Konferencija za novinare Srpske radikalne stranke ispred zgrade Ustavnog suda Republike Srbije, Bulevar kralja Aleksandra br. 15, 2. jun 2021. godine

Aleksandar Šešelj: Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka podnela je danas zahtev za ocenu ustavnosti, po našem mišljenju neustavnih, Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o zabrani diskriminacije, koje je Narodna skupština prethodne nedelje usvojila i predsednik Aleksandar Vučić već potpisao.

Mi smatramo, imajući u vidu da već skoro godinu dana u Srbiji imamo jednopartijski parlament, da novi odraz novog komunizma u Srbiji jeste i ponovno uvođenje verbalnog delikta, narušavanja ustavnog prava na slobodu mišljenja i izražavanja. Smatramo da se ovim nakaradnim zakonima uvodi represija, kao što ste videli, da se za pravilnu gramatiku, za pravilan govor na srpskom jeziku uvode kazne koje mogu biti i do dva miliona dinara! Mi smo videli da u prethodnom periodu naprednjački ministar Gordana Čomić (a podsetiću vas da je to osoba koja je u koaliciji sa 11 stranaka na prethodnim parlamentarnim izborima osvojila 0,9 procenata glasova, a sada je u prilici da sprovodi svoju politiku, za koju nema apsolutno nikakvu podršku) kao osoba koja nema legitimitet, pokušala da nametne tri seta, odnosno tri zakona: jedan o takozvanoj rodnoj ravnopravnosti, drugi o zabrani diskriminacije i treći, koji se još nije našao na dnevnom redu, jeste Zakon o istopolnim zajednicama ili o gej brakovima.

Mi smatramo da su sva tri najavljena zakona neustavna. Danas smo podneli inicijativu Ustavnom sudu i očekujemo da će Ustavni sud ova dva zakona proglasiti neustavnim i da se Zakon o istopolnim zajednicama nikada ni neće naći u skupštinskoj proceduri. Srpska radikalna stranka već više od mesec dana skuplja potpise građana, peticiju građana da se zakon o gej brakovima ne nađe u skupštinskoj proceduri. Već imamo više desetina hiljada potpisa i očekujemo da u skorije vreme tu našu peticiju predamo Narodnoj skupštini.

Nije ovde, kod ova tri zakona, reč o zaštiti bilo kakvih prava građana, ovde je reč o nametanju jedne ideologije, LGBT i transrodne, za koju nema apsolutno nikakve podrške među građanima Srbije. Ustav Republike Srbije ne poznaje kategoriju roda, ali proklamuje ravnopravnost polova, jer pol je stvar biologije, a rod je politička konstrukcija i promoteri ovih zakona pokušavaju da nametnu građanima Srbije nešto što je, ne samo neustavno, nego i nema nikakvu podršku građana.

Nasilje nad srpskim jezikom koje će se sprovoditi zahvaljujući ovim zakonima i represija do dva miliona dinara kazne za nepoštovanje nečega što nema veze sa srpskim jezikom, jeste jedan odraz totalitarizma kojem je sklona osoba kao što je Gordana Čomić. Podsetiću vas da je to osoba koja je svojevremeno, dok je vedrila i oblačila u Narodnoj skupštini Republike Srbije, izbacila celu jednu poslaničku grupu, oduzela im mandate, odnosno zabranila poslanicima Srpske radikalne stranke da učestvuju u radu Skupštine Srbije. Ona je ta koja je uvela ovaj drakonski Poslovnik u radu Narodne skupštine, po kome je isto tako kažnjavala za izgovorenu reč narodne poslanike, a danas, budući da je to sistem vrednosti za koji se ona zalaže, pokušava da nametne novi totalitarizam građanima Srbije.

Srpska radikalna strana smatra da će Ustavni sud doneti jedinu ispravnu odluku i nadamo se da se neće ponoviti slična situacija sa najavljenim zakonom o gej brakovima.

Imate li nekih pitanja?

Novinar Srbin info, Gradimir Potić: Da li ste iznenađeni da nije bilo većih otpora u samom parlamentu?

Aleksandar Šešelj: Nisam iznenađen, zato što mi danas imamo jednopartijsku skupštinu. Mi danas imamo skupštinu koja predstavlja samo vlast. Ista ta vlast, isti ti narodni poslanici su i izglasali Gordanu Čomić i izabrali je da bude ministar u tom izmišljenom ministarstvu i kako bih onda od njih očekivao da će da reaguju na ovakve predloge zakona. Gordana Čomić je njihov izbor.

Gradimir Potić: Da li donošenje ovakvog zakona znači i određenu vrstu prevage bivših kadrova Demokratske stranke i G17 i drugih u odnosu na ranije?

Aleksandar Šešelj: Mi vidimo da su najistaknutije ličnosti iz nekadašnje Demokratske stranke danas u Srpskoj naprednoj stranci, i Gordana Čomić i mnogi drugi, i ne samo u vladi, odnosno izvršnoj vlasti, već i po lokalnim samoupravama. Nedavno ste videli da se Srpskoj naprednoj stranci priključio i Aleksandar Šapić. U Gradskom odboru Srpske napredne stranke imate danas i Gorana Vesića i Aleksandra Šapića, još samo fali da im se priključi Dragan Đilas i u Gradskom odboru Srpske napredne stranke imaćete vlast u Beogradu koja je bila na vlasti od 2008. do 2014. godine. Dakle, to je trenutno aktuelna politika vladajuće stranke.

Gradimir Potić: A i sa pozicije novinara, ako se ne varam, to je član 55 tog zakona, praktično i novinari mogu biti kažnjeni ukoliko naprave grešku, pa pogrešno oslove neku osobu. Je li to udar na slobodu medija?

Aleksandar Šešelj: Ne ukoliko naprave grešku, nego ako se gramatički pravilno izražavaju. Ali nije samo to u pitanju. Ima mnogo propisa, odnosno mnogo članova ovog zakona koji nisu u skladu sa Ustavom i narušavaju neka druga ljudska prava propisana Ustavom. Ono što je najlicemernije od svega jeste što možete da čujete od predstavnika izvršne vlasti, iz ministarstva Gordane Čomić, da su to nekakvi borci za ženska prava i slično. To je nešto što je najlicemernije, imajući u vidu da ista ta vlast neće da se obračuna sa pravim problemima sa kojima se susreću žene u Srbiji i da spreči da, ukoliko neka žena ostane u drugom stanju, može da dobije otkaz, da spreči da neka žena (a to je danas mogućnost za stranog investitora zbog Zakona o radu, koji je donela naprednjačka većina) ne bude zaposlena ukoliko javno ne kaže, odnosno ne potpiše poslodavcu da ne planira da ostane u drugom stanju i slično. To su realni problemi i najveći problemi sa kojima se sve žene u Srbiji suočavaju, a ovo je zaista samo jedna maskarada i nešto što apsolutno ničije pravo u Srbiji ne štiti.

Gradimir Potić: I na kraju, skreće li SNS ovim u krajnju levicu?

Aleksandar Šešelj: Ja ne znam šta je njihov plan, ali znam da su ovi zakoni doneseni, pre svega, ne zbog Gordane Čomić i njene ideologije, već zbog poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Evropske unije. Nama se nameću antiustavni zakoni kako bi mi ostali na evropskom putu, što je zaista skandalozno.

https://www.youtube.com/watch?v=-PI3J2Z0Ghg&t=3s

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM