Konferencija za novinare, 24. decembar 2020. godine

Đurađ Jakšić: Dame i gospodo novinari, dobar dan. Dobro došli na našu redovnu konferenciju za medije. Srpska radikalna stranka podseća javnost da je osvedočeni kriminalac i lopov, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, još krajem januara ove godine, dakle pre prvih registrovanih slučaja zaraze Korona virusom u našoj zemlji, tvrdio kako je Srbija spremna i sposobna sama da proizvede sopstvenu vakcinu protiv Korona virusa. To je jedan u nizu bisera iz arsenala jednog od najkorumpiranijih članova srpske vlade, Zlatibora Lonačara, kojem se u tom trenutku smejala čitava nacija i čitav svet na osnovu ove njegove izjave.

Za ime Zlatibora Lončara vezuje se zaista veliki broj kriminalnih i korupcionaških afera. Uostalom, sam predsednik republike Aleksandar Vučić je svojevremeno tvrdio kako svake godine čak 20 procenata, od svih sredstava koja se iz budžeta izdvajaju za oblast zdravstva, na volšeban način ispari i nestane.

Međutim, uprkos svim ovim nepobitnim činjenicama, i u novoj srpskoj vladi Zlatibor Lončar je nažalost zauzeo mesto ministra zdravlja i vidimo požurio da brže-bolje nabavi ovaj prvi kontigent od nepunih 5.000 komada nove vakcine protiv Korona virusa američko-nemačkog proizvođača „Fajzer Biontek”.

Srpska radikalna stranka smatra da uvoz ovog prvog kontigenta i rezervisanje po najavama režima milion i osamsto hiljada doza „Fajzerove” vakcine za narednu godinu predstavlja jedan brzoplet, nepromišljen i višestruko štetan potez naprednjačkog režima u Beogradu. Zašto iznosim ovu tvrdnju? Za razliku od ruske i kineske vakcine, koje su zasnovane na tradicionalnim, dakle proverenim metodama proizvodnje antibakterijskih vakcina, sa umrtvljenim virusom, „Fajzerova” vakcina se bazira na podlozi RNK, dakle ribonukleinske kiseline i to do sada u praksi humane medicine nije ispitivano i nije ispitano do kraja.

„Fajzerovoj” vakcini su po skraćenom postupku izdati sertifikati kako bi se što pre pojavila na tržištu. Poznato je da je veoma komplikovana za transport, da se mora čuvati u dubokom ledu, na temperaturi od -70 stepeni Celzijusovih, dakle, prilično je komplikovana i zahtevna i po pitanju transporta, po pitanju lagerovanja i čuvanja. Uostalom, stručnjaci kažu da ukoliko je duže od 12 sati na temperaturi koja je iznad -70 stepeni Celzijusovih, ona propada, više nije za upotrebu i može se baciti. U krajnjoj liniji, „Fajzerova” vakcina, koju je naprednjački režim nabavio prvu u Srbiji je najskuplja na svetskom tržištu, jedna doza košta 15,5 evra. Dakle, za komplet od dve vakcine, koliko je potrebno za jednu osobu, potrebno je izdvojiti 31 evro.

„Fajezrova” vakcina, koju nabavlja i na kojoj insistira naprednjački režim u Beogradu, nema apsolutno ni jednu jedinu prednost u odnosu na rusku vakcinu Sputnjik 5 i u odnosu na kineske vakcine koje su se pojavile na tržištu, ni jednu jedinu.

Srpska radikalna stranka zahteva od naprednjačkog režima da se prilikom nabavke vakcina protiv Korona virusa rukovodi u prvom redu zdravstvenom bezbednošću i sigurnosti građana, to je broj jedan apsolutno, ali i ekonomskom računicom, koja apsolutno nije zanemarljiva u ovom slučaju.

Šta mi srpski radikali predlažemo? Srpska radikalna stranka je mišljenja da umesto problematične i preskupe „Fajzerove” vakcine Republika Srbija mora obezbediti dovoljnu količinu prve registrovane vakcine protiv Korona virusa u svetu, a to je ruska vakcina Sputnjik 5, koja je proizvedena na klasičan, tradicionalan, proveren način, koja je ispravna i zdravstveno bezbedna i koja je u krajnjoj liniji najmanje dvostruko jeftinija od vakcine američko-nemačkog proizvođača „Fajzer Biontek”. Mi smo mišljenja da Republika Srbija mora prihvatiti ispruženu ruku bratske Rusije i ući u partnerski odnos sa Ruskom Federacijom u pogledu proizvodnje upravo ruske vakcine Sputnjik 5. Poznato je da nam Rusi nude svoju tehnologiju za proizvodnju vakcine po povoljnim uslovima i da nam nude tri svoja eksperta koji bi došli u Srbiju i koji bi obučavali naše stručnjake, da bi se vakcina proizvodila u Srbiji.

Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka je mišljenja da je ovo izvanredna i jedinstvena prilika da se posrnuli srpski gigant, čuveni Institut za imunizaciju za vakcine i serume, Institut „Torlak” u Beogradu, konačno oporavi, da konačno stane na svoje noge i počne ozbiljnu proizvodnju ne samo za srpsko, nego i za inostrano tržište i da se konačno, posle više od 20 godina, vrati na stare staze slave. Nekada je bio svetski renomirana firma. Podsetiću vas da su dosmanlije posle 5. oktobra 2000. godine razorile, rasturile, opljačkale „Torlak”, sa namerom da po već viđenom scenariju u pljačkaškoj privatizaciji, kao i niz drugih giganata širom Srbije, prodaju i „Torlak”. Dakle, ovo je zaista šansa koju Srbija ne sme propustiti po mišljenju Srpske radikalne stranke.

Dakle, zdrava logika, zdravstvena bezbednost građana i ekonomski momenat apsolutno idu u prilog tezi Srpske radikalne stranke da je potrebno nabaviti rusku vakcinu Sputnjik 5 i ući sa Rusima u partnerski odnos proizvodnje ove vakcine kod nas u Srbiji. Višestruka korist bi bila i za državu i za narod. Tu nema nikakve dileme.

Pored toga, Srpska radikalna stranka se najoštrije protivi bezumnoj odluci naprednjačkog režima da podigne cenu Pi-Si-Ar testa u Republici Srbiji sa šest na devet hiljada dinara. Mi srpski radikali smo mišljenja da država mora obezbediti građanima besplatno testiranje ili u krajnjem slučaju u nivou cene koštanja. Dakle, u nivou nabavne cene testa. Država u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo ne sme na taj način zarađivati na građanima, pogotovo imajući u vidu da ljudi širom Srbije masovno ostaju bez posla i da mahom žive na ivici bede i siromaštva.

Ja ću iskoristiti još ovu priliku da čestitam svim Srbima rimokatoličke i protestantske veroispovesti i svim građanima Srbije rimokatoličke i protestantske veroispovesti, svim pripadnicima nacionalnih manjina, današnji Badnji dan i sutrašnji Božić, uz najlepše želje za dobrim zdravljem, blagostanjem i mirom.

Izvolite, ako vi imate neko pitanje. Izvolite.

Novinar Srbin info, Gradimir Potić: Apsolutno se slažem sa vašim stavom, ali niste nam rekli zašto rade to što rade. Zašto su izabrali „Fajzer”, a ne rusku vakcinu? U Americi imate slučaj da vodeći epidemiolog, dr Fauči, zagovara da bude „Moderna”, a ne „Fajzer”.

Đurađ Jakić: To je definitivno pitanje za ministra zdravlja, u prvom redu Zlatibora Lončara. Apsolutno ne postoji nijedna prednost koju ima vakcina „Fajzer” u odnosu na rusku vakcinu, pa i kineske koje su se pojavile na tržištu. Dakle, pored ovoga što je u zdravstvenom smislu daleko bezbednija vakcina Sputnjik 5, to nema nikakve dileme, to kažu stručnjaci, i ekonomski momenat je tu onaj koji mislimo da bi bio veoma bitan, iz razloga što mi nemamo novca za rasipanje. Naprotiv, mislim da imamo ogromne rupe u budžetu na sve moguće strane. Između ostalog, zbog toga i dodatni pritisak na građane Srbije, uvođenjem kojekakvih nameta, podizanjem cena Pi-Si-Ar testa. To je definitivno pitanje za režim i za ministra zdravlja. Mi smo prilično sumnjičavi da je neko ko nabavlja vakcinu, koja je na tržištu najskuplja, možda na određeni način stimulisan da uzme baš tu vakcinu. Ovih čini mi se 4.830 doza koje su prve stigle je samo taj prvi set. Režim je najavio i novih 1.800.000 doza „Fajzer” vakcine za narednu godinu. Dakle, na tržištu je ona najskuplja, nije ispitana do kraja, po skraćenom postupku je praktično dobila sertifikate da bi što pre došla na tržište. To je veliko pitanje za naprednjački režim na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Mi smo mišljenja da bi višestruka korist bila prvo da se uzme ruska vakcina i da stupimo, ponavljam, u partnerski odnos sa bratskom Rusijom po pitanju proizvodnje, jer je to zaista jedinstvena šansa i jedinstvena prilika da „Torlak” stane na svoje noge, da krene da proizvodi ne samo tu vakcinu, nego i druge vakcine koje su potrebne na tržištu i da praktično ponovo imamo jedan zaista brend koji je na svetskom renomeu.

Gradimir Potić: Zašto se Vučić ne vakciniše „Fajzerovom” vakcinom?
Đurađ Jakić: To je opet pitanje za Aleksandra Vučića. Mi srpski radikali sm definitivno neko ko će pozvati građane, kada se nabavi vakcina Sputnjik 5 u koju apsolutno imamo najveće poverenje i pojedine kineske vakcine koje su po istom tom tradicionalnom, klasičnom principu napravljene, da se definitivno vakcinišu vakcinama tog tipa, a nikako ovim sa Zapada koje se baziraju na podlozi RNK, koja, ponavljam, nije do kraja u humanoj medicini ispitana i koja je na brzaka, što bi rekli, napravljena, samo da bi se uključile ove velike zapadne kompanije, multinacionalne kuće, u trku sa vremenom i da bi na tržište izašli sa vakcinom.

Kojom vakcinom će se vakcinisati Vučić i predstavnici režima, to ćemo videti ili možda nećemo videti, ali u svakom slučaju sve ide u prilog tezi Srpske radikalne stranke da je potrebno isključivo orijentisati se na rusku medicinu i na vakcinu koja se zove Sputnjik 5, tu nema nikakve dileme.

Gradimir Potić: Hvala vam.
Đurađ Jakić: Izvolite, da li imate još neko pitanje? Ukoliko nemate, hvala
što ste bili na našoj konferenciji za medije. Hvala vam.

https://www.youtube.com/watch?v=mkNrmocT1kY

 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM