Srpski radikali traže da se jedna ulica u Novom Sadu nazove imenom Jelene Jovandić!

„Srpska radikalna stranka pokreće inicijativu da se jedna ulica u Novom Sadu nazove imenom Jelene Jovandić, koja predstavlja jedan od simbola stradanja u zloglasnoj novosadskoj Raciji, januara 1942. godine. Jelena Jovandić je majka petoro braće Jovandića – Milorada, Save, Paje, Živka i Bore, koje su nacistički zlikovci zverski ubili na kućnom pragu, 23. januara 1942. godine, a nju ostavili u životu, da gleda i pati za mrtvim sinovima. Zbog strahote i tragedije koju je preživela, postala je jedan od simbola patnje i stradanja u najvećem zločinu koji pamti istorija Novog Sada. Srpska radikalna stranka poziva vlast u Novom Sadu da prihvati ovu inicijativu i da grad preuzme na sebe obavezu održavanja grobnog mesta mučeničke porodice Jovandić na Almaškom groblju.“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Odborničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Grada Novog Sada.

Jakšić je rekao da, srpski radikali, pokreću ovu inicijativu posle sramne odluke gradske vlasti da podigne spomenik navodnim nevinim žrtvama, koje su pogubljene posle oslobođenja Novog Sada, 1944. i 1945. godine.

„Raskrinkali smo i rasturili skandaloznu odluku o podizanju spomenika „nevinim“ žrtvama u Novom Sadu. Dokazali smo i pokazali imenom i prezimenom da među onima, kojima se podiže spomenik, dominiraju pravosnažno osuđeni kolaboranti, saradnici okupatora, pripadnici nacističke okupatorske vojske i oni koji su neposredno učestvovali u likvidacijama u novosadskoj Raciji. Ne može ni jedna politička partija, niti Skupština Grada da prekraja sudske presude, vrši njihovu reviziju i abolira osuđene ratne zločince i saradnike okupatora. Nažalost, većina u Skupštini je odbacila predlog Srpske radikalne stranke da se stavi van snage sporna odluka. Međutim, hrabri činjenica da je znatan broj odbornika koji čine vlast podržao naš predlog. Odbornici SPS i Pokreta socijalista su podržali predlog Srpske radikalne stranke, dok su se čuveni antifašisti, Čankovi ligaši posipali pepelom i ostali uzdržani. Ligaši tvrde da su protiv ovog spomenika, ali je za njih inicijativa srpskih radikala politikanstvo. Interesantan politički stav. Između antifašizma u koji se kunu sa jedne, i JKP „Vodovod i kanalizacija“ i „Tržnica“ sa druge strane, kod ligaša uvek preovlada vlast. Zato nisu podržali naš predlog.“ – istakao je Jakšić.

Srpski radikali ističu da je sramota što se niko iz Srpske napredne stranke nije ogradio od skandaloznog stava tzv. POKS - a, koji ne razlikuju fašiste od komunista, a birani su na naprednjačkoj izbornoj listi. Neznalice i diletanti iz POKS – a nikako da shvate, da je u Srbiji došlo do nacionalnog pomirenja i da su se dva antifašistička pokreta borila protiv okupatora – četnički i partizanski. I to protiv okupatora, kome oni dižu spomenik.

„Srpska radikalna stranka insistira na doslednoj primeni Zakona o ratnim memorijalima, koji predviđa strogu zabranu postavljanja i uređenja spomenika koji je posvećen pripadnicima okupacionih snaga, saradnicima okupatora i ratnim zločincima. Dakle, ovaj spomenik je ono, što Zakon decidno zabranjuje. Spisak „nevinih“ žrtava iz 1944. i 1945, koji je predlagač dostavio, opasna je podvala i podmukla provokacija, zato takav spomenik ne sme biti postavljen u Novom Sadu.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM