Odbor o Evropskom izveštaju, radikali negoduju zbog učešća Fabricija na sednici

Odbor za evropske integracije Skupštine Srbije raspravljao je danas o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2019. godinu, uz negodovanje poslanika Srpske radikalne stranke što je na sednici Odbora učestvovao šef delegacije EU Sem Fabrici i isticanje da proširenja EU neće biti, a da će EU posle rešavanja Kosova nastaviti da uslovljava Srbiju.

Narodni poslanik i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj tražio je od predsednika Odbora Nenada Čanka obrazloženje po kom osnovu daje reč stranom diplomati budući da u Poslovniku tako nešto ne stoji.

„Kada se predstavnici stranih zemalja obraćaju, to čine na posebnim sednicama parlamenta, a ne učestvuju na odborima koji se bave pojedinačnim resorima. Fabriciju a smo ukazali gostoprimstvo na Odboru, što ne znači da on ima pravo da nam se i obrati“, rekao je Šešelj.

Šešelj je potom negodovao jer je Fabrici govorio na engleskom jeziku i optužio vlajdajuću većinu da dozvoljava da Srbija bude stavljena u podređeni položaj.

On je pitao šta je bio problem da članovi Odbora samo pročitaju izveštaj koji je podnet na ćiriličnom pismu, te da ne razume zašto je Fabrici morao to da obrazlaže.

„Danas smo videli sliku i priliku odnosa vlasti i EU. Predstavnik EU drži predavanje na engleskom jeziku, pušta crtane filmove, a poslanici vladajuće većine hvataju neke beleške“, rekao je Šešelj.

Govoreći o kritikama Evropske komisije koje se odnose na rad parlamenta, Šešelj je rekao da radikali ukazuju već duže vreme da predstavnici vladajuće većine krše proceduru, ali da se „svi šokiraju tek kada dođe jedan ovakav izveštaj i diktat iz inostranstva, kao da mi ne znamo kako parlament funkcioniše“.

On je kazao i da je pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine uslov za pristupanje EU, te upitao šta znači normalizacija odnosa i podsetio da je uslov nekada bio i izručenje srpskih državljana u Haški tribunal, te da će novi uslovi EU ka Srbiji uslediti u budućnosti.

„Put Srbije u EU su u stvari non-stop novi uslovi, tapšanje po ramenu i to je sve. Hajde da se sad odreknemo Kosova i Metohije, pa ćemo posle da vidimo šta će još biti uslov“, rekao je Šešelj.

On je kazao i da bi EU mogla da reši problem taksi ako bi zabranila izvoz na Kosovo i ako bi tražila od Severne Makedonije i Albanije da učine isto to.

Šešelj je, pozivajući se na izjave nekih stranih zvaničnika, rekao i da se EU neće širiti.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER