Konferencija za novinare, 9. april 2021. godine

Aleksandar Šešelj: Poštovani novinari, Srpska radikalna stranka danas kreće u akciju prikupljanja potpisa za inicijativu da se Predlog zakona o istopolnim zajednica ili o gej braku ne nađe u skupštinskoj proceduri, odnosno da se povuče iz te procedure. Dakle, za ovo pitanje u Srbiji ne postoji nikakav politički legitimitet da bi se ono sad postavljalo na nacionalnom nivou i da bi se ovaj zakon donosio.

Mi smo protiv ovog zakona zato što je on neustavan, zato što Ustav Republike Srbije u članu 62 jasno kaže da je brak zajednica žene i muškarca, a donošenje ovog zakona jeste negiranje člana Ustava.

Iako se u ovom zakonu ne nalazi reč „brak”, iz suštine i karakteristika istopolne zajednice jasno je da je reč o braku, zato što se zaključuje pred matičarem i dva svedoka i uređuje, kako predlog zakona kaže, porodično-pravne odnose.

Mi smatramo da naprednjački režim, predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije, ne smeju da dopuste da ovaj zakon dođe u skupštinsku proceduru zato što je, osim što je neustavan, velika, možda i ogromna većina građana Srbije protiv njega, a naprednjački režim, videli smo, pokušava na perfidan način preko Gordane Čomić, dojučerašnje perjanice Demokratske stranke, da sprovede ovaj postupak i da se gej brakovi ozakone u Srbiji.

Mi smatramo i znamo, iz uporedne pravne prakse, da je porodica zajednica roditelja i dece, pa se i postavlja pitanje kako je to moguće da istopolna zajednica uređuje porodične odnose.

Takođe u članu 36 ovog predloga zakona ostavlja se mogućnost usvajanja dece, odnosno da jedan od partnera u istopolnoj zajednici postane hranitelj, što je po našem mišljenju nedopustivo.

Mi smo protiv ovog zakona i zato što je on u suprotnosti sa opšteprihvaćenim društvenim normama u Srbiji, ne samo sa zakonskim okvirom koji uređuje porodicu. Da je ova ideja tako dobra i da je podržava i veliki broj građana Srbije, valjda bi se u nedavno završenoj predizbornoj kampanji o tome govorilo. Stranke, pogotovo one koje su vladajuće, to bi obećavale, međutim, nisu se izjašnjavali, niko nije nijednu reč rekao protiv, odnosno za usvajanje jednog ovakvog zakona, a to je jedan od prvih poteza nove vlade. Smatramo da ovaj zakon treba da se povuče, da se nikad ne nađe u skupštini.

Naravno, nije zbog toga što smo mi homofobi ili što smo protiv LGBT populacije kao takve. Mi smo protiv LGBT propagande. Ne bi trebalo da ona ima državnu podršku u našoj zemlji, da se ozakonjuje nešto kako bi se protivno ustavu zadovoljili interesi jednog pokreta koji je internacionalni, a videli smo da u svim zemljama u kojim je to pitanje rešeno jeste samo prvi od koraka kako bi javnost omekšala na ovu temu. Naravno, za tim sledi i zvanično usvajanje dece i ostala gej propaganda koja treba da se predstavi u našoj zemlji, ne samo u kulturi, već u obrazovanju. Smatramo da ne sme biti mesta za LGBT propagandu.

Krenuli smo danas u akciju prikupljanja potpisa. Očekujemo da će veliki broj građana podržati ovu peticiju kako bismo je predali Narodnoj skupštini Republike Srbije i kako se ovaj zakon ne bi našao na dnevnom redu.

Da se predlog zakona iz skupštinske procedure povuče potrebno je 30.000 potpisa, a mi smatramo i očekujemo mnogo veću podršku od toga u nedeljama koje su ispred nas. Ovu peticiju pokrećemo u svim gradovima i mestima u Srbiji i očekujemo veliku podršku građana.

Novinar: Imamo u javnosti i apel intelektualaca koji su protiv uvođenja ovog zakona, a imamo i stav Srpske pravoslavne crkve koja je iskazala nezadovoljstvo zbog ovog.

Aleksandar Šešelj:Ja sam lično potpisao peticiju (...) koja se (...) donošenja seta zakona iz takozvanog ministarstva za dijalog, gde je ministar Gordana Čomić i naravno u saglasnosti su naši stavovi sa stavovima Srpske pravoslavne crkve. Podsetiću vas da su i druge verske zajednice – i islamska zajednica i katolička crkva – takođe iznele svoj stav u javnosti koji se protivi donošenju ovakvog zakona.

Smatramo da je licemerno što Gordana Čomić kao naprednjački ministar u ovoj vladi poziva na dijalog sada kada su predlog i nacrt zakona već u proceduri, kada je taj predlog zakona skrojen u razgovoru samo sa promoterima LGBT pokreta u Srbiji, a nisu se ni udostojili dauzmu u razmatranje stavove Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, koji je poslao svoje zamerke još pre više od dve nedelje. Dakle, to je skandalozno i licemerno.

Podsetiću vas takođe da je Gordana Čomić simbol netolerancije u Srbiji, da je to osoba koja je bila kolovođa izbacivanja više od 50 narodnih poslanika svojevremeno, kada je bila potpredsednik narodne skupštine, koja je poznata po tome što je svaku reč u skupštini – dok je ona vodila glavnu reč – koja nije bila u skladu sa politikom Demokratske stranke i svako opozicionarstvo, izuzetno teško novčano kažnjavala i apsolutni je simbol nedemokratije. To da se ona danas poziva na ljudska prava i demokratiju je zaista paradoksalno i licemerno.

https://www.youtube.com/watch?v=fCVQ_q6Xh18

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM