Спремамо се за наредне изборе

Шта очекујете од будуће Владе Републике Србије? Да ли је вишемесечно одлагање формирања владе сигнал да постоје проблеми у редовима странака од којих се очекује да формирају већину и да можемо очекивати ванредне парламентарне изборе?

Српска радикална странка је одмах после одржаних избора изнела свој став. Тражили смо од Уставног суда да поништи Извештај Републичке изборне комисије о изборним резултатима. Изнели смо низ аргумената који потврђују да РИК заправо никада није ни
прогласила резултате избора јер се никада није ни састала ни одлучивала о томе. Уставни суд је, по ко зна који пут, показао да је инструмент у рукама режима и закључком се огласио ненадлежним за одлучивање. Што се тиче вишемесечног одлагања формирања владе, рекао бих да је реч о Вучићевом иживљавању. Његова странка има апсолутну већину и у његовим рукама је и нож и погача. Он, ваљда, дисциплинује будуће коалиционе партнере тако што их месецима држи у неизвесности. Вучић се наводно консултује са органима своје странке око формирања владе, а у ствари одлучује сам. У сваком случају, уверени смо да ће ова влада, кад год да буде изабрана, бити кратког века и да ће нови парламентарни избори бити одржани најкасније 2022. године. Једноставно, ово стање у Народној скупштини је неодрживо.

Српска радикална странка је пре две године покренула акцију против јавних извршитеља у оквиру које је сакупљено више од 100.000 потписа грађана. Очекујете ли да ће владајућа већина донети нови Закон о извршитељима?

Не. Не очекујем. Они су у претходном скупштинском сазиву игнорисали и 100.000 потписа грађана и свакодневне предлоге посланичке групе Српске радикалне странке да се наш предлог Закона о извршном поступку и обезбеђењу уврсти у дневни ред. Игноришући тај наш предлог напредњаци су показали да им је интерес грађана на последњем месту и да им не смета што извршитељи свакодневно праве бескућнике од људи. Досовци су створили извршитеље као најбогатију касту у друштву, а напредњаци их негују. Јасно је да само они имају користи од тога.

Посланичка група Српске радикалне странке у претходном сазиву Народне скупштине је више пута истицала да износ минималне зараде не сме бити мањи од износа најниже потрошачке корпе. Сада су тај став прихватили и синдикати. Како коментаришете то што се Влада оглушила и о ваше и о захтеве синдиката?

Наш предлог о најнижој заради, такозваном минималцу, је правичан и сигурно економски оправдан. Зарада која је нижа од износа висине најниже потрошачке корпе не може се ни звати зарадом. То је неко социјално давање, а радно способан и запослен човек не може бити корисник некаквог социјалног додатка. Прихватањем нашег предлога скоро пола милиона људи који раде за минималац би бар мало боље живело, а то би им свакако вратило изгубљено достојанство. Задовољни смо што су синдикати прихватили овај наш предлог, али је штета што су лако и брзо одустали од њега. Ми нећемо одустати, борићемо се за достојанство свих запослених, свих људи у Србији уопште. Ван парламента је теже, али ми од политичке борбе не одустајемо.

Подржавали сте опозицију у Црној Гори. Како коментаришете промену власти и да ли очекујете да ће доћи до промене у односима Црне Горе и Србије?

Највећи успех избора у Црној Гори је смена сепаратистичког режима Мила Ђукановића. Нова власт мора да одлучно крене у борбу против криминала и наравно, да се одмах стави ван снаге срамни Закон о слободи вероисповести који предвиђа отимање имовине Српске православне цркве. Нека друга питања, попут НАТО, Косова и Метохије, Европске уније вероватно ће сачекати неке нове изборе. Српске странке нису освојиле већину и не може се ни очекивати да реше све те проблеме. Очекујемо да ће нова власт успоставити ближе односе са Србијом јер Србија и даље мора да брине о српском народу ма где он живео. Али, први велики корак у Црној Гори је учињен. Народ се ослободио страха од Милове диктатуре, послао га на сметлиште историје, а на новој власти је да пажљиво повлачи будуће потезе и да се избори са криминалом у којем је Црна Гора огрезла под Миловим режимом.

Да ли сте и даље, иако више нисте народни посланик, у контакту са депутатима Руске Думе и Крима, с обзиром да је познато да сте често били њихов гост? Да ли се режим у Србији полако одриче Руске Федерације?

Ја сам више пута био у Руској думи и на Криму, и то не као народни посланик. Биће још тих сусрета. У последњим месецима је то заустављено због познате епидемиолошке ситуације, али најважније је да ће се Српска радикална странка и даље залагати за евроазијске интеграције, за Србију у ОДКБ, за дипломатски статус за чланове Српско руског хуманитарног центра, за признавање Крима као саставног дела Руске Федерације. Једноставно, однос Српске радикалне странке према братској Русији није се променио и неће. Не може га променити наш ванпарламентарни статус. Навикли смо ми и на такву борбу. Ми смо странка доследне политике, јасне идеологије и изражених принципа. Тиме се поносимо. Режим ћемо критиковати и упозоравати кад год се учини да се удаљавају од Русије, исто као и до сада.

Прилично је извесно да ће доћи до ванредних парламентарних избора. Да ли се Српска радикална странка спрема за те изборе и да ли ћете имати нове теме у оквиру наредне предизборне кампање?

Први смо, одмах по завршетку претходних избора, тражили расписивање нових. Нисмо то тражили из хира, већ због чињенице да су последњи одржани избори били нерегуларни. Српска радикална странка је покрадена на тим изборима. Ми смо свакако свесни и својих пропуста и озбиљно радимо на сређивању одбора. Имали смо и неке кадровске промене, вероватно ће их бити још. Циљ нам је да отклонимо све уочене недостатке и слабости у организацији и да у том организационом смислу спремни дочекамо изборе кад год они буду расписани. Што се тиче политике странке, ми имамо изграђене ставове по свим кључним темама у Србији и свакако да ћемо се залагати за наше ставове и политичке циљеве и да ћемо покушати да што више бирача убедимо у исправност наше политике. Свесни смо да ће нам посао бити тежак, пре свега због тога што су сви медији за Српску радикалну странку потпуно затворени, али одлазак на терен нам нико не може ускратити. Руководство странке је већ кренуло у обилазак општинских одбора, договарамо се о будућим активностима и решавамо текуће проблеме. У недостатку медија посветићемо се и интернет презентацији странке, а свакако ће бити и акција на терену и тема од животне важности за народ за које једино ми српски радикали имамо права решења.

Ви сте млад човек који се определио за политику. Да ли сматрате да млади у Србији имају перспективу?

Да. Још као дечак сам се укључивао у акције Српске радикалне странке, политика ме је привлачила одмалена, што ваљда и није никакво чудо за сина Војислава Шешеља. У нашој странци је увек било доста младих људи, активиста који су се међусобно дружили. И ја сам се рано укључио у све акције, наравно, најпре у мом месном одбору у Батајници. У Србији сви имају перспективу, и млади људи и они мање млади. Србији треба нова власт која ће те перспективе оживети. Од проблема не треба бежати, с њима се треба суочавати и борити. Све је више младих људи који то виде и они се прикључују Српској радикалној странци. Ми не причамо бајке, али смо једини против уласка Србије у Европску унију, за очување Косова и Метохије у Србији, за најближу могућу сарадњу са Русијом и другим пријатељским земљама, за боље и праведније економске услове, за поштовање достојанства радника, за државну помоћ српској привреди и пољопривреди, за бесплатно школовање и лечење. Ово је само део наших програмских циљева које препознају управо млади људи свесни да нема инстант решења, свесни да се ствари морају системски решавати да би се створило истински боље друштво. Ми српски радикали верујемо да ће народ схватити наше поруке и да ћемо као власт бити у прилици да Србији покажемо шта ми знамо и можемо и шта смо спремни да урадимо да би народ коначно почео боље да живи. Радујем се што све више младих људи разуме нашу политику и што показују стрпљење да се управо с нама боре за своју будућност.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ