Bićemo ponovo strah i trepet na srpskoj političkoj sceni

Nedavno je formirana vlast u Novom Sadu, srpski radikali su ostali opozicija i oštro ste kritikovali naprednjake i njihove koalicione partnere. Kako će naša odbornička grupa delovati u narednom periodu?

Srpski radikali će u naredne četiri godine biti jedini glas naroda i glas razuma u Skupštini grada Novog Sada. Novi Sad je izgubio dragocenih dva meseca, zato što su naprednjaci čekali da im svevideće oko migne da su koalicioni partneri socijalisti i Nenad Čanak. Ali ovaj put nije običan Nenad Čanak, nego je garniran borcem za rušenje ustavnog poretka Republike Srbije i stvaranje države Vojvodine, koji se zove Aleksandar Odžić. Žalosno je što se pokazalo da je glas na izborima za naprednjake bio i glas za Čanka i Odžića u novosadskoj vlasti. Kompletna javnost je tri meseca bombardovana od strane režimskih medija kako je Vučević najozbiljniji kandidat za premijera, pa ministra policije, pravde, potpredsednika Vlade, predsednika Skupštine, da bi na kraju ostao gradonačelnik. Narod je počeo da zbija šale i priča viceve na račun gradonačelnika Novog Sada. Srpska radikalna stranka je mišljenja da Novi Sad ima potencijal i finansijske mogućnosti da se razvija daleko brže i energičnije nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu. Mi smo pokrenuli bezbroj inicijativa, znamo šta su problemi i prioriteti u gradu i nećemo dati naprednjačkoj vlasti mogućnost da se opusti ni jedan sekund. Oštra kritika, britak jezik i konkretna rešenja će biti naše oružje u parlamentarnoj borbi. Nas, srpskih radikala, nema u ovom sazivu mnogo, svega troje, ali je dovoljan i jedan srpski radikal da se glas naroda čuje u Skupštini.

Srpska radikalna stranka je prešla cenzus na pokrajinskim izborima i imaće četiri poslanika u Skupštini APV. Kakav će biti nastup poslanika SRS i na čemu ćete insistirati?

Nismo zadovoljni izbornim rezultatima na pokrajinskom nivou, ali smo uspeli da sačuvamo parlamentarni status. Prošlo je više od tri meseca otkako su održani izbori, a vlast u Vojvodini još nije formirana. Kao na republičkom, i na pokrajinskom nivou čeka se Vučićev mig. Na konstitutivnoj sednici podržali smo izbor Ištvana Pastora za predsednika Skupštine, jer je lider političke partije najbrojnije nacionalne manjine u Vojvodini. Spremni smo i za eventualnu mogućnost za razgovore oko formiranja vlasti, ali i za opoziciono delovanje u Skupštini APV. U ovom mandatu ćemo afirmisati dvoje novih, mladih i obrazovanih ljudi, koji su po prvi put poslanici i bićemo onaj kamičak u cipeli koji će žuljati vladajuću većinu, ako ostanemo u opoziciji.

Nedavno ste izabrani za predsednika Izvršnog odbora SRS. Da li ste osmislili pravac daljeg delovanja stranke na terenu i koji će vam biti prvi koraci?

Prioritetni cilj nam je da podignemo nivo organizacije osnovne stranačke ćelije – mesnih odbora. Bez mesnih odbora nemamo ni opštinske, niti okružne odbore. Već smo krenuli užurbano da radimo na podizanju kompletne stranačke infrastrukture, tražimo kvalitetna kadrovska rešenja i pokrećemo neke odbore u kojima je aktivnost godinama bila na minimumu. Paralelno sa podizanjem stranačke organizacije, krećemo sa javnim oglašavanjem, kritikom vlasti i pokretanjem inicijativa na lokalnom nivou širom Srbije. Ko je jedini kadar da stane režimu na megdan, ako ne mi, srpski radikali. Uveren sam da ćemo se, brže nego što neki sanjaju, podići kao ptica Feniks iz pepela i ponovo biti strah i trepet na srpskoj političkoj sceni.

Počeli ste da obilazite opštinske odbore SRS širom Srbije. Kako vas dočekuju srpski radikali i kakvo je raspoloženje članstva nakon izbora?

Dočekuju me domaćinski, radikalski. Zaista sam naišao na srdačan prijem i dobrodošlicu u svim odborima koje sam obišao, a cilj mi je da tokom oktobra i novembra obiđem sve okružne odbore u Srbiji. Po prirodi stvari, posle gubitka parlamentarnog statusa, raspoloženje nije u svim odborima na najvišem nivou, ali se oseća kod svih srpskih radikala neugasla želja i odlučnost da političku borbu nastavimo. Ideologija srpskog nacionalizma nema alternativu i naše članstvo je nosi u svom genetskom kodu.

Kako komentarišete rad Pokrajinske vlade APV u protekle četiri godine?

Naša poslanička grupa u Skupštini APV je četiri godine teškom artiljerijom bombardovala naprednjački pokrajinski režim. Da nije bilo srpskih radikala, ne bi bilo ni opozicije u pokrajinskom parlamentu. U proteklom mandatu naprednjaci nisu napravili otklon u odnosu na Pajtićev režim, nego su u najvećoj meri išli njegovim stopama. Obećavali su kule i gradove, investicioni bum, čestit odnos prema poslu, hapšenje lopova iz prethodnog režima, ali je sve ostalo mrtvo slovo na papiru. Rad Mirovićeve vlade u protekle četiri godine ne zaslužuje prelaznu ocenu.

SRS je na teritoriji Vojvodine sakupila preko 30.000 potpisa za otvaranje još jednog srpsko – ruskog humanitarnog centra na teritoriji severne srpske pokrajine. Vlast se oglušila o taj zahtev uprkos jasno iskazanoj volji građana. Da li nastavljate borbu za ovu inicijativu i koji su naredni potezi?

Srpska radikalna stranka nije odustala od ideje da se na prostoru Vojvodine formira moderan centar za hitne intervencije u saradnji sa bratskom Ruskom Federacijom, po uzoru na već postojeći u Nišu. Mi ćemo insistirati da se ovo pitanje ponovo nađe na dnevnom redu Skupštine i pokušati političkom argumentacijom da ubedimo vladajuću partiju da nas u ovoj ideji podrži. Poklopilo se da se baš na Dan pobede, kada je Vučić bio u Moskvi, o ovoj našoj inicijativi raspravljalo u Skupštini i naprednjacima je bilo jako neprijatno, hteli su iz kože da iskoče. Nisu bili ni za, ni protiv inicijative, niti su bilo šta komentarisali. Da li će sada pokazati više političke mudrosti i zrelosti, pokazaće vreme. Mi od inicijative ne odustajemo, jer je srpsko – ruski humanitarni centar potreban i na prostoru Vojvodine.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM