Конференција за новинаре, 3. фебруар 2022. године

Вјерица Радета: Даме и господо новинари, долазак Лајчака и Ескобара у Приштину и у Београд, и ово што су разговарали, и ставови које су изнели, недвосмислено показује да ни Сједињене Америчке Државе, а ни највеће земље Европске уније, земље Запада, немају намеру, немају искрену намеру да решавају проблеме на Косову и Метохији, поготово не проблеме Срба и не у интересу српске државе.

Став Српске радикалне странке, који смо ми више пута износили, је да никакав разговор између Београда и Приштине не сме да се настави све док се не реши питање формирања Заједнице српских општина, и то искључиво на начин како је предвиђено још 2013. године такозваним Бриселским споразумима.

Ми јесмо били против Бриселских споразума, ми смо се и обраћали Уставном суду са захтевом да се пониште Бриселски споразуми, ми смо подносили кривичне пријаве против свих који су учествовали у припремама Бриселских споразума, до коначног њиховог усвајања, значи још из времена власти Демократске странке, закључно са актуелном влашћу, али Бриселски споразуми постоје. Република Србија је све што је предвиђено тим Бриселским споразумима испунила. Албанска страна није испунила ништа или готово ништа, и није испунила најважнију ствар – није формирана Заједница српских општина.

Став Српске радикалне странке је да никако власт у Београду не сме да прихвати било какве експерименте. То што покушавају и Лајчак и Ескобар да нам нуде некакве моделе из њихове маште не може бити и није прихватљиво за Београд, није прихватљиво за Србију, није прихватљиво за Србе са Косова и Метохије пре свега и дакле, мора се инсистирати искључиво на облику Заједнице српских општина на начин како је то регулисано Бриселским споразумима.

Представници режима, ми то такође често понављамо, морају у сваком међународном контакту, да ли су то билатерални разговори, да ли су то разговори на нивоу неких институција, инсистирати на формирању те заједнице и никада ниједан разговор са неким, било ким, из света не сме бити а да се не помене Резолуција 1244 и да се не инсистира на враћању решавања проблема Косова и Метохије на ниво Уједињених нација, јер ово што нам раде преко којекаквих представника, ево сад су то Лајчак и Ескобар, очигледно показује да они немају намеру да то реше, да њима одговара све ово што се дешава на Косову и Метохији.

Да није тако, не би се дешавали и ови инциденти које смо имали баш у време најаве доласка ове двојице. Ово што се десило са упадом у шуме у општини Куршумлија је такође једна од провокација, која није једина и која није прва. Ми смо још у Народној скупштини, мислим да је то било негде 2017. године, показивали фотографије, износили пуно података када су такође ти, наводно шумокрадице – какве шумокрадице, то су терористи који долазе. Ко долази, и ако краде шуму, не долази са дугим цевима да је краде. То се, дакле, и тада дешавало и нажалост, тада је наша полиција прилично млако реаговала, тако да су се тада људи сами организовали и сами су правили неке страже и покушавали да заштите своју имовину, али богами, и да заштите своје животе, јер Албанци, када дођу тако наоружани, не би презали. Уосталом, пуцали су и сад, када је реаговала и полиција. Сада је полиција реаговала нешто енергичније, али убудуће мора заиста потпуно енергично да реагује.

Видели сте да је и Вучић рекао да Лајчак и Ескобар нису дошли са намером да реше проблем Косова и Метохије и то је онда разлог више да се мора инсистирати, пре свега на тој Заједници српских општина, да ту мора бити обухваћено дванаест општина на Косову и Метохији, општина и енклава, да те општине морају да се врате под јурисдикцију, потпуну јурисдикцију Републике Србије, а да остатак Косова и Метохије може да функционише по некаквим албанским прописима, али је суштина да све то мора бити у оквиру Републике Србије, да границе Републике Србије чува наша војска и наша полиција, да царина буде у надлежности Републике Србије, а неке њихове локалне проблеме могу слободно да решавају, да им се да највећа могућа аутономија.

Али, понављамо, не може се даље разговарати, јер ови разговори трају годинама и само се тражи од Србије. Знате, најсмешније је кад неко са Запада дође или поручи из Брисела да обе стране треба да се уразуме, да обе стране треба ово, да обе стране треба оно и онда Београд као једна страна испуни све што се тражи, односно све што се договоре, а Албанци не желе да испуне баш ништа и ништа нису ни испунили. Срби тамо трпе терор, трпе страх, сваки час неко од Срба буде из чиста мира нападнут.

И очигледно је сада, после овог Лајчака и Ескобара, да ни они нису успели да их убеде да се формира Заједница српских општина. А кад кажемо да они нису успели, то значи да они то нису хтели. Лажна држава Косово је њихово чедо и како су њих натерали или наговорили да направе ту такозвану државу, они су тако у стању и да им наложе како да се понашају.

Дакле, они не желе, Америка и Европа, Европска унија, не желе решавање овог проблема и проблем мора да се врати на Савет безбедности Уједињених нација, на Резолуцију 1244, а то ће се свакако десити ако представници власти, понављам то, сваки међународни разговор почну тиме. Без обзира шта је тема – хајде ми најпре да кажемо ово, па ћемо прећи на тему.

Ми смо данас имали толико. Ако имате питања, изволите. Ако немате питања, хвала што сте дошли.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ