Војислав Шешељ, конференција за новинаре, 10. септембар 2020. године Др Шешељ: Србија требало да одбије притиске ЕУ, а не да савија шију и пузи

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, нови невероватан политички скандал десио се јуче, када је Влада Републике Србије одлучила да суспендује сва наша учешћа у војним вежбама са другим државама. Истина, они су рекли да се то односи и на Русију и на Белорусију и на припаднике НАТО пакта и тако даље, али данас је требало да почне војна вежба „Словенско братство у Белорусији, наши војници су већ сви били тамо, свечано дочекани и спремни да почну са извођењем вежбе и сад се враћају назад. То је нешто што је неподношљиво.

Представници Владе кажу – Страшан је притисак од Европске уније на Србију да се не учествује на војној вежби у Белорусији. Какав притисак? Ја сам одмах помислио да на главне челнике режима стављају оно камење што се ставља иначе на кисели купус, па да их тиме притишћу. Притишћу их као кисели купус. Да ли смеју представници једне заиста независне државе тако да се постављају? На притиске треба реаговати одбијањем, а не прихватањем, не савијањем шије, не пузећи, јер ако ови са Запада сада виде да се ти притисци исплате, сада ће један за другим притисци да се пласирају и томе неће бити краја.

Србија је морала да учествује на овој заказаној вежби, унапред договореној, за коју су већ наши војници довезени.

Са друге стране влада је, због сопствених глупости, морала да донесе одлуку да се све српске снаге у мировним мисијама повуку у Србију. Ми имамо неколико стотина војника у Либану. Главна оружана сила у Либану је Хезболах. Наши војници су до сада тамо служили непристрасно, да би сачували мир. Како сада неки српски официр може да убеди официра Хезболаха да смо ми и даље непристрасни, да смо објективни, кад је Србија прогласила Хезболах терористичком организацијом? Упозорили смо, Хезболах није терористичка организација и шта ће нам сукоб са Хезболахом. Хоће ли сад наши војници и официри тамо испаштати због тога, да реагују ови из Хезболаха – Ако смо ми терористи, е сад ћете да видите шта су прави терористи. Толико је то било неозбиљно.

Ми захтевамо да се одмах сви српски војници и официри врате из свих мировних мисија широм света где су одлазили ових година. То треба обуставити, а војне вежбе са пријатељским земљама нама су важне као хлеб насушни и то не смемо да отказујемо. Не смемо да кваримо пријатељство са Русијом и Кином.

Видите шта саопштавају из овог министарства које још води Зорана Михајловић. Уговори су одавно потписани да се узму кредити. Србија ће преузети кредите, а стране фирме ће обављати послове на реализацији аутопута и железничке пруге од Ниша до Мердара и даље према Приштини. Чак ће нам наметнути да финансирамо изградњу новог тунела или прочишћавање старог, који је урушен у време НАТО бомбардовања код Мердара. То је толико неозбиљно постављено од стране наших државних органа, да је просто невероватно.

Ми смо рекли на прошлој конференцији за штампу да немамо ништа против да се прави аутопут од Ниша до Мердара, али пошто су западне силе посебно заинтересоване за тај аутопут, да бар они плате пола цене, а ми пола цене и да српске фирме учествују у реализацији, а не туђе фирме да нам зидају цену до неба, а да ми онда враћамо и те кредите, да наши синови, наши унуци враћају, поготово у ситуацији где ћемо до ’34. године враћати кредите комунистичког диктатора, зликовца и злочинца Јосипа Броза Тита.

Ми треба новим потезима наших власти да уверимо Русију и Кину да се наши пријатељски односи неће мењати, да ми остајемо поуздан партнер и пријатељ, а то можемо постићи само ако ти потези буду заиста убедљиви. Сувише смо се играли са стрпљењем Русије, сувише смо се играли са стрпљењем Кине. Треба да кажемо – постоје непоуздани заступници разних компанија које желе да уведу 5Г мрежу, али кинеске фирме су најпоузданије. „Хуавеј је најпоузданији и „Хуавеј је без премца, бар када је реч о Србији. Хоћемо са њима да то реализујемо, а са Русијом имамо традиционални савез, братство, блискост, и културну и националну, и то се не сме доводити у питање.

Изволите, имате ли ви неко питање?

Новинар Војин Радовановић, Србин инфо: Како коментаришете споразум који су у Црној Гори потписале три опозиционе, до сада опозиционе листе: листа професора Кривокапића, Дритана Абазовића и Алексе Бечића, у којем се спомиње то да неће бити реваншизма према претходној власти, али и да неће бити отпризнавања Косова, тачније повлачења признања Косова?

Проф. др Војислав Шешељ: Ја сам већ рекао, претходни пут када сам о томе говорио, да нова власт мора да буде веома опрезна. Не сме ништа да уради што би пореметило унутрашње односе. Српске партије нису добиле више од 30 посто гласова и не могу да наметну свој став и онда морају прећи на усаглашавање и на компромис. Сада је најважније да се отарасе Мила Ђукановића, да се он потпуно развласти, да се одмах отпочне борба против криминала и да се укине тај монструозни закон о верским заједницама.

Борба против криминала захтева много труда, много напора, ангажовање свих потенцијала, а после, на неким следећим изборима или изборима после тих, доћи ће на ред и друге ствари. Ми не можемо постићи оно што бисмо ми Срби желели преко ноћи. Треба имати довољно гласова у парламенту да се то спроведе, а ризиковали би опстанак садашње коалиције уколико би на томе инсистирали. Јесте са симболичког аспекта, са аспекта поноса српског народа катастрофално што је Мило Ђукановић признао Косово, али данас и да се повуче то признање, нама то практично не значи много, а могло би да доведе у питање нову коалицију. Нема потребе да се одмах мењају застава и грб. Можда ће и то једног дана доћи на ред. Дакле, те ствари које би могле да поремете формирање нове власти треба оставити по страни.

Ми немамо ништа против тога и нисмо уопште у позицији да ми говоримо како би требало да се води црногорска политика. Најважније је да се што пре отарасе Мила Ђукановића, а остало после како буде.

Војин Радовановић: Саветница за медије председника Србије Сузана Васиљевић, јуче је изјавила како у јавној изјави коју је председник Србије потписао у Вашингтону уопште не стоји да је премештање амбасаде у Јерусалим обавезно, а са друге стране, видели смо оно што је потписано и видели смо шта тамо пише и да постоји та тачка.

Како да на крају сазнамо шта је заиста потписано?

Проф. др Војислав Шешељ: Видели смо у новинама да је то потписано и да је остављен рок 21. јун, је ли – како беше уговор, у јуну следеће године да се мора амбасада преместити из Тел Авива у Јерусалим. А ми смо вам саопштили на ванредној конференцији за штампу, ако и мора и ако је то тешка обавеза која је прихваћена, да воде рачуна да се случајно не пресели наша амбасада у онај део Јерусалима који је окупиран у Јунском рату 1967. године. Дакле, могла би да се пресели само у онај део Јерусалима који је неспорно израелски, јер Јерусалим је подељен на израелски и палестински део, а ратом 1967. године Израел је окупирао цели Јерусалим и цели свет неће Израелу признати ту окупацију. Палестинска држава постоји, она је посматрач у Скупштини Уједињених нација.

Многе државе на свету су признале палестинску државу, међу њима и Србија. Ми сматрамо да Израел има право на постојање, да се то не може довести у питање. Против смо свих покушаја да се уништи Израел. Дакле, мора се наћи компромисно решење, а компромисно решење је најадекватније по границама из јуна 1967. године, свиђало се то неком – не свиђало.

Војин Радовановић: Само још једно питање. Постоје они у опозицији који кажу да се овим што се амбасада премешта у Јерусалим крши Резолуција Савета безбедности и да сходно томе ми немамо право више да се позивамо на Резолуцију 1244. Како то коментаришете?

Проф. др Војислав Шешељ: То су глупости. То би било као да ви као један грађанин прекршите један закон, па да вам онда неко каже – не смете се сад, пошто сте прекршили тај и тај закон, позивати на остале законе који вам дају одређена права. То је глупост. То што је прекршена резолуција, то је један шамар српској јавности, српском поносу и достојанству. Није требало до тога да дође, али ако је већ дошло, један једини начин на који би се то могло спровести је овај да се то пресељење обави у онај део Јерусалима који је био израелски пре јуна 1967. године.

Војин Радовановић: Хвала.

Проф. др Војислав Шешељ: Молим.

Имате ли још питања? Хвала што сте дошли.

https://www.youtube.com/watch?v=dVpX9j7FXgQ

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ