Dr Šešelj: Srbija hitno da interveniše i zaštiti srpski narod u Crnoj Gori

Predsednik Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj na današnjoj konferenciji za novinare pozvao je predsednika Republike i Vladu Republike Srbije da se maksimalno angažuju na planu zaštite Srba koji žive u Crnoj Gori.

On je rekao da pokušaj režima izdajnika, diktatora i mafijaša Mila Đukanovića da otme sakralne objekte Srpske pravoslavne crkve, stare po više stotina godina, ugrožava egzistenciju srpskog naroda u Crnoj Gori, ugrožava i Srpsku pravoslavnu crkvu u celini i srpski narod u celini:

„Ne može se reći da predsednik Republike nema pravo da se meša u unutrašnje odnose Crne Gore. Ima svako pravo da se meša ukoliko su ugrožena ljudska prava i slobode, a ljudska prava i slobode tamošnjeg srpskog naroda su u ogromnoj meri ugrožena i to zahteva  intervenciju Srbije, to zahteva da se Srbija zvanično obrati i Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, da Savet bezbednosti zaseda po ovom pitanju i da se donese odgovarajuća rezolucija. Ovo nije mala stvar, ovde se udara i na nacionalne i na verske slobode i prava.

Srpska pravoslavna crkva na području Crne Gore je starija od Crne Gore, to je crkva koju je tamo utemeljio Sveti Sava kao prvi arhiepiskop srpski, nakon što je formirao srpsku nacionalnu crkvu.

Manastir Ostrog postoji mnogo duže od vremena koje je to područje provelo u državi Crnoj Gori. Kad su Srbi crnogorski proterali Turke sa tog područja, oni su zatekli manastir – i gornji i donji, kad su ih proterali iz Nikšića i ostalih delova nekadašnje Hercegovine. Nema načina da sadašnji vlastodršci to preuzmu, da sebi pripišu i da to dodele jednoj pseudo religioznoj sekti koju nazivaju Crnogorskom pravoslavnom crkvom, koju nikad niko u pravoslavnom svetu nije priznao.

Zahtevamo hitnu reakciju i predsednika Republike i Vlade Republike Srbije“, naglasio je dr Šešelj.  

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER