„LOKALNI OMBUDSMAN“ – PROTIVUSTAVNA KATEGORIJA I ARČENjE NOVCA NOVOSAĐANA!

Srpska radikalna stranka glasala je protiv predloga Odluke o Lokalnom ombudsmanu, koja predviđa da ovaj termin bude novi naziv za Zaštitnika građana na gradskom nivou, kao i da se od sada on naziva „nezavisnim i samostalnim organom koji štiti prava građana i kontroliše rad gradskih uprava“. Podsećamo javnost da Ustav Republike Srbije, kao najvažniji zakonski akt poznaje isključivo termin „zaštitnik građana“ i da svaka zvanična upotreba drugih stranih pojmova predstavlja najdirektnije kršenje zakona.

    „Srpska radikalna stranka je više puta ukazala na činjenicu da se u ovom slučaju radi o klasičnoj demagoškoj floskuli i da je zaštitnik građana potpuno besmislena institucija koja nema nikakve konkretne nadležnosti.  Postavljamo pitanje, gde je taj isti zaštitnik građana kada se najsiromašniji i najugroženiji bore sa jednom od najgorih pošasti današnjice - privatnim javnim izvršiteljima? Kada im se naplaćuje izmišljena kamata za njihove navodne izvršiteljske usluge i kada se izbacuju iz kuća i stanova koji se posle jeftino preprodaju i kupuju od strane mafije oko samih izvršitelja? Gde je zaštitnik građana kada se stanovnicima Novog Sada naplaćuje izmišljeni namet zvani dimničarina? Zašto ne kažete javnosti koliko je puta zaštitnik građana reagovao na svoju inicijativu i na odgovornost pozvao zaposlene u javnim upravama i sistemu Grada Novog Sada? Zato što ne smete!“ – istakla je Marina Nedeljković, odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini Grada Novog Sada.

    Iz budžeta Grada Novog Sada, svake godine, izdvaja se nešto više od 15 miliona dinara za funkcionisanje institucije Zaštinika građana i plate zaposlenih, dok ista pokazuje sve lošije rezultate, potpunu nezainteresovanost i sav besmisao njenog postojanja. 

    „U javnosti je dobro poznato da je ova institucija sve samo ne nezavisna i distancirana u odnosu na vladajuću političku većinu i da svaka vlast ima „svog zaštitnika građana“. Pored toga, godišnji izveštaji o radu novosadskog Zaštitnika građana pokazuju da se iz godine u godinu sve manje građana obraća ovoj instituciji, a interesantno bi bilo sprovesti anketu koliko Novosađana uopšte zna ko je njihov zaštitnik, kako se zove i šta je njegova nadležnost.“ – rekla je Marina Nedeljković.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM