U susret obeležavanju stogodišnjice prisajedinjenja!

Rukovodstvo Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Novi Sad obavestilo je javnost da u tekućoj 2018. godini, planira niz aktivnosti kojima će na adekvatan način biti obeležena stogodišnjica od prisajedinjenja Bačke, Baranje i Banata matici Srbiji na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, održanoj 1918. godine, u Novom Sadu.

„Mi srpski radikali smo naslednici tradicije velikog Jaše Tomića i njegove supruge Milice Tomić i rado od zaborava čuvamo uspomenu na slavne novembarske dane, kada je, tačno pre sto godina, slavna oslobodilačka srpska vojska stigla i u naš grad i donela dugo očekivanu slobodu. Istorijska istina je da su ključnu ulogu u prisajedinjenju ovih krajeva matici Srbiji odigrali upravo srpski radikali, predvođeni Tomićem, a da je njihova ideja da sav srpski živalj živi u jednoj jedinstvenoj i zajedničkoj državi amanet koga se ne smemo odreći“- istakla je Marina Nedeljković, odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini Grada Novog Sada.

Srpska radikalna stranka planira niz aktivnosti, tribina i manifestacija tokom čitave tekuće 2018. godine, kako bi cela ova godina protekla u znaku sećanja na velikane naše prošlosti i jednu od ključnih istorijskih odluka koja je presudno uticala na dalji tok naše istorije.

„Za nas je od posebne važnosti tzv. „žensko pitanje“ koje se otvara sa ulogom i značajem Milice Tomić i ostalih šest žena koje su upravo na ovoj skupštini prvi put u istoriji moderne Evrope imale pravo glasa. Milica Tomić, supruga radikalskog prvaka Jaše Tomića, predstavlja pravi svetao primer šta reč feminizam treba da predstavlja, a mi srpski radikali danas predlažemo da se, pored spomen ploče ženi koja je odigrala jednu od najvažnijih istorijskih uloga na teritoriji našeg grada, u porodičnoj kući Tomića, u Dunavskoj ulici, otvori Muzej štampe. Upravo u toj kući se pre tačno jednog veka štampala radikalska „Zastava“ pod budnim okom Jaše i Milice, a otvaranjem ovog muzeja na najbolji način ćemo sačuvati od zaborava sećanje na slavne velikane našeg grada i srpske istorije.“ – zaključila je Marina Nedeljković.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM