Радикали траже смену Данице Грујичић

Вјерица Радета: Добар дан.

Даме и господо новинари, Српска радикална странка је тренутно ванпарламентарна политичка партија и верујемо да ће се то стање променити већ након следећих парламентарних избора и да ћемо о пословима који су од интереса за Србију моћи да расправљамо у Народној скупштини, да покрећемо иницијативе за смене неких министара који то заслужују, да покрећемо интерпелације за одређене министре који то заслужују. Сада нисмо у прилици да радимо на тај начин и зато смо прекјуче поднели меморандум председнику Владе, госпођи Ани Брнабић, са захтевом да хитно смени са функције министра здравља Даницу Грујичић.

Даница Грујичић је неко, лекар, жена која је постала јавности позната пре свега када је сама хтела да буде председник државе, па се тако представљала као неки значајан лекар. Покушала је, када је прешла у Српску напредну странку и када се у њиховој кампањи и одмах након завршених избора, док још није била ни конституисана скупштина, буквално нудила. Она је толико желела да постане министар, па је чак „Политика објавила један њен велики интервју где је она рекла да неће одбити функцију министра уколико јој неко ту функцију понуди. Знате, некоме ко се тако нуди никада се не сме доделити тако значајна функција, јер ако неко толико жели ту функцију, то једноставно није здраво, није нормално и показало се да заиста није добро што је Даници Грујичић понуђена та значајна функција.

Она, ево скоро годину дана откад постоји ова влада, откад је она министар, у оквиру надлежности њеног министарства баш ништа није урадила. Она је показала, заправо, да није створена за тимски рад, да она не уме да успостави или да не жели да успостави комуникацију са другим министарствима, са јавним предузећима, са фондовима, са локалним самоуправама које имају надлежност везано за домове здравља. Она је сама, паушално, на основу неких личних њених ставова, сазнања, без икаквих провера, променила неколико директора у целој Србији. Једноставно дође и каже – овај треба да буде смењен, овај постављен и тако даље.

Неколико пута је у јавности иступала, видело се, потпуно ван контекста рада Владе Републике Србије. Видело се да је то радила без консултација са било ким, па је чак и председник државе морао на неким конференцијама за новинаре да одговара на питања новинара, да исправља брљотине Данице Грујичић, као када је, не знам, обећала да ће, односно тврдила да ће донети закон; чак она у почетку није ни помињала закон, него је рекла – Ја ћу забранити пушење свуда, на сваком месту, нигде више неће смети да се пуши. Није ни знала да то треба законом да се уради. Па је онда рекла да треба болесни људи да се на сваких петнаест дана јављају на комисију да би им се продужило боловање, па је ту онда председник државе морао да интервенише, да каже – Па добро, хајде нека буде тридесет дана, уместо шездесет, колико је сада. Па ево и јуче је, мислим, на конференцији, односно на обележавању годишњице „Дедиња, председник причао да је био изненађен кад је дошао у Лесковац и тамо су му рекли, неке жене му се пожалиле да у Лесковцу нема мамографа. Дакле, невероватно је да такву информацију председник државе сазнаје од неке тамо жене која га је случајно срела, а да то министар здравља не зна и да ништа на ту тему није предузимао.

Једна од већих грешака Данице Грујичић је та што је отерала из здравства, из државних установа, велике стручњаке, стручњаке светског гласа, који су, истина, пензионисани, али који су својим саветима могли толико допринети обучавању младих лекара, као што су до сада и радили. Али то се госпођи Грујичић није допадало и она је све то растерала.

Помпезно је најавила да ће забранити лекарима рад у приватној пракси, лекарима из државних болница и из домова здравља. Па је онда, сећате се, било и поставиће неке камере у канцеларије, пратиће их малтене да ли иду до тоалета или куд се крећу по згради. Дакле, она тако буквално лупи нешто, не консултује се ни са ким и није свесна, вероватно није свесна шта је урадила и шта је изговорила. Знате, истина је да држава Србија, министарство, односно Влада Републике Србије већ неколико година уназад повећавају сваке године зараде лекарима, медицинском особљу и то јесте добро, али без обзира на то, плате наших лекара су још далеко испод плата лекара у скоро свим европским државама. И сад она као министар, уместо да покуша да нађе неки начин да се тим лекарима помогне, да се у оквиру министарства нађу нека решења, не, она каже – не можете додатно да зарађујете, то значи пакујте се и идите, у Европи вас једва чекају. Дакле, веома неодговорно и то је један од разлога због чега она више не може обављати ову функцију.

Подсећамо да је држава Србија у време коронавируса изградила такозване ковид болнице и пошто сад ковид, Богу хвала, више није, има га још, али више није тако опасан, лечи се у класичним болницама или домовима здравља и замислите да те болнице које су тада наменски изграђене, најсавременијом опремом опремљене, сада зврје без икакве функције, а толико потреба има за различитим врстама болница у Србији. Рецимо, ево, ми смо предлагали: болница у Батајници, која стоји затворена, понављам, опремљена најсавременијом опремом, зар та болница не би била одлично решење, рецимо за болницу за лечење ретких болести. У Србији се све мање деце оболелих од тих ретких болести лечи СМС порукама, зато што држава заиста великом броју деце или већи део средстава исплаћује из фонда, и то јако пуно кошта. Можда би више коштало ово што је идеја шта би требало да се уради са том болницом у Батајници, али би свакако дугорочно било много боље. Дакле, наша идеја би била, а требало је о томе министар да размишља, да се у болници у Батајници лече ретке болести, да се тамо доводе лекари светског гласа, људи који се иначе баве тим ретким болестима, да они овде лече нашу децу и да истовремено обучавају наше лекаре да они постану стручњаци и специјалисти у тим областима, што би значило да бисмо ми за неколико година постали регионални центар за лечење ретких болести и то би свакако, ем било много лакше нашој држави, људима који живе у Србији и који имају ту несрећу да им дете оболи од тих ретких болести, али би свакако било и значајан извор прихода за здравство, уопште за буџет Републике Србије.

Дакле, она, Даница Грујичић, нема у свом овом раду заиста ни један једини резултат. Све што је могло да се уништи, она је уништила. То што функционише наизглед у оквиру здравственог система, то је само оно што је везано за Фонд здравственог осигурања.

Такође бих подсетила да је Даница Грујичић исто тако помпезно најавила да ће поново на Народној скупштини да предложи закон о пресађивању органа, исти онакав какав је, замислите, поништио Уставни суд! Дакле, њу баш брига што је Уставни суд, на иницијативу Српске радикалне странке, поништио члан, чини ми се 21 тога закона, члан 23 тога закона, који је предвиђао да се органи узимају од људи у фази мождане смрти без икакве претходне сагласности. Само подсећам да се ради о томе.

Е сад, с обзиром на чињеницу да нам предстоје парламентарни избори, ми смо у овом меморандуму госпођи Ани Брнабић предложили да хитно смени Даницу Грујичић са места министра здравља и да на то место врати Златибора Лончара.

Познато је да смо ми имали пуно примедби на рад Златибора Лончара, али кад се упореди са Даницом Грујичић, он је заиста златан. Он никада није радио овакве ствари као она, на своју руку. Све што је радио, радио је у консултацији са осталим члановима Владе, са државним руководством. Дакле, имао је смисла за организацију и то се све видело заиста и није имао ту својеглавост, није се понашао као слон у стакларској радњи, како се понаша Даница Грујичић.

Зашто смо предложили да се врати Златибор Лончар, између осталог? Зато што, ако се избори десе у децембру, парламентарни ванредни или евентуално на пролеће, видећемо кад ће бити, после тих избора ће проћи још неко време до формирања нове владе. Е онда, ко ће бити нова скупштинска већина и кога ће предлагати и бирати за премијера и за министра здравља и остале министре, то ће показати изборни резултати. Ми смо уверени да ће ту бити и Српска радикална странка, али да бисмо превазишли тај период на начин да се више не урушава здравствени систем у Србији, већ да се, колико је могуће, исправе све брљотине Данице Грујичић, најбоље би било да се на ту функцију врати бивши министар Златибор Лончар.

Ми смо припремили примерке овог меморандума за новинаре, да то може да се објави и очекујемо да ће госпођа Ана Брнабић, коју сматрамо одговорним председником владе, сагледати све ово што смо написали у меморандуму и очекујемо да ће сменити Даницу Грујичић и вратити Златибора Лончара на место министра здравља.

Ми смо имали толико, ако имате питања, изволите. Ако немате питања, хвала што сте дошли.

Захтев за смену Данице Грујичић преузмите 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ