Umesto besmislene deklaracije, konkretne mere u oblasti zaštite životne sredine!

„Srpska radikalna stranka glasala je protiv besmislene deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini. Srpski radikali i svi građani koji žive u Vojvodini očekivali su od naprednjačkog pokrajinskog režima konkretna dela, konkretne korake u oblasti zaštite životne sredine, a ne deklaraciju opšteg tipa, prepunu opštih mesta, koja može, a i ne mora da bude sprovedena u delo. U poslednje tri godine angažman i ulaganja ove pokrajinske vlasti u oblast zaštite životne sredine je vrlo skroman, minoran, bez ikakvih rezultata. Tri godine Mirovićev režim prstom nije mrdnuo da se reši neki od gorućih ekoloških problema, a sada, na kraju mandata, u sred izborne godine, donosi besmislenu deklaraciju. Zbog nebrige, nemara i vrlo skromnog ulaganja u oblast zaštite životne sredine, rezultati u ovoj oblasti su katastrofalni. AP Vojvodina je crna ekološka tačka u Srbiji.“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini AP Vojvodine.

Jakšić je rekao, da se za ekologiju izdvajaju mizerna sredstva, mrvice iz pokrajinskog budžeta. Poražavajuće deluje činjenica da je novosadski budžet za zaštitu životne sredine, veći za 688 miliona dinara od pokrajinskog budžeta.

„Igor Mirović podnosi Skupštini deklaraciju, a AP Vojvodina ima ubedljivo najlošiju, neispravnu, zatrovanu, punu arsena vodu za piće. U preko 100 gradova, opština i sela na prostoru Pokrajine, gde živi preko 600.000 ljudi, nivo arsena u vodi je veći od dozvoljenog. Vojvodina je jedan od regiona sa najmanje šuma u Evropi. Svega 6,5 % ukupne površine Pokrajine je pod šumom, a u 14 opština je procenat pošumljenosti manji od 1%. Samo 40 % domaćinstava u AP Vojvodini je povezano na kanalizacionu mrežu, dok ostali i dalje, prazne septičke jame. Svi veći gradovi ispuštaju komunalne i industrijske vode direktno u reke, u vodotokove, bez ikakvog prečišćavanja. Samo 10% otpadnih voda u APV se tretira, prečišćava. Imamo Veliki bački kanal najzagađeniji vodotok i Palićko jezero najveću septičku jamu u Evropi, dok naprednjački režim priča bajke i donosi deklaraciju o zaštiti životne sredine.“- istakao je Jakšić.

Srpski radikali ističu da je žalosno što naprednjački pokrajinski režim nemilice troši milione na promašene i nepotrebne projekte, dok veći deo Pokrajine nema elementarne uslove za život.

„Apsolutni prioritet u AP Vojvodini mora biti ispravna voda za piće, pošumljavanje, izgradnja kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda i rešavanje problema sa odlaganjem otpada. Umesto prazne priče i deklarativnog izjašnjavanja o potrebi zaštite životne sredine, narod od pokrajinske vlasti očekuje dela, daleko veći budžet i konkretne korake u oblasti zaštite životne sredine.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM