Jablanički okrug: Konferencija za medije

Na konferenciji za novinare jablaničkog okružnog odbora Srpske radikalne stranke, održanoj 23. januara 2024. godine u Leskovcu, prisutnima se obratio Dušan Stanojević, predsednik jablaničkog okružnog odbora i član Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke:

– Dame i gospodo, uvaženi predstavnici medija, dobar dan i dobro došli na konferenciju za novinare jablaničkog okružnog odbora Srpske radikalne stranke. Povod za današnju konferenciju je za nas veoma lep. Naime, danas obeležavamo 34. rođendan Srpske radikalne stranke.

Ukratko bih se vratio u istoriju i upoznao vas, ali i sve stanovnike Leskovca, Vlasotinca, Lebana, Bojnika, Medveđe i Crne Travesa početkom političkog delovanja naše stranke.

Srpska radikalna stranka osnovana je 23. januara 1990. godine u Batajnici. Tog dana je održan Osnivački kongres Srpskog slobodarskog pokreta, koji smatramo Prvim otadžbinskim kongresom Srpske radikalne stranke. Ubrzo nakon toga doneta je Deklaracija o ujedinjenju Srpskog slobodarskog pokreta i Srpske narodne obnove i osnovan je Srpski pokret obnove, a odlukom Centralne otadžbinske uprave Srpskog pokreta obnove od 18. juna 1990. godine naziv naše stranke promenjen je u Srpski četnički pokret. Dana 23. februara 1991. godine u Kragujevcu je održan Drugi otadžbinski kongres, na kojem je proglašeno ujedinjenje Srpskog četničkog pokreta i većine mesnih odbora Narodne radikalne stranke u Srpsku radikalnu stranku.

Od samog osnivanja, predsednik i ideolog naše stranke je dr Vojislav Šešelj, čovek koji ima dovoljno volje, znanja i hrabrosti, čovek sa autoritetom vođe i sposobnošću da privuče i povede sledbenike. Uslovi u kojima je dr Šešelj morao da izgradi stranku nisu bili normalni uslovi. Zato je on stalno morao da grabi napred. Na kraju, to se pokazalo korisnim. Ali, zato je mržnja njegovih konkurenata prema njemu neprekidno rasla.

Srpska radikalna stranka jedna je od najstarijih stranaka nakon obnavljanja višestranačja u Jugoslaviji, odnosno Srbiji. Iako je stranka osnovana u teškim okolnostima po srpski narod, u samo predvečerje srpsko – hrvatskog rata, jedino sudr Vojislav Šešelj i Srpska radikalna stranka razumelitaj istorijski trenutak i pravilno stupilina političku pozornicu sa pretpostavkom raspada tadašnje državne zajednice i u tom smislu mi smo svoju državotvornu ideju stavili iznad svega drugog. Nema druge političke organizacije u Srbiji koja je u to vreme razmišljala na taj način. S druge strane, u situaciji kada se činilo da su uloge na srpskoj političkoj sceni već određene, to je bio i pouzdan put da se Srpska radikalna stranka izbori za svoju autentičnu poziciju.

Od svog osnivanja, mi srpski radikali zalažemo se, pre svega, za obnovu punog nacionalnog, duhovnog, kulturnog, ekonomskog i političkog jedinstva Srba i za prestanak svih podela među nama. Mi smo ponosni na naš Program: nacionalni, politički, ekonomski, socijalni i kulturni i što je najvažnije, ponosni smo na našu ideologiju. Od svog osnivanja pa do danas, verovatno smo jedina stranka na političkoj sceni Srbije sa ideologijom. Ideologijom koju nismo nikada menjali, niti ćemo!Mi smo ponosni što do dan danas nismo promenili svoje stavove ni za milimetar.

U svetlu današnjih političkih okolnosti, možemo reći da smo i tu apsolutno dosledni i da nikada nismo menjali svoje stavove. Čvrsto stojimo na poziciji da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije i da tako mora zauvek da ostane. Oko toga nikada ne sme biti razgovora.

Ono što je nas srpske radikale oduvek krasilo je da Srbiju smatramo otadžbinom, a Rusiju majkom.

Od osnivanja pa do današnjeg dana, mi srpski radikali smo prošli sve faze političkog delovanja. Bili smo opozicija vlasti, nikada opozicija Srbiji i bili smo vlast koja se nije obrukala i koja je uvek radila u interesu naših građana. Bili smo parlamentarna, bili smo i vanparlamentarna stranka. Bilo je perioda kada smo bili najjača stranka na političkoj sceni Srbije i bilo je perioda kada smo bili manje jaki.

Danas Srpska radikalna stranka, nažalost, nije parlamentarna stranka. Narod je tako hteo i tu nema ljutnje. Na nama je da zbijemo redove i ubedimo građane da je politika Srpske radikalne stranke apsolutno u interesu građana Srbije. Sa druge strane, postoji i niz drugih razloga zbog kojih je naša stranka van parlamenta. Svakako da zapadnim silama nikada neće biti u interesu jaka Srpska radikalna stranka i oni će sa svojim sledbenicima u Srbiji činiti sve da nas drže na marginama. Ali, nećemo im to dozvoliti. Mi srpski radikali vratićemo se tamo gde nam je mesto. Na čelu sanašim ideologom, dr Vojislavom Šešeljem, vratićemo stranku tamo gde joj je mesto!

Ponosni na stavove i čestitu politiku naše stranke, čistog obraza možemo da kažemo našim sugrađanima da je nama najvažnije da se naša radikalska ideologija realizuje, a ne da li ćemo i na kakvim funkcijama biti. Dakle, nije interes gola borba za vlast, nego borba za ciljeve koji su opštenacionalni.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM