Ексклузивни интервју Војислава Шешеља за интернет портал Еспресо!

Војислав Шешељ, лидер Српске радикалне странке, свакако је човек који има шта да каже о политици.

У интервјуу за Еспресо, осим политичких тема, овај радикал говори и о приватном животу, сексу, Хагу, Фарми, храни и наравно неизбежној теми - Александар Вучић и Томислав Николић.

espreso

Како коментаришете одлуку да Александар Вучић не распише изборе? - Питање је шта је на њега деловало. Мислим притисак споља.

Ко га притиска? - Из ЕУ, вероватно и Американци.

Какав они интерес имају да не буду избори? - Вероватно да би добили још времена да припреме прозападну алтернативу Вучићу и СНС.

То би био ко? - Још не могу да проникем ко. Пајтић им не одговара. Изгледало је да им Борислав Стефановић одговара, нисам сад сигуран. Зоран Живковић им сигурно не одговара. Борис Тадић није ни за шта. Чедомир Јовановић није ни за шта. Они још траже некога и врло брзо ће га пласирати.

Ко вам је ту најозбиљнији кандидат? - Борислав Стефановић.

Зашто он? - Треба им неко озбиљан. Од свих побројаних, једино за њега нисам чуо да има неке везе са мафијом. Можда и има, али није то ништа нарочито. Врло брзо ће они некога избацити и око њега окупљати прозападну опозицију.

Где сте ту ви? Како ћете ви проћи на изборима? - Мислим да ћемо проћи одлично. Ми смо већ пре четири-пет месеци имали више од 20 посто по истраживањима. Али, према озбиљним истраживањима, не ово што ради Фактор плус или Стратеџик маркетинг, па обмањују јавност. Уосталом, ја то осећам свуда кроз Србију куда путујем. Пуне су сале, то можете видети на нашем сајту. Врло су ми гледане емисије. Већ сам имао 50 емисија у унутрашњости. Путујем сваки дан кроз Србију зато што сам блокиран у Београду и то даје доста ефекта.

Било је доста избора од када сте ви изашли из Хага и ту се СРС није прославила. - Нисмо учествовали на изборима од када сам се ја вратио. Донели смо такву одлуку.

Због чега? - Напредњаци улажу огромне паре у те изборе. Шаљу батаљоне у црним лимузинама из Београда да на силу воде народ на гласање и да сваки траг отпора режиму сатру. Кад буду општи услови за целу Србију и локални и републички, онда они свуда не могу да пошаљу толико батинаша.

Одакле вама паре за изборе? - Што се тиче озбиљних политичких партија у Србији ми најлошије стојимо с парама, али сналазимо се. Нешто од чланарина, нешто од уштеђевине...

Ако не прођете цензус на наредним изборима, да ли би то био знак да се повучете из политике? - То би имало катастрофалне последице по мене лично, и по странку.

Што ће рећи - повлачите се из политике или не? - Видећемо. Једва сам преживео оно из 2012, кад су саопштили да нисмо прешли цензус. Погодило ме као гром из ведра неба.

Чега је то последица? - Веровао сам да ћемо сигурно проћи. Био сам убеђен!

И нисте. Како сте анализирали пораз? - Било је доста унутрашњих сукоба у странци када су отишли Томислав Николић и Александар Вучић. Није странка стигла да се консолидује. Било је 10-15 центара моћи.

Смета ли вам чињеница да су ваша "политичка деца" Николић и Вучић успешнији у политици од вас. - Нису они моја политичка деца!

Из вашег шињела су изашли. - Да су моја политичка деца, и да су изашли из мог шињела, не би никада постали издајници! Неко ко је моје политичко дете мора да има и мој политички ген, а они га сигурно немају. Моји политички гени су такви да ми никада не дозвољавају ни да помислим да постанем издајник.

Да ли сте наслућивали да би могло да дође до разлаза с њима? - Никада! У Томислава Николића сам имао неограничено поверење. У Александра Вучића не баш толико. Са њим је увек било неких проблема, он је увек био својеглав и самосвојан у неким стварима у странци, али што се тиче патриотизма никада се то није доводило у питање. Више сам имао проблема да Вучића одвојим од Драгоша Калајића, под чији утицај је деведесетих потпао.

Ко је талентованији за политику од њих двојице? - Сигурно Вучић, мада и Николић има одређени таленат за политику. Има и одређене говорничке способности. Њему недостаје образовање! Он и данас не чита књиге. Стално сам вршио притисак на њега да чита књиге.

Шта сте му препоручивали? - Читав низ озбиљних теортетичара из области политичких наука. Слободана Јовановића, он је набавио комплет: Сабрана дела Слободана Јовановића, а никад није стигао да га прочита. Историју српског народа сада држи у кабинету, фали му један или два тома, али ни то никада није успео да прочита. Функција тих књига је да се слика са њима, а не да их чита. Томислав Николић је успео да се развије у озбиљног политичара док је био у СРС. Док је имао идеолошке оквире у којима се сналазио, док га је водила сигурна рука кроз историју. Кад је нестало те руке, кад се одрекао идеологије, он више не зна шта говори. Он лупета глупости! Нема појма о чему прича.

Неупоредиво сте оштрији према Томиславу Николићу, иако сте свесни да реалну политичку моћ има Александар Вучић. - То је тачно. Погледајте, Томислав Николић је украо 20 мандата када је одлазио. Александар Вучић је прво поднео оставку, вратио одборнички мандат, па онда рекао да напушта СРС. Ја о томе морам да водим рачуна. Један нам је украо 20 мандата, други нам није украо мандате. Знате, нису они овце, па да ја могу да их држим у странци и контролишем. Они су слободни људи, као и сви остали чланови, и у сваком тренутку могу да кажу: Е, више ми се не свиђа ова странка, напуштам! То никоме не могу да замерим. Друго, у Николића сам имао неограничено поверење и зато сам сад на њега више киван. Због крађе мандата ја искрено мрзим Томислава Николића! Мрзим свакога ко нам је крао мандате. Згромио бих га, ту нема никакве сумње. То је емоција која постоји у мени, јака је и ја је признајем. Онај ко се са нама разишао и отишао, рекао: Довиђења! Залупио врата, свеједно, шта ја имам њему да замерим што се тога тиче. Њему замерам садашњу политику и поступке.

Да ли постоји некакав договор са Вучићем о ненападању, односно нападању Томислава Николића. - Не. Зашто су напади различити? По Уставу Влада води унутрашњу и спољну политику. По свим аспектима те политике ја могу да нападам Владу и Вучића као премијера, а Николића по тим питањима не вреди нападати.

Али ви нешто не нападате Вучића превише. - Николића могу да нападам због глупих изјава, криминалних афера, корупције, лажне факултетске дипломе коју је стекао, а да није ни један испит полагао, цркве покајнице коју подиже у својој Бајчетини украденим новцем, због тога што се он и његова супруга Драгица сад појављују као ктитори цркава и манастира са огромним сумама новца које су украли, због фондације Драгице Николић кроз коју се одвија велика пљачка новца. Због тога ја њега нападам. Вучића, па погледајте списак од 20 питања која сам поставио. Неки кажу да су блага питања. Погледајте та питања и покушајте да допуните. Има ли још нешто озбиљно да му се постави? Мислим да нема. Тамо нема псовки. Шта је сад требало да кажем да је педер, да је пицоуст, да га је правио Шиптар или пето и десето.

То све није тачно! Онда бисте га само увредили. - Наравно да није ништа тачно. Пазите, ја сам његов кум и кум његове деце и знам да није педер! Шта значи то "пицоусти"?! Не могу то да разумем, какав је то аргумент?! Или да га је правио Шиптар?! Ајде мало размислите о томе.

Уколико пређете цензус и освојите одређени број посланичких мандата у парламенту хоћете ли се вратити у скупштину као посланик или размишљате о кандидатури за место председника Србије? - Видећемо. О томе одлучује ЦОУ. Није то ствар моје воље.

Да ли бисте волели да се кандидујете за председника Србије? - Највише бих волео да будем председник владе, али није немогуће да ће ме странка кандидовати за председника републике, кад ускоро Томислав Николић буде приморан да поднесе оставку.

Због чега би то урадио? - Због свих криминалних афера, корупције, лажне дипломе...

То стоји годинама па се ништа не дешава. - Мораће у једном тренутку.

Ко ће га приморати на то? - Примораће га српски народ, грађани Србије, јавност, медији...

Ко вам је најнезгоднији политички непријатељ с којим сте имали полемику? - Нико! Нисам никада имао незгодног супарника. Увек сам побеђивао. Нешто ми је остало урезано у сећање да сам увек побеђивао. И у дуелима у парламенту и на телевизијама.

С ким сте уживали да полемишете? - Највише са људима који су имали неко знање. Имао сам 10 телевизијских дуела са Зораном Ђинђићем. Десет пута сам га победио, али ми је са њим било најинтересантније јер је он знао многе ствари. Могла се водити расправа и на теоријском нивоу. Шта ћете се расправљати са неким ко не зна ништа. Упоредите Зорана Ђинђића и Владана Батића. Небо и земља. Иако ја више мрзим Зорана Ђинђића, али морам да кажем да је ипак знао доста тога.

А Ђинђић-Вучић? - Ђинђић је био опаснији и опакији.

Само толико? - Па шта да кажем?!

Да ли вам је некада пало на памет да водите погрешну политику и да би требало нешто да промените од основних постулата СРС? - Не! све што се дешавало српском народу у последњих 25 година, све што дешавало СРС и све што се дешавало мени лично, за мене су снажни докази да сам водио исправну политику. Могло је бити тактичких грешака, могло је бити неких лоших процена, то се исправља у ходу, али основни стратешки правац увек је био добар.

Жалите ли за нечим? Да ли сте нешто погрешно урадили, да ли је нешто требало другачије да урадите? - Не баш.

Чак ни добровољни одлазак у Хаг? - Дубоко бих био несрећан да ме нису оптужили у Хагу. Замислите све те истакнуте Србе оптуже, а мене не?! Па да ме деца и унуци питају: А шта си ти радио у рату?! Јеси ти био негде, нешто значајно урадио?

Да ли је било потребно да одете у Хаг да би тај печат остао? - Сви који су нешто радили деведесетих година завршили су у Хагу.

Испоставило се да сте толике године били тамо, то вам се и обило о главу - здравље вам је нарушено. - Ја сам Хашки трибунал победио. Знате ли ви колика је то сатисфакција!

Да није прескупа цена коју сте платили? - Па добро, мало ми је здравље било нарушено. Али, ево опоравио сам се. Сад сам опет најздравији на српској политичкој сцени. Друго, сви ћемо ми једног дана умрети. Неко мало пре, неко касније. Није то важно већ шта ће ко оставити за собом. Ја, да ништа у животу нисам урадио, ту је 11 дебелих томова мојих хашких суђења. 11 томова само онога што је изговорено у судници. Па је л` вредело због тога живети?!

То ћете ви најбоље знати. Има ли нечега чега се стидите? - Не! Никада нисам ништа украо, никада нисам насртао на слабије, кињио немоћне, служио се лажима, никада нисам издао интересе сопственог народа, увек сам следио своје идеале, увек сам био спреман да се жртвујем за те идеале и то сам показао на делу.

Вређа ли вас кад вам кажу да сте Хрват? - Некада се нашалим и кажем да ми је то најтежа увреда. То је заправо шала. Знате, треба то питање другачије поставити: Шта тера Хрвате да непрестано потенцирају ту причу?

Да разјаснимо већ једном. Имате ли неке хрватске корене у породици? - Немам ништа. Шта би дали Хрвати да сам заиста њихов? Да имају неког оваквог. Тако треба гледати на то. Дали би много!

Како бисте волели да вас историја памти? - Као истакнутог српског патриоту и као интелектуалца који се руководио националном и демократском идеологијом.

Ко је Војислав Шешељ приватно? Шта људи не знају о вама? - О мени се све зна. Никада ништа нисам крио.

Свако мало се кроз јавни дискурс провлачи легенда о вашем сексуалном животу. Свако мало вас неке даме, мање или више угледне, помињу.. - Па, које?!

Рецимо Весна Вукелић Венди. - Стално неке даме и све се своди на једну.

Хвалили сте се на Твитеру да се били са Колиндом... - Свако нормалан је схватио да је то са Колиндом била шала. А што се тиче догађаја из моје младости и девојака, који озбиљан мушкарац о томе распреда у јавности. Наравно да сам имао сексуалан живот и то прилично буран и интензиван. Све у своје време. Што бих сада распредао о томе.

Шта сте радили у Америци 1987? -Нисам био 1987. у Америци. Био сам 1989. Имао сам турнеју по Америци, Канади, Аустралији и западној Европи. Одржао сам 97 предавања српским имигрантским организацијама, српским исељеницима и ту сам зарадио велику количину пара на основу које сам стао на ноге, материјално се обезбедио и годинама помагао странку.

Поменули сте Слободана Јовановића, шта читате приватно? - Интензивно радим на стручној и научној литератури. Спремам још једну књигу која ће имати наслов: Српски народ мора да ослободи Косово и Метохију, а у тој књизи обрађујем све хашке пресуде које се односе на КиМ.

Одличан шлагворт. Како бисте ви бранили Косово? Да сте у позицији некога ко одлучује о томе. - Ми бисмо проблем покушали да заледимо, као кипарски. И то би био најбољи начин. То је требало да ураде "досманлије", нису имали храбрости, знања, ни способности. Ови који су дошли касније наставили су истим путем којим су кренуле "досманлије" и још више упропастили. То нам је једина шанса била. Ми - српски радикали - били смо против прихватања плана Черномидин-Ахтисари. Али, кад је већ дошло до окупације требало се стриктно држати Резолуције 12 44 и сваки разговор са странцима би био у том правцу. Ко год би доашо ми бисмо разговарали, али бисмо рекли: Ајде прво да се све испуни из Резолуције 12 44. Онда ћемо конструктивно о свему другом расправљати и решавати. Још није реализована ни резолуција. У њој стоји до 1000 српских војника и полицајаца да се врати. Нико не поставља питање зашто се то не ради.

Шта кажете о идеји Предрага Марковића који је недавно ушао у СПС? Он је рекао да ћемо једног дана откупити Косово.... - Никада нисам чуо да Предраг Марковић има неке идеје. Не могу да разумем човека који нема идеје. Како да откупимо?

Да будемо моћни да откупимо Косово. - Да будемо моћни па да га повратимо, а не своју земљу да откупљујемо од некога. То је наша земља, шта има да је купујемо?! Није то нешто туђе па да идемо на пијацу да купимо.

За кога навијате у спорту? - Лишен сам тих навијачких страсти. Навијам само за репрезентацију, у свим спортовима.

А за Ђоковића? - Наравно, за све наше спортисте. Свака њихова победа ме обрадује. Некад гледам, некад не гледам. Али у ове навијачке страсти никада нисам упадао.

Коју музику слушате? - Највише волим четничку музику!

А рокенрол, класика... - Највише волим ћирилицу. Од старе народне, али волим и новокомпоновану, ако је лепа, складна и уху пријатна.

А шта волите да гледате? - На телевизији највише волим да гледам онај историјски канал. Волим Хистори, Нешнал џиографик, Енимал планет. Наравно, гледам информативне емисије, политичке...

Рекло би се да сте гурман. Шта волите да једете? - Изненадићете се, али ја врло ретко једем месо. Отприлике једном недељно. Сад сам кренуо по савету лекара и нутрициониста са здравом храном. Проблем је што ја то једем у већим количинама него што су прописане. С друге стране моји лекари су ми препоручивали да се на то не осврћем, јер док добијам на тежини значи рак не напредује. Заиста, мени се рак зауставио. последње истраживање на ЦТ скенеру мени мирују она два јастога на јетри, и Александар Вучић и Томислав Николић. У једном тренутку их само ухватим за шију и исчупам.

Доста сте духовити на Твитеру, је л` сами пишете те твитове? - Сам.

Јесу ли вам блиске друштвене мреже. Пратите ли те ствари? - Да, идем некада на Фејсбук, некад на Јутјуб. Доста информација човек тамо сазна. Зависи шта тражи, на Гуглу може да се нађе свашта, мада сам доста открио погрешних информација.

Рекли сте да у Хаг могу само да вас однесу. Постоји ли нека теоретска шанса да опет одете тамо? - Уопште не размишљам о томе! Ја сам победио и с тим сам завршио.

како вам се чини идеја Србија као монархија и престолонаследник Александар? - Ништа глупље нема од идеје да Србија буде монархија. Уопште није важан тај човек, идеја је промашена и застарела. Идеја је антидемократска. Не може земља бити у пуном смислу демократска док има монархију.

Зар нису обично десно оријентисани за монархију? - Ми нисмо екстремна десница. Ми смо умерена десница. И када би ме новинари у више наврата питали како сте ви то умерени, а не екстремни, пошто су нас сви називали екстремистима, ја им кажем: Ето, нисмо за монархију. Ми смо за секуларну државу. Пуних 25 година истрајавамо на републиканском уређењу и на секуларној држави. Та подела на левицу и десницу одавно је застарела.

Наслов ваше нове књиге? - Српски народ мора да ослободи КиМ.

То је једина књига коју пишете? - Да. Објавио сам седам књига у Хагу, а имам у рукопису материјала за четири до пет књига. Ако ми бог да здравља, надам се да ћу их све завршити.

Има ли још онако сликовитих наслова? - Не! Те сам наслове давао за збирке докумената. Ту је небитно какав је наслов. Хтео сам да их увредим. Да их понизим. Да им покажем да су нико и ништа и да им покажем да ме не плаше, нити забрињавају. Зато сам то урадио. Ове све књиге, научне, имају озбиљне називе.

Кад ће поново Србија бити у границама Карловац-Карлобаг Огулин-Вировитица? - Једног дана ће сигурно бити!

Када? - Ко то зна.

Када ви мислите да ће то бити? - Наши синови, унуци, прауници, неко ће то реализовати.

Кад смо већ код синова, питање на које није одговорио Вучић тицало се учлањења његовог сина у СРС. - Не, он се још није учланио. Моје питање је прецизно: Како ће Александар Вучић реаговати ако се његов син Данило, моје кумче, на дан пунолетства учклани у СРС?

А имате ли ви неке информације да би до тога могло да дође? - Поставио сам питање, не знам што се Вучић није изјаснио. Не могу ја дубље да улазим у та породична питања. Њему сам, као оцу, поставио питање. На то имам право, а да о томе говорим новинарима, заиста немам намеру.

Кад вам је било најгоре у животу? - Те ноћи 2012, кад су саопштили да СРС није прешла цензус.

Чак ни Хаг, ни све што се десило... - Не. То ми је било најтеже. То је био најтежи тренутак у мом животу.

Последње питање: Када ћете се повући из политике? - А што да се повлачим када ми иде добро?!

Колико година имате? - Имам 61.годину. Кад неће Мићуновић са 100 година да се повуче, што бих ја?!

[infobox color="white"]

Тома или Вучић? - У ком погледу? Политичком. - Па Тома је завршио своје на политичкој сцени, а Вучић ће нам бити озбиљан противник још који месец. Цеца или Карлеуша? -Па Цеца. Цеца бар има мозга. Партизан или Звезда? - И Партизан и Звезда Косово или Република Српска? - И Косово или Република Српска

[/infobox]

(espreso.rs)

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ