Srpski radikali traže spomenik ruskom caru Nikolaju II Romanovu u Novom Sadu!

„Srpska radikalna stranka podnela je danas inicijativu Savetu za kulturu, kao nadležnom radnom telu Skupštine Grada, da se u Novom Sadu podigne spomenik Svetom ruskom Caru Nikolaju II Romanovu, osvedočenom prijatelju srpskog naroda, koji je zarad odbrane Kraljevine Srbije, uveo Rusku carevinu u Prvi svetski rat i na taj način, ispostaviće se, žrtvovao svoj život i život čitave carske porodice. Mi srpski radikali smo mišljenja da posle Beograda i Novi Sad treba da podigne spomen obeležje ruskom caru Nikolaju II, kao izraz zahvalnosti za osvedočenu ljubav i nesebičnu pomoć koju je u teškim vremenima pružao srpskom narodu.“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Odborničke grupe „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini Grada Novog Sada.

Jakšić je podsetio, da je ruski car Nikolaj II ultimatumom zapretio saveznicima da će napustiti rat i sklopiti separatni mir sa Nemačkom ukoliko se izmučena srpska vojska posle albanske golgote ne prebaci savezničkim brodovima u Grčku. Inicijativa za podizanje spomenika je podneta danas, 17. jula, kada se navršava 99. godina od tragične smrti i zverskog ubistva kompletne carske porodice Romanov, od strane boljševika.

„Mi srpski radikali očekujemo da se, 17. jula 2018. godine, na stogodišnjicu stradanja svete ruske carske porodice Romanov u Novom Sadu otkrije spomenik caru Nikolaju II. Srpska radikalna stranka je mišljenja da je najlogičnija i najpogodnija lokacija za podizanje spomenika Ulica Maksima Gorkog u najstrožem centru grada, koja je do Drugog svetskog rata i okupacije ovih prostora nosila ime ruskog cara Nikolaja II Romanova.“ – istakao je Jakšić.
Srpska radikalna stranka pruža punu podršku i pridružuje se inicijativi grupe patriotskih udruženja i društava iz Novog Sada, koji su još s početka 2013. godine, predložili da se u centru Veternika, na kružnom toku, podigne spomenik u čast srpskih vojnika – solunskih boraca ratnih vojnih invalida, koji su 1918. godine, formirali zametak današnjeg naselja Veternik. 

„Srpska radikalna stranka poziva vlast u gradu da prihvati obe inicijative, kako bi se stvorili uslovi da se naredne godine, na stogodišnjicu stradanja svete carske porodice Romanov i formiranja naselja Veternik, podignu spomenici ruskom caru Nikolaju II i srpskom solunskom ratniku osnivaču Veternika.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.  
 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM