Aleksandar Šešelj: Putin štiti teritoriju Rusije, uključujući i Krim i Sevastopolj

Narodni poslanik Aleksandar Šešelj, potpredsednik Srpske radikalne stranke, apelovao je danas na Savet Evrope da pozove na smirivanje situacije između Rusije i Ukrajine po pitanju eskalacije u Kerčkom moreuzu i ocenio da su Krim i luka Sevastopolj integralni delovi Ruske Federacije, što treba da bude svima jasno.

,,Svaka zemlja ima pravo da zaštiti svoje teritorijalne vode i da reaguje na ugrožavanje svoje teritorije. Provokacija u Kerčkom prolazu je samo deo predizborne kampanje za predsednika Ukrajine. To je jedan pogranični incident. Zbog toga je uvedeno ratno stanje u Ukrajini koje nije uvedeno ni kada je počeo ustanak u Donbasu. To pokazuje da je sve ovo kampanja. I ova rezolucija, koju ćete danas doneti, deo je te kampanje“, rekao je Šešelj četvrtog dana zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Aleksandar Šešelj je podsetio da su u martu 2014. godine, građani Krima i Sevastopolja na referendumu glasali da se, kako je rekao, ,,posle 60 godina vrate u otadžbinu“.

,,Odluka je doneta na demokratskom referendumu, na kojem je izlaznost bila 83 odsto i narod Krima je glasao slobodno. Od 2014. godine Krim je postao neotuđivi deo Rusije. Referendum na Krimu je bio praznik demokratije, o čemu Evropa može samo da sanja. Na izborima za Evropski parlament izlaznost je bila 40 odsto, što je dva puta manje nego na Krimu. I predsednik Rusije Vladimir Putin ima najveći legitimitet u Evropi. Za njega je glasalo 75 odsto građana, a izlaznost je bila 70 odsto“, naveo je narodni poslanik Srpske radikalne stranke u svom obraćanju na zasedanju Evropskog parlamenta.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER