УПОЗОРАВАМО УСТАВНИ СУД ДА ЈЕ ПОСЛЕДЊИ ЧАС ДА ОГЛАСЕ НЕУСТАВНИМ ОДРЕДБЕ ЗАКОНА О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ КОЈИМА СЕ СКРНАВИ СРПСКИ ЈЕЗИК

Српска радикална странка подсећа јавност да је 2. јуна 2021. године Уставном суду Републике Србије поднела Иницијативу за оцену уставности Закона о родној равноправности. Уставни суд, нажалост, није поступао по овој иницијативи.

Српски радикали скрећу пажњу да Закон о родној равноправности, односно одредбе које доводе у питање српски језик и којима се покушава увести некакав новоговор у наш језик, ступају на снагу три године након доношења Закона, односно почетком јуна 2024. године.

Позивамо Уставни суд да у наредном периоду, пре ступања на снагу спорних одредби овог закона обавезно поступи по Иницијативи Српске радикалне и да утврди неспорну неуставност ових одредби.

Подсећамо да је народ у паници због претњи новчаним казнама уколико жену тренера не ословљава са тренерка или тренерица, што би жену морнара морали звати морнарица, жену која продаје ћевапе ћевабџиница, жену купца мала купа, односно купица и остале новотарије, које су заправо идиотарије, попут психолошкиња, социолошкиња и осталих олошкиња.

Посебно је са аспекта Устава спорно усклађивање са овим законом гувернера, министра, народног посланика, заштитника грађана..., јер су управо тако дефинисани у Уставу, па би „преименовање“ захтевало и промену Устава.

Српска радикална странка апелује на судије Уставног суда да не подлежу политичким европејским условима, већ да сачувају и лично и достојанство Уставног суда и да хитно одлучују по овој иницијативи, а нека консултују Одбор за стандардизацију српског језика, који је, као једино меродаван, оценио да овај закон никако не може остати у правном систему Републике Србије.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ