Александар Шешељ: Боље је бити у коалицији са СНС него са Самоопредељењем!

Александар Шешељ: Даме и господо, Српска радикална странка је данас почела са процесом прикупљања потписа за кандидатуру на предстојећим парламентарним и локалним изборима у Србији. Уверени смо да ће тај процес бити завршен у најкраћем могућем року и да ћемо врло брзо предати нашу републичку листу, као и наше листе широм Србије, на оним местима где Српска радикална странка буде наступала самостално, а у одређеним локалним самоуправама широм Србије наши локални одбори су потписали коалиционе споразуме за коалициони наступ на предстојећим локалним изборима.

Ми излазимо самостално, као и увек у последње тридесет три године нашег постојања, зато што сматрамо да је то једини одговоран приступ према грађанима Србије и једини поштен приступ према грађанима Србије. Никада нисмо правили непринципијелне коалиције, никада нисмо правили некаква неискрена савезништва са политичким странкама са којима не делимо идеолошке ставове и тако је то и данашњег дана.

Уверени смо да ћемо после наредних парламентарних избора у Скупштини Републике Србије представљати најснажнију националну опцију у српском парламенту. Залагаћемо се да Србија престане са такозваним процесом европских интеграција, зато што смо уверени да се сва национална несрећа, која се дешава у Србији, да се сви проблеми које Србија има на привредном плану и сви притисци који су повезани са нашом спољном политиком, управо, пре свега, тичу процеса европских интеграција. Сматрамо да је то пут који је погубан по Србију, сматрамо да на том путу можемо даље да очекујемо само растакање и наше територије и наше државности и да на том путу не можемо да очекујемо никакав бољитак за грађане Србије, као што сматрамо и да Србија апсолутно нема никакву шансу, чак и уколико би позитивне околности постојале, да постане једног дана чланица Европске уније.

Никада нећемо одустати од савезништва са Руском Федерацијом, бићемо брана у српском парламенту свима онима који захтевају, покушавају да Србија уведе санкције Руској Федерацији, на тај начин угрози свој међународни положај и почини једну срамоту за наше братске, традиционалне, историјске односе са Русијом, а такође ћемо се супротстављати свима онима који данас срамотно захтевају да се Србији уведу некакве санкције.

Ми сматрамо да смо једна од најозбиљнијих политичких странака на политичкој сцени, да једини озбиљно приступамо најважнијим свакодневним проблемима грађана Србије по свим друштвеним питањима и сматрамо да имамо најбоља решења за све те проблеме.

Сматрамо да постоји алтернатива такозваном европском путу Србије и сматрамо да Србија треба да постане прва европска земља чланица БРИКС-а, да је то наша велика историјска шанса, да је то шанса за убрзани развој, за економски просперитет, за заштиту наше територијалне целовитости и за даље унапређење животног стандарда свих грађана Србије.

Изволите, уколико имате неких питања.

Новинар Н1, Петар Гајић: Петар Гајић, Н1 Београд.

Какву сте одлуку донели по питању градских избора у Београду, да ли ћете бити на  заједничкој листи коју ће предводити Српска напредна странка?

Александар Шешељ: Ми смо склопили коалициони споразум, ја сам лично потписао коалициони споразум јуче и имамо коалициону заједничку листу и не знам шта је суштина вашег питања. Дакле, наши кандидати су кандидати на нашој заједничкој листи. То је договор који смо ми постигли.

Ја сам видео некаква размишљања, чак и неке лажи на вашој телевизији јуче, неке људе који знају ко колико има гласова и како се који гласач  изјашњава. Мислим да је то ипак једна врста пропаганде пре него што је то озбиљно извештавање. У сваком случају, ми ћемо наступити коалиционо не само у Београду, него у многим местима у Србији. То је одлука, то је слобода коју имају наши локални одбори свуда да ступају у те коалиције. Наравно да је престоница нешто друго, али у суштини је то ипак локални ниво. Ту се не расправља о озбиљним идеолошким питањима, питањима спољнополитичке оријентације и слично и ми смо релативно лако усагласили програм за предстојеће београдске изборе.

Осим тога, ми смо са Александром Шапићем имали сарадњу у претходном мандату на Општини Нови Београд. Верујем да је та сарадња била на корист свих грађана Новог Београда и мислим да је заиста дошло до једног коректног односа што се тога тиче.

Петар Гајић: Како можете да идете у коалицију са онима који су вас издали и напустили 2008. године и за које је ваш отац и председник странке рекао да су два његова канцера, Александар Вучић и Томислав Николић – то је изјавио 2014. по повратку из Хага. Како је могуће сада правити коалицију са канцером?

Александар Шешељ: Прво, није први пут сада да правимо предизборну коалицију са Српском напредном странком локалне природе. С друге стране, ми смо, наравно, у претходне тридесет три године имали различит приступ различитим стварима и различит однос између Српске радикалне странке и Српске напредне странке. Мислим да сви који критикују ову коалицију траже од нас да ми имамо некакву грижу савести и траже од нас да  живимо у 2008. години, као да се од тада ништа није променило. Мислим да то питање треба да поставите, пре свега, фаворитима ваше телевизије, ваше уређивачке политике, да претресете мало каквих је ту све речи било. Мислим да је у политичкој борби са обе стране у претходном периоду, када говоримо о Српској радикалној странци и Српској напредној странци, било изузетно тешких речи, било је периода озбиљне конфронтације, а било је и периода сарадње, али и неке, рекао бих, можда мирне коегзистенције и заиста не видим шта би ту требало да буде спорно. И верујем данас, заиста, да је много боље да Српска радикална странка буде у коалицији на нивоу града Београда са Српском напредном странком, него да буде са Самоопредељењем. Дакле, нама је увек било ближе да изаберемо Александра Вучића него Албина Куртија. То је наш став и ми немамо, заиста, чега да се стидимо и врло смо поносни на то.

Петар Гајић: Али председник ваше странке није рекао за Куртија и Американце, већ за Вучића.

Александар Шешељ: Па рекао сам вам сада, било је заиста тешких речи, нема никакве сумње, и са стране напредњака и са наше стране и то је нормално у политичком животу. Мислим да је нормално да дође до политичких сукоба у политичком животу, али знате, то није борба до последње капи крви. Ја мислим да је то уобичајено и уобичајено је да се и времена и околности и људи мењају, али уверења се никад не промене и зато  они који имају уверења нису склони да их мењају, само их мењају они који уверења немају, а ми због тога и нисмо у републичкој коалицији. Дакле, то је основна разлика и заиста не видим у чему је ту проблем.

Да ли има још неких питања? Уколико нема, хвала вам што сте дошли.

Видео

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ