Konferencija za novinare, 24. april 2019. godine

Sreto Perić: Dame i gospodo novinari, Srpska radikalna stranka kao državotvorna stranka kojoj je stalo do očuvanja teritorijalnog integriteta, borbe za Kosovo i Metohiju, veću zaposlenost, bolji društveni standard, bolje zdravstvo, školstvo i sve ono što interesuje građane Srbije, od nedavno je pokrenula inicijativu za stavljanje van snage Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Zakon o izvršenju i obezbeđenju koji je počeo da se primenjuje od 2012. godine naneo je više zla građanima Srbije nego što je to i sam DOS mogao da učini na početku 21. veka. Ovaj zakon prvi put je uveo režim Borisa Tadića, ali ga je i režim Aleksandra Vučića nastavio primenjivati, čak i određene izmene su bile 2016. godine, tako da su najgore posledice po građane Srbije, koje su se mogle očekivati preko jednog zakona, a preko pravnog sistema države Srbije – jeste upravo Zakon o izvršenju i obezbeđenju.

A takozvani javni izvršitelji, koje građani Srbije vrlo često nazivaju i privatni izvršitelji – dovoljno je samo nekoliko citata iz novina da vam navedem, pa da vidite koje sve posledice njihovo delovanje ostavlja po građane Srbije – izvršitelji im prodali kuću, decu izbacili napolje na hladnoću. Kuća od 170 metara kvadratnih prodata za pet hiljada i petsto evra!?! U Nišu za 15.450 evra oteta imovina u vrednosti od 800.000 evra! U Beogradu kuća od 570 kvadrata prodata za 13.000 evra!?!

Izvršitelj je samo za dve godine inkasirao prihod od dva miliona i sto hiljada evra. Privatni izvršitelj Miljana Dimitrijević je izbacila bebu i dete od tri godine da bi stan bio prodat njenom prijatelju koji je već treći stan kupio od privatnih izvršitelja. Nedavno je bio jedan slučaj u Beogradu da su privatni izvršitelji ušli u stan u vreme dok je sin od bračnog para Aksentijević bio u tom stanu, zaključali ga i oduzeli, oteli stan. Taj stan je kupio sin od privatnog izvršitelja. Vrlo često se to na prvoj aukciji ne proda i nema javnog obaveštavanja o tome da je na prodaju neka nekretnina, a onda kasnije u posed tih stanova i nepokretnosti dolaze lica koja su veoma bliska sa privatnim izvršiteljima.

Očigledno je da je veliki spoj i velika saradnja između određenih sudskih organa, banaka i privatnih izvršitelja. Prema sistematizaciji, u Srbiji je potrebno 308 izvršitelja, a trenutno ih ima 207. Ma, mnogo ih je na ovakav način, da je samo i jedan. Ali, postavlja se pitanje: zbog čega to nije popunjeno u celosti? Pa, iz prostog razloga što ovi koji rade posao privatnih izvršitelja već sad mogu više da plate od onih koji već obavljaju taj posao. Setite se one anegdote kada su kolege jednog carinika pitale šta bi želeo da mu poklone prilikom neke prigodne svečanosti, pa su mu uzeli razne poklone, a on je tražio samo jednu noćnu smenu na granici. Ovo je šaljivo, ali privatni izvršitelji rade tako.

Dug koji u početku bude osnovni dug, pet hiljada dinara, radi se o komunalnim obavezama građana Srbije, on raste deset puta više, a od toga najveće učešće u strukturi obaveza dužnika jesu obaveze koje pripadaju privatnim izvršiteljima.

Meni je poznata i upravo ta činjenica me raduje, a to je da već postoji određen broj javnih preduzeća koja više ne žele da izmirenje obaveza od strane svojih korisnika traže preko privatnih izvršitelja, nego to pokušavaju na dogovoran način, imajući u vidu i razumevanje za svoje dužnike. Vrlo često privatni izvršitelji se ponašaju kao haračlije i ne gledaju uopšte koliki odnos je između onog što dužnik duguje i onoga koliko vredi njegova imovina ili način na koji treba izvršiti taj dug.

Naš predsednik je nakon povratka sa svog službenog puta izjavio, a to je prva izjava ili jedna od prvih izjava koju je dao, dakle rekao je: „Ukinućemo privatne izvršitelje”. I, evo, Srpska radikalna stranka u kontinuitetu, po šesti put podnosi Narodnoj skupštini Predlog zakona za stavljanje van snage Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Bićemo uporni sve dok to ne prihvate, a u slučaju da nam i ne prođe taj Predlog dok smo opoziciona stranka, jedan od prvih predloga zakona koji ćemo predložiti, kad budemo preuzeli odgovornost i vlast u državi Srbiji, biće stavljanje van snage Zakona o izvršenju i obezbeđenju, odnosno vraćanje ove nadležnosti u sudske institucije.

Nedavno je Privredni sud u Čačku izrekao novčanu kaznu načelniku policijske uprave u Čačku zbog toga što nije hteo da pruži asistenciju prilikom prodaje jedne firme. Dakle, sud je ovde stao takođe na stranu privatnih izvršitelja. Mišljenja sam da bi i režim Aleksandra Vučića morao mnogo više povesti računa o zaštiti građana Srbije.

Tokom prošle godine, negde polovinom 2018. godine, pomoćnik ministra u Ministarstvu pravde Jelena Deretić je najavila, citiram: „Prestaće bahaćenje javnih izvršitelja, stavićemo van snage taj zakon i izvršićemo neke promene”. Međutim, ni do dana današnjeg od toga nije bilo ništa, jer izgleda da privatni izvršitelji mogu više da plate, nego što je interes dužnika u Srbiji.

Hvala vam. Da li imate neko pitanje?

Srpska radikalna stranka štampala je i specijalno izdanje lista „Velike Srbije”, gde je na jedan decidan način objasnila, i dovela u vezu čak, Zakon o izvršenju i obezbeđenju koji je donet 1978. godine i zakon koji je donet 2012. godine, odnosno njegove izmene i dopune 2016. godine. Ogromna je razlika. Iako za taj period kažemo da je to svirepi komunistički period, kada je u pitanju ovaj zakon ogromna je razlika između tog zakona iz 1978. godine i zakona iz 2012, odnosno 2016. godine.

Hvala vam.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER