Konferencija za medije prof. dr Vojislava Šešelja, 17. oktobra 2018. godine

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dame i gospodo, Generalni sekretarijat Srpske radikalne stranke istražio je na internetu sve moguće izvore podataka o američkoj firmi „Behtel,“ s kojom je Zorana Mihajlović potpisala Sporazum o razumevanju – dakle, vidi se da je to jedna vrlo nepouzdana firma, da je to firma koja je već ulazila u razne afere u Rumuniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama. Pored „Behtela“ i „Čajna roud end bridž korporejšn“, poznata kineska kompanija, izrazila je interes da učestvuje u izgradnji tog auto-puta, međutim ona je očigledno na ovaj način potisnuta jer je primat unapred dat američkoj firmi.

Potpuno je jasno da pojavljivanje te firme govori da Amerikanci žele da uđu na tržište koje se tiče izgradnje saobraćajne i druge infrastrukture, ali i da nastoje da potisnu kineske firme iz poslovanja u našem području. Oni ne mogu da ih potisnu ni konkurentnošću, niti jeftinijim ponudama, pa ih onda potiskuju pritiscima na Vladu Srbije, na državne organe da im daju posao bez tendera. I gde god se pojavljuje ta firma „Behtel“, angažuju se i američki ambasadori kao njihovi lobisti. Pošto su cene rada kineskih firmi uvek niže od američkih, oni ne mogu izdržati nijednu javnu ponudu, nijedan tender. Ta kineska firma „Čajna roud end bridž korporejšn“ radila je na izgradnji kineskog mosta, odnosno Pupinovog mosta u Beogradu; u Hrvatskoj gradi sada Pelješki most, i tamo im je ponuda manja nego što je koštao ovaj most koji je svojevremeno Đilas radio kao gradonačelnik. I u Crnoj Gori rade put Bar-Bojare, a vi znate kakvi su tamo uslovi rada – to je valjda najteža deonica u Evropi. To govori o ozbiljnosti te firme, o njenoj konkurentnosti i sposobnosti da izvede poslove.

Pošto su zakasnili, u odnosu na Kineze, Amerikanci koriste Zoranu Mihajlović kao svog lobistu, kao svog slugu, kao svog izvršioca, a u svemu tome i Kajl Skot ima istu onu ulogu kao njegov prethodnik, bivši američki ambasador, koji je lobirao takođe za jednu divlju američku firmu da kupi po krajnje, za nas Srbe, nepovoljnim uslovima smederevsku Železaru.

Čim sam se vratio sa onog dugog službenog puta, pre četiri godine, ja sam održao tri konferencije za štampu, raskrinkao taj posao, i Vlada Srbije je morala da odustane od prodaje. Sećate se, cele 2014. godine je vođena velika kampanja da se Amerikancima to proda. Zorana Mihajlović uvek sa predstavnicima ove firme razgovara u društvu ambasadora Skota, a Vlada Srbije je zaista i potpisala memorandum, ali to je načelni memorandum u kome se nije konkretizovao nijedan posao. Kad dođe do konkretizacije potrebno je raspisivanje tendera, a onaj ko nije u stanju da izdrži konkurenciju, ne može ni da dobije posao.

Skot je, dakle, tu vodio glavnu reč, izazvao je skandal na konferenciji za novinare posle tog sastanka, a Zorana Mihajlović uopšte nije reagovala na njegovu izjavu da je Kosovo „nezavisna država“ i da se ne može govoriti o takozvanoj „vladi Kosova“. I sad, nemački „Špigl“, što je najinteresantnija informacija (mislim da je to preneo „Sputnjik“), označio je „Behtel“ još početkom januara 2005. godine, u tekstu „Raj za američke investitore“, podsećajući da je svojevremeno ta firma dobila posao na izgradnji deonice Split-Dubrovnik na auto-putu kroz Hrvatsku, a da nije učestvovala u javnom nadmetanju. U tekstu je ocenjeno da su veze i politički pritisci učinili to mogućim, i zbog toga je za izgradnju 147 kilometara auto-puta trebalo da se plati 30 posto više nego da se išlo na javni konkurs. Trideset posto više!

E, to je ono što i nas čeka ako Amerikanci bez javnog tendera dobiju ovaj posao. Pod pritiskom Evropske komisije Vlada Hrvatske je morala da se odrekne tog ugovora sa „Behtelom“. Evropska komisija je morala da interveniše, inače Vlada Hrvatske nije bila sposobna da odoli američkom pritisku. Ta firma dobija, izgleda, da radi put i od Niša preko Merdara do Prištine. U planu je, kako su oni zamislili, i da radi put od Beograda do Sarajeva.

Ako ne stanemo na kraj tom problemu već na prvom koraku, ako ne sprečimo to, onda ćemo biti na višestrukom gubitku. Vi ćete videti ovde još nekoliko podataka koji se tiču te firme i korupcije, koja uvek njeno poslovanje prati.

 

 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM