Konferencija za novinare, 20. maj 2021. godine

Miljan Damjanović: Poštovani novinari, Srpska radikalna stranka insistira na odlučnoj i beskompromisnoj borbi protiv kriminala i to u ovom trenutku mora da bude prioritet ove vlasti. Ne može unutarpartijska odgovornost da pokriva sav kriminal koji se danas dešava u Srbiji. U celoj Srbiji ne sme se desiti da se samo priča o tome šta se dešava na sastancima vladajuće Srpske napredne stranke, već moraju biti kažnjeni nosioci tih kriminalnih aktivnosti, a oni su upravo funkcioneri Srpske napredne stranke, oni su članovi Srpske napredne stranke ili su bliski sadašnjem režimu.

Nije borba protiv kriminala kada se kitite u medijima hapšenjem takozvanih malih dilera droge ili kasapina Velje Nevolje. Borba je uspešna tek kada uhapsite kriminalce iz svojih redova, jer su oni sada na vlasti i oni kontrolišu sva dešavanja u državi. Tako smo imali jednu od afera „Carine”, gde smo videli iz medija kad je priveden direktor carina, koliko stotina miliona evra je nestalo za vreme njegovog mandata. Interesantna je činjenica, naravno, da su i on i svi učesnici u toj aferi bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. U tu aferu uključen je i Kokeza. Vidimo ovih dana, tek kada nekog hoće „da skinu”, onda izlaze sve afere u vezi sa Fudbalskim savezom Srbije. Nikako da prepuste da i taj deo u instituciji vodi neko ko je iz oblasti sporta, već bi ponovo da nastave postavljajući političare koji su bliski režimu. Ključni obračun vlasti protiv organizovanog kriminala u Srbiji treba da bude borba protiv aktuelnih ministara koji su duboko u kriminalu i korupciji, unazad više od sedam-osam godina.

Vrh piramide tog kriminala jesu ministri poput Zlatibora Lončara, za kojeg smo više puta tražili da se smeni sa mesta ministra, da se podignu krivične prijave od onih tendera koji su bili u vezi sa nabavkom opreme Kliničkog centra u Nišu, preko toga kada je ugovarao da stavlja određene lekove na listu, naravno, uz proviziju. Na kraju krajeva, kako i da govorimo o čoveku koji je ministar zdravlja, a u narodu ima nadimak Doktor Smrt?

Za Zoranu Mihajlović je sve jasno i pitanje je zašto je Vlada Republike Srbije štiti. Najbolji primer njenog kriminala pokazao se kroz memorandum koji je tada potpisala o saradnji za gradnju auto-puta Preljina–Pojate, sa američkom kompanijom „Behtel”, u dogovoru sa američkim ambasadorom kod koga je išla po instrukcije, tako što su uklonili kinesku kompaniju koja je tada dala ponudu od 600 miliona. Taj deo auto-puta su dali američkoj kompaniji za 300 miliona više.

To javnost zna, to zna predsednik vlade, to zna predsednik države, to znaju tužioci. Baš zbog toga ta borba protiv kriminala mora biti neselektivna.

Unutarpartijskim raspravama koje danas izlaze u javnost, kao i nekakvim audio- zapisima u kojima se međusobno optužuju ko je veći kriminalac, ko je veći lopov, samo se baca prašina u oči građana Srbije, iz razloga što pokušavaju da zamažu oči i prebace temu na drugu stranu, kako se ne bi vodila borba – kako je tada predsednik države Aleksandar Vučić najavio – maljem o glavu, već je taj malj izgleda otupeo. Zato danas, po ko zna koji put, pozivamo Vladu Republike Srbije da preduzima one mere koje su u interesu građana Srbije i države Srbije i pod hitno smeni sve ministre koji se nalaze u kriminalu i korupciji. Da ti ministri imaju malo morala, kao što nemaju, oni bi dosad već podneli ostavku.

Aleksandar Vučić kao predsednik najveće stranke i kao predsednik države mora takođe da insistira na ovoj borbi iz dva razloga. Prvi razlog je to što je ovaj kriminal toliko uzeo maha, da je postao izuzetno poguban za državu. Drugi je razlog to što može biti poguban i po njega samog. On treba u ovom trenutku da bude preokupiran problemom kako da zaštiti sopstveni život, jer mu je zbog ovakvog nedelovanja njegove vlade i te kako život ugrožen. Mi, srpski radikali, jedva čekamo da na izborima smenimo vladajuću Srpsku naprednu stranku i Aleksandra Vučića, dođemo na vlast i pokažemo kako se vodi odlučna, neselektivna borba protiv kriminala i korupcije i kako nema potrebe za najavama nekakvog malja, već ćemo ih prvo hapsiti, pokazati narodu da imamo snagu i da jednom raščistimo sa takvim ljudima koji su sve ove godine uništavali Srbiju i dan danas je uništavaju.
Imate li možda nekih pitanja?

Novinar „Srbin info” Gradimir Potić: Nebojša Stefanović je predsednik gradskog odbora. Koja je poenta da se izjašnjavaju odbori širom Srbije? Po statutu se zna kome je on odgovoran.

Miljan Damjanović: To je pitanje za Srpsku naprednu stranku. Ja se sećam kad je Nebojša Stefanović učestvovao u rasturanju Srpske radikalne stranke 2008. godine. U tome su oni najbolji. Neka ide to pitanje njima, da vidimo da li će im se vratiti to kao bumerang, jer su po istom sistemu tada radili u Srpskoj radikalnoj stranci. Išli su po odborima po Srbiji, iznosili neistine, tražili nekakva odlučivanja. Puštaju namerno audio-zapise kako bi se umesto prave borbe protiv kriminala neko bavio pitanjima ko je šta rekao na njihovim unutarpartijskim sastancima. To je njihova stvar, nek rešavaju kako hoće, a naš cilj je da ih počistimo na sledećim izborima, kako bi država Srbija konačno prodisala.

Gradimir Potić: Izjašnjavaju se silni odbori za smenu Stefanovića, pominju se Zlatibor Lončar i Marija Obradović, a predsednik onda izjavljuje da on ne veruje da ga je Stefanović prisluškivao. Čemu sva ta igranka?

Miljan Damjanović: Oni vole da prisluškuju sami sebe. Oni se prisluškuju i na sastancima opštinskih odbora i puštaju u javnost. Izgleda da im je to postala mantra.

Mi ne smatramo da smena jednog ministra, njihovo rešavanje unutarpartijskog problema, rešava problem organizovanog kriminala u Srbiji. Ne samo smena, nego i odgovornost i slanje na sud svih ministara, svih iz Srpske napredne stranke i njihovih satelita, koji su oteli građanima Srbije i jedan jedini dinar. Valjda vam je sad jasno, kad pustite Skupštinu Republike Srbije, koliko radikali zapravo fale tamo, jer nema ko da ih raskrinkava kao što smo ih mi raskrinkavali. Nemojte da zaboravite da smo ministra Vujovića mi srpski radikali smenili kad smo izneli aferu, zatim Rasima Ljajića i neprestano sve druge ministre gađali u glavu, od ministra obrazovanja, zdravstva, infrastrukture, sporta. Interesantno je da više niko ne pominje Vanju Udovičića, koliko je afera imao. Šta sad bi s tim? Kako se završio taj njihov proces, unutarpartijski? Naravno, sudski epilog nikada nije dobio. Zato se oni svi zajedno plaše dolaska srpskih radikala na vlast i zato stvaraju nekakve male partije koje treba nama da otimaju glasove, jer znaju da je kod nas nulta tolerancija prema kriminalu i korupciji.

Gradimir Potić: Smenjen je ambasador iz Poljske zato što je podržao gej aktivnosti u Poljskoj, a ovde u sred Beograda, na zgradi „Ikee”, viori se zastava za podršku gej pravima.

Miljan Damjanović: Interesantno je da nije smenjen ili pozvan na krivičnu odgovornost zamenik predsednika Opštine Bujanovac Šćipri Musliju, koji je pre samo petnaestak dana sa zgrade opštine i sa jarbola skinuo zastavu Republike Srbije, bacio je na zemlju i podigao zastavu Albanije. To je problem u Srbiji, što se svi problemi stavljaju pod tepih. Ne znam kome je u interesu taj potez menadžmenta „Ikee” da podigne zastavu neke populacije za koju mi kažemo da ne treba da se proganjaju, ali ne može da se populariše. Ne mogu nešto što nije normalno da nam predstavljaju kao kulturu življenja i ne mogu da se krše zakoni i Ustav Republike Srbije. Mi i dalje ne odustajemo od prikupljanja potpisa peticije građana Srbije protiv zakona o istopolnim zajednicama. Baš u ovom trenutku donose neke zakone koji su antisrpski, antiustavni. Donose se po onom sistemu „imamo većinu” i sad ne moraju ni na zvonce da glasaju, jer u skupštini vlada jednopartijski sistem. To su glavna pitanja i to su problemi ove države, što država gubi iz ruku kontrolu nad svojom teritorijom i nad mnogim predsednicima opština, ne samo ovog problema u Bujanovcu, već i njihovih naprednjaka koji su postali lokalni kauboji, a to možete da vidite kada obilazite Srbiju.

Imate li još nekih pitanja? Ukoliko nemate, hvala vam što ste prisustvovali konferenciji Srpske radikalne stranke.

https://www.youtube.com/watch?v=GjKx5jukqUQ

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM