Конференција за новинаре Српске радикалне странке испред зграде Уставног суда Републике Србије, Булевар краља Александра бр. 15, 2. јун 2021. године

Александар Шешељ: Даме и господо, Српска радикална странка поднела је данас захтев за оцену уставности, по нашем мишљењу неуставних, Закона о родној равноправности и Закона о забрани дискриминације, које је Народна скупштина претходне недеље усвојила и председник Александар Вучић већ потписао.

Ми сматрамо, имајући у виду да већ скоро годину дана у Србији имамо једнопартијски парламент, да нови одраз новог комунизма у Србији јесте и поновно увођење вербалног деликта, нарушавања уставног права на слободу мишљења и изражавања. Сматрамо да се овим накарадним законима уводи репресија, као што сте видели, да се за правилну граматику, за правилан говор на српском језику уводе казне које могу бити и до два милиона динара! Ми смо видели да у претходном периоду напредњачки министар Гордана Чомић (а подсетићу вас да је то особа која је у коалицији са 11 странака на претходним парламентарним изборима освојила 0,9 процената гласова, а сада је у прилици да спроводи своју политику, за коју нема апсолутно никакву подршку) као особа која нема легитимитет, покушала да наметне три сета, односно три закона: један о такозваној родној равноправности, други о забрани дискриминације и трећи, који се још није нашао на дневном реду, јесте Закон о истополним заједницама или о геј браковима.

Ми сматрамо да су сва три најављена закона неуставна. Данас смо поднели иницијативу Уставном суду и очекујемо да ће Уставни суд ова два закона прогласити неуставним и да се Закон о истополним заједницама никада ни неће наћи у скупштинској процедури. Српска радикална странка већ више од месец дана скупља потписе грађана, петицију грађана да се закон о геј браковима не нађе у скупштинској процедури. Већ имамо више десетина хиљада потписа и очекујемо да у скорије време ту нашу петицију предамо Народној скупштини.

Није овде, код ова три закона, реч о заштити било каквих права грађана, овде је реч о наметању једне идеологије, ЛГБТ и трансродне, за коју нема апсолутно никакве подршке међу грађанима Србије. Устав Републике Србије не познаје категорију рода, али прокламује равноправност полова, јер пол је ствар биологије, а род је политичка конструкција и промотери ових закона покушавају да наметну грађанима Србије нешто што је, не само неуставно, него и нема никакву подршку грађана.

Насиље над српским језиком које ће се спроводити захваљујући овим законима и репресија до два милиона динара казне за непоштовање нечега што нема везе са српским језиком, јесте један одраз тоталитаризма којем је склона особа као што је Гордана Чомић. Подсетићу вас да је то особа која је својевремено, док је ведрила и облачила у Народној скупштини Републике Србије, избацила целу једну посланичку групу, одузела им мандате, односно забранила посланицима Српске радикалне странке да учествују у раду Скупштине Србије. Она је та која је увела овај драконски Пословник у раду Народне скупштине, по коме је исто тако кажњавала за изговорену реч народне посланике, а данас, будући да је то систем вредности за који се она залаже, покушава да наметне нови тоталитаризам грађанима Србије.

Српска радикална страна сматра да ће Уставни суд донети једину исправну одлуку и надамо се да се неће поновити слична ситуација са најављеним законом о геј браковима.

Имате ли неких питања?

Новинар Србин инфо, Градимир Потић: Да ли сте изненађени да није било већих отпора у самом парламенту?

Александар Шешељ: Нисам изненађен, зато што ми данас имамо једнопартијску скупштину. Ми данас имамо скупштину која представља само власт. Иста та власт, исти ти народни посланици су и изгласали Гордану Чомић и изабрали је да буде министар у том измишљеном министарству и како бих онда од њих очекивао да ће да реагују на овакве предлоге закона. Гордана Чомић је њихов избор.

Градимир Потић: Да ли доношење оваквог закона значи и одређену врсту преваге бивших кадрова Демократске странке и Г17 и других у односу на раније?

Александар Шешељ: Ми видимо да су најистакнутије личности из некадашње Демократске странке данас у Српској напредној странци, и Гордана Чомић и многи други, и не само у влади, односно извршној власти, већ и по локалним самоуправама. Недавно сте видели да се Српској напредној странци прикључио и Александар Шапић. У Градском одбору Српске напредне странке имате данас и Горана Весића и Александра Шапића, још само фали да им се прикључи Драган Ђилас и у Градском одбору Српске напредне странке имаћете власт у Београду која је била на власти од 2008. до 2014. године. Дакле, то је тренутно актуелна политика владајуће странке.

Градимир Потић: А и са позиције новинара, ако се не варам, то је члан 55 тог закона, практично и новинари могу бити кажњени уколико направе грешку, па погрешно ослове неку особу. Је ли то удар на слободу медија?

Александар Шешељ: Не уколико направе грешку, него ако се граматички правилно изражавају. Али није само то у питању. Има много прописа, односно много чланова овог закона који нису у складу са Уставом и нарушавају нека друга људска права прописана Уставом. Оно што је најлицемерније од свега јесте што можете да чујете од представника извршне власти, из министарства Гордане Чомић, да су то некакви борци за женска права и слично. То је нешто што је најлицемерније, имајући у виду да иста та власт неће да се обрачуна са правим проблемима са којима се сусрећу жене у Србији и да спречи да, уколико нека жена остане у другом стању, може да добије отказ, да спречи да нека жена (а то је данас могућност за страног инвеститора због Закона о раду, који је донела напредњачка већина) не буде запослена уколико јавно не каже, односно не потпише послодавцу да не планира да остане у другом стању и слично. То су реални проблеми и највећи проблеми са којима се све жене у Србији суочавају, а ово је заиста само једна маскарада и нешто што апсолутно ничије право у Србији не штити.

Градимир Потић: И на крају, скреће ли СНС овим у крајњу левицу?

Александар Шешељ: Ја не знам шта је њихов план, али знам да су ови закони донесени, пре свега, не због Гордане Чомић и њене идеологије, већ због поглавља 23 у преговорима Србије и Европске уније. Нама се намећу антиуставни закони како би ми остали на европском путу, што је заиста скандалозно.

https://www.youtube.com/watch?v=-PI3J2Z0Ghg&t=3s

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ