Velika regionalna deponija u Novom Sadu – tempirana ekološka bomba!

„Srpska radikalna stranka apeluje na gradsku vlast u Novom Sadu da odustane od sumanute ideje da se na prostoru sadašnje gradske deponije, izgradi četiri puta veća regionalna deponija, na koju bi se odlagao otpad iz sedam opština Južno – bačkog okruga. Velika regionalna deponija na ulazu u Novi Sad je tempirana ekološka bomba, u čijoj se neposrednoj blizini nalaze gusto naseljeni Klisa, Slana bara, Vidovdansko naselje, Nemanovci i Pejićevi salaši, udaljena svega nekoliko kilometara od samog centra Novog Sada. Izabrana lokacija je apsolutno neprihvatljiva i zbog blizine najvažnijeg izvorišta vode „Ratno ostrvo“, koje je od ključnog značaja za vodosnabdevanje Novog Sada. Kako se kod velikih deponija stvara tečna frakcija laganog raspada otpada, a polimerna folija ispod nje ne može trajno zaštititi zemlju od prodora toksične materije, ta visokotoksična tečnost može kroz zemlju dospeti do rezervoara pijaće vode i napraviti pravu ekološku katastrofu.“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Odborničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Grada Novog Sada.

Jakšić je rekao, da je jedan od ključnih komunalnih problema u Novom Sadu upravo problem sa odlaganjem otpada i da je potrebno hitno krenuti u zatvaranje i rekultivaciju postojeće gradske deponije, ali ne na način, što će se na istom mestu izgraditi četiri puta veća deponija regionalnog karaktera.

„Postojeća gradska deponija nije deponija u punom smislu, nego delimično uređeno smetlište, koje zagađuje životnu sredinu i u određenim delovima godine emituje strahovito štetne gasove i smrad, koji se oseti u čitavom gradu. Da su stvari na deponiji potpuno izmakle kontroli svedoči podatak da je jesenas više od mesec dana, u kontinuitetu, deponija gorela, bez mogućnosti da se požar lokalizuje. Vlast je ovu činjenicu krila kao „zmija noge“, ali je šteta prouzrokovana zagađenjem vazduha, koji je izazvao požar na deponiji, nemerljiva. Novi Sad mora krenuti u zatvaranje postojeće deponije i izabrati novu lokaciju, udaljenu od stambenih zona i od samog grada, za eventualnu izgradnju velike regionalne deponije.“ – naglasio je Jakšić.

Srpski radikali ističu da ih čudi insistiranje na izgradnji regionalne deponije, jer je u Evropskoj uniji, na koju se zaklinju sve stranke koje čine vlast u Novom Sadu, odlaganje otpada na deponije, još od 2005. godine, zabranjeno.

„Umesto izgradnje regionalne deponije, Srpska radikalna stranka predlaže da se sav otpad, koji se ne može reciklirati i kompostirati, spali. Dakle, umesto regionalne deponije potrebno je izgraditi spalionicu. Najpogodnija lokacija za izgradnju spalionice je naselje Šangaj, u neposrednoj blizini TE – TO, gde već postoji kompletna infrastruktura. Vredna energija dobijena spaljivanjem otpada, može se koristiti za razne stvari, u prvom redu za zagrevanje u grejnoj sezoni, što bi višestruko smanjilo cenu grejanja u Novom Sadu. Ovo rešenje je ekološki potpuno ispravno i dugoročno, ekonomski isplativo.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM