Umesto Američkog, hoćemo Ruski kutak u Novom Sadu!

„Srpska radikalna stranka je mišljenja da su sredstva iz budžeta Kulturnog centra grada Novog Sada namenjena za tzv. „Američki kutak“ uzalud bačena, jer od programa koje realizuje „Američki kutak“ nikakve koristi nemaju građani Novog Sada. Za 14 godina postojanja „Američkog kutka“, Novosađani su pokazali da su apsolutno nezainteresovani za njegov rad, kao i za promovisanje američkog sistema vrednosti i kulture. Građani Novog Sada su najbolje na svojim leđima osetili američku „kulturu“ u proleće 1999. godine, kada su zasuti bombama i kada su ostali bez sva tri mosta, rafinerije, zgrade televizije... Srpska radikalna stranka traži da Kulturni centar ukine „Američki kutak“ i umesto njega, u saradnji sa ambasadom bratske Ruske federacije, formira „Ruski kutak“ u Novom Sadu.“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Odborničke grupe „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini Grada Novog Sada.

Jakšić je rekao, da nema ništa prirodnije i logičnije nego da se kroz programe Kulturnog centra, Novosađanima omogući da upoznaju prebogatu rusku kulturu i jezik bratskog naroda i vekovnog saveznika srpskom narodu.

„Srpski narod ima prijatelje širom sveta, prijatelji su svuda na zemljinoj kugli, tamo gde poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i tamo gde nam, za puštanje neke povoljne kreditne linije ili privrednu saradnju, ne traže deo državne teritorije. Kroz čitavu istoriju neraskidiva je, bratska veza između srpskog i ruskog naroda. Posle Oktobarske revolucije, nekoliko hiljada ruskih emigranata našlo je novi dom u Novom Sadu i njegovoj neposrednoj okolini. U Sremskim Karlovcima je osnovana Ruska pravoslavna zagranična crkva. Ruski naučnici, umetnici, inženjeri, lekari imali su ogroman uticaj na razvoj i napredak Novog Sada. Formiranje „Ruskog kutka“ u okviru Kulturnog centra Novog Sada omogućiće građanima Novog Sada da upoznaju prebogatu i zadivljujuću rusku istoriju, jezik, kulturu, poeziju, muziku.“ – istakao je Jakšić.

Srpski radikali ističu da, insistiraju na tome da se u godini velikog jubileja, stogodišnjice od pobede u Prvom svetskom ratu, obnove nadgrobni spomenici oficirima ruske carske vojske, na Uspenskom groblju u Novom Sadu.

„Novi Sad mora na sebe preuzeti brigu oko sanacije, restauracije i zaštite spomenika visokim oficirima ruske carske vojske, koji su sahranjeni u našem gradu. Srpska radikalna stranka ne odustaje od inicijative da se u Novom Sadu podigne spomenik osvedočenom srpskom prijatelju, poslednjem ruskom caru Nikolaju II Romanovu. Naša ideja je bila da se na stogodišnjicu od stradanja ruske carske porodice, caru Nikolaju podigne spomenik u Novom Sadu. Međutim, Savet za kulturu, kao nadležno radno telo Skupštine Grada, više od godinu dana ne odgovara na našu inicijativu. Hoćemo spomenik caru Nikolaju Romanovu u Novom Sadu. Umesto američkog, hoćemo „Ruski kutak“ u našem gradu.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.

  

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM