji sa umetnicima, trebala da da predlog izgleda i veličine ovog spomen obeležja. Za nas srpske radikale, najlogičnija i najpogodnija lokacija za postavljanje ovog spomen obeležja je prostor Keja, koji najviše simbolizuje sećanje na razaranja, koja je grad Novi Sad pretrpeo tokom NATO agresije“ – zaključio je Vanja Božić.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM