Srpski radikali predlažu 24. i 25. novembar za državni praznik pod nazivom Dani prisajedinjenja

Srpska radikalna stranka glasala je protiv neukog, neutemeljenog i šarlatanskog predloga o utvrđivanju datuma od pokrajinskog značaja, koje je predložio naprednjački pokrajinski režim. Ne postoji pravni osnov za donošenje ove odluke, jer Statut AP Vojvodine, ne sadrži nadležnost po kojoj Pokrajina može ustanoviti svoj dan. Bez valjanog pravnog osnova, ova odluka će pasti na Ustavnom sudu Republike Srbije. Srpska radikalna stranka će pred Ustavnim sudom pokrenuti pitanje ustavnosti i zakonitosti pokrajinske skupštinske odluke o ustanovljenju datuma od značaja za AP Vojvodinu.“ – izjavio je na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Poslaničke grupe „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini AP Vojvodine.

Jakšić je rekao, da je predlog predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića da se 25. novembar proglasi za tzv. Dan Vojvodine neuk i tragikomičan, ali da srpske radikale ne iznenađuje ovakav predlog, jer je Igor Mirović površan i sklon improvizaciji.

„Kakav crni Dan Vojvodine?! 25. novembar nema nikakve veze sa Vojvodinom. 1918. godine, Vojvodina ne postoji, ne predstavlja ništa, ne predstavlja nikakvu teritorijalnu odrednicu. AP Vojvodinu su formirali jugoslovenski komunisti 1945. godine, ali ne na osnovu istorijskog prava, nego po principu rešavanja nacionalnog pitanja po tzv. sovjetskom modelu, rukovodeći se krilaticom da „slaba Srbija, znači jaku Jugoslaviju“. Zato su na prostoru Srbije formirali dve Autonomne pokrajine – Kosovo i Metohiju i Vojvodinu. Srpska radikalna stranka predlaže da se 24. i 25. novembar proglase za državni praznik pod nazivom Dani prisajedinjenja, koji će se praznovati na prostoru čitave Republike Srbije, a ne samo na prostoru AP Vojvodine. Značaj istorijskih odluka donetih na Rumskoj i Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu prevazilazi okvire Pokrajine. To su odluke od nacionalnog, svesrpskog značaja.“ – istakao je Jakšić.

Srpski radikali ističu da je predložena odluka manjkava i po pitanju praznika nacionalnih manjina, jer favorizuje one nacionalne manjine čiji je jezik u službenoj upotrebi u AP Vojvodini, a diskriminiše ostale nacionalne manjine koje žive na prostoru Vojvodine.

Zašto nema praznika romske nacionalne manjine? Šta je sa Bunjevcima? Šta je sa praznicima ostalih nacionalnih manjina? Umesto toga, Pokrajinska vlada je predložila Međunarodni dan ljudskih prava za datum od posebnog značaja za Pokrajinu. Ovo je prvorazredna besmislica, jer je u pitanju univerzalni datum, koji se obeležava u čitavom svetu i ni po čemu nije specijalno poseban za AP Vojvodinu. Odluka o utvrđivanju datuma od pokrajinskog značaja je puna kontradiktornosti, istorijskih falsifikata i besmislica i predstavlja ogledalo naprednjačkog pokrajinskog režima.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM