Srpski radikali protiv biste Tarasu Ševčenku! Hitno raskinuti partnerski odnos sa ukrajinskim Lavovom!

„Srpska radikalna stranka glasala je protiv odluke da se u Novom Sadu podigne bista ukrajinskom pesniku i slikaru Tarasu Ševčenku, koju je inicirao grad Lavov, preko ukrajinske ambasade u Beogradu. Ova skandalozna i neutemeljena odluka je „prst u oko“ bratskoj Ruskoj Federaciji. Ševčenko nije nikakav borac za slobodu slovenskih naroda, nego borac za nezavisnost Ukrajine od majke Rusije. Dobro je poznato da, ono što je za srpski narod Prizren, to je za Ruse Kijev. Da stvar bude gora, inicijativa dolazi iz grada Lavova, koji je glavno uporište ukrajinskih neonacista i centar rusofobične histerije. Grad Lavov, sa kojim Novi Sad, sticajem čudnih okolnosti, ima potpisan partnerski odnos je 2019. godinu, proglasio godinom Stepana Bandere, osnivača Ukrajinske pobunjeničke armije, koji je služio Adolfu Hitleru i nacistima. Srpska radikalna stranka zahteva od gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da momentalno, bez odlaganja, raskine partnerski odnos sa gradom Lavov u Ukrajini. Novi Sad baštini slobodarsku i antifašističku tradiciju, za razliku od Lavova, koji slavi i baštini Stepana Banderu.“ – izjavio je na vanrednoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Odborničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Grada Novog Sada.

Jakšić je rekao, da se Ukrajinska pobunjenička armija Stepana Bandere stavila u službu nacista i da je odgovorna za pokolj 100.000 Poljaka u oblasti Volinije, 7000 Jevreja u Lavovu i za ubistvo nekoliko desetina hiljada crvenoarmejaca.

„Novi Sad nema nikakvih dodirnih tačaka sa Lavovim. U gradu Lavovu skandali, koji zaprepašćuju čitav svet, su svakodnevica. Lavov se „proslavio“ u svetu po marševima mladih neonacista, sahrani posmrtnih ostataka pripadnika zloglasne SS divizije „Galicija“, po skulpturi Gospoda Isusa Hrista, kako salutira nacistički pozdrav... Lavov je sve, što Novi Sad nije. U predlogu odluke za podizanje biste, zaboravili su da napišu da se jedan stih iz pesme Tarasa Ševčenka – „Slava Ukrajini! Slava herojima!“, koristi kao nacistički pozdrav, još od vremena Stepana Bandere. Ono što je ustašama – „Za dom spremni“, to je ukrajinskim nacistima – „Slava Ukrajini“. Novom Sadu ne treba bista Tarasa Ševčenka, niti Lavov, kao grad partner.“ – istakao je Jakšić.

Srpski radikali se zahvaljuju odborniku Pokreta socijalista Bojanu Vulinu, koji je, iako pripada vladajućoj većini, smogao snage da glasa protiv odluke o podizanju biste Tarasu Ševčenku.

„Srpska radikalna stranka zahteva od naprednjačke vlasti u Novom Sadu da konačno, posle dve godine, stavi na dnevni red Skupštine Grada našu inicijativu, u kojoj smo tražili da Novi Sad, poput Beograda, podigne spomenik najvećem prijatelju srpskog naroda, ruskom caru Nikolaju II Romanovu. Car Nikolaj, koji je uveo Rusku Carevinu u Prvi svetski rat da bi zaštitio Srbiju, zaslužuje večni pomen i najdublji pijetet srpskog naroda.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM