Srpski radikali podneli zahtev Ustavnom sudu Republike Srbije! Odluka o utvrđivanju datuma od pokrajinskog značaja neustavna i nezakonita!

„Srpska radikalna stranka predala je danas inicijativu Ustavnom sudu Republike Srbije za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Pokrajinske skupštinske odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju datuma od pokrajinskog značaja, koju je usvojila Skupština AP Vojvodine, na predlog naprednjačkog pokrajinskog režima. Statut AP Vojvodine, koji je naveden kao pravni osnov, za donošenje ove sporne Odluke, ne poznaje nadležnost Skupštine APV da utvrđuje datume od pokrajinskog značaja, koji bi se svečano obeležavali, niti uopšte postoji nadležnost AP Vojvodine da utvrdi datume od pokrajinskog značaja. Takva nadležnost nije propisana ni važećim zakonima, niti Ustavom Republike Srbije. Dakle, ovu Odluku je doneo nenadležan organ vlasti, pa je svih šest članova te Odluke i sama Odluka kao celina neustavna i nezakonita.“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Poslaničke grupe „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini AP Vojvodine.

Jakšić je rekao da su srpski radikali, još prilikom rasprave u Skupštini, osporili legitimitet i izneli niz primedbi na neustavan, nezakonit, neuk i neutemeljen predlog Odluke o utvrđivanju datuma od pokrajinskog značaja.

„Igor Mirović proglašava 25. novembar za nekakav Dan Vojvodine. Nas srpske radikale ne iznenađuje ovaj neuk i šarlatanski predlog, jer je Mirović površan i sklon improvizaciji. Kakav crni Dan Vojvodine?! 25. novembar nema nikakve veze sa Vojvodinom. 1918. godine, Vojvodina ne postoji, ne predstavlja ništa, ne predstavlja nikakvu teritorijalnu odrednicu. Srpska radikalna stranka predlaže da se 24. i 25. novembar proglase za državni praznik pod nazivom Dani prisajedinjenja, koji će se praznovati na prostoru čitave Republike Srbije, a ne samo na prostoru AP Vojvodine. Značaj istorijskih odluka donetih na Rumskoj i Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu prevazilazi okvire Pokrajine. To su odluke od državnog, nacionalnog značaja.“ – istakao je Jakšić.

Srpski radikali ističu da očekuju, da će se Ustavni sud isključivo rukovoditi Ustavom, zakonima, pravom i pravdom, a ne političkim motivima prilikom donošenja odluke o inicijativi Srpske radikalne stranke.

„AP Vojvodina i pokrajinski organi imaju nadležnost da rade samo ono što je propisano Ustavom, Zakonom i Statutom APV. Izvan tih propisa, AP Vojvodina ne može proširivati svoju nadležnost, kao što je učinjeno sa Odlukom o utvrđivanju datuma od pokrajinskog značaja. Ova Odluka je puna kontradiktornosti, istorijskih falsifikata i besmislica i predstavlja ogledalo naprednjačkog pokrajinskog režima. Pokrajinska skupštiska odluka o utvrđivanju datuma od pokrajinskog značaja je neustavna i nezakonita, zato mora pasti na Ustavnom sudu.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM