Zaštitnik građana – demagoška floskula i mrtvo slovo na papiru!

Srpska radikalna stranka na poslednjoj sednici Skupštine Grada Novog Sada nije podržala izveštaj o radu Zaštitnika građana za 2018. godinu, imajući u vidu da ova institucija nije donela apsolutno nikakav boljitak i pomak u pogledu kvaliteta života građana, a da svake godine, sredstva iz budžeta namenjena za ovu svrhu odlaze mahom na pokrivanje zarada zaposlenih u ovom organu.

„Koga je Zaštitnik građana Novog Sada za ovih devet godina rada zapravo zaštitio ili sačuvao od samovolje organa uprave? Kada ste mogli da čujete da je na njegovu inicijativu pokrenut postupak za razrešenje nekog funkcionera ili zaposlenog u organima upravljanja? Na koji način se njegove ingerencije razliku od besplatne pravne pomoći? Poverenje građana u ovu instituciju opada iz godine u godinu, a o tome svedoče podaci koji se nalaze u izveštaju o njegovom radu“ – istakla je na konferenciji za medije Marina Nedeljković, odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini Grada Novog Sada.

O nesposobnosti, letargičnosti i nezainteresovanosti ove institucije govori podatak da se građani iz godine u godinu žale na rad istih organa, a da se 2018. godine, Zaštitniku građana obratio čak 181 građanin manje nego u odnosu na prošlu 2017. godinu. Na svoju inicijativu tokom cele godine, ovaj organ je pokrenuo svega šest postupaka, a od 46 mesnih zajednica koliko se nalazi na teritoriji Grada Novog Sada obišao njih pet.

„Menjale su se i vlasti, menjali su se i „zaštitnici građana“, ali suština je ostajala ista. Čista je demagoška floskula da se ovde radi o politički neutralnom i nezavisnom organu, kada je jasno da svaka vlast bira i imenuje svog Zaštitnika građana“ – smatra Marina Nedeljković.

Srpska radikalna stranka podseća javnost i da je često korišćeni termin „ombudsman“, kao sinonim za ovu instituciju, ustavno nezakonita kategorija, imajući u vidu da najviši pravni akt Republike Srbije poznaje isključivo izraz „Zaštitnik građana“.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM