Srpski radikali apeluju: Ne gradite regionalnu deponiju na ulazu u Novi Sad!

„Srpska radikalna stranka izražava nezadovoljstvo i nevericu zbog konačne odluke gradske vlasti da se, bez obzira na oštro protivljenje stručne javnosti, na prostoru sadašnje gradske deponije, izgradi četiri puta veća regionalna deponija, na koju bi se odlagao otpad iz Novog Sada i još sedam opština Južno – bačkog okruga. Velika regionalna deponija na ulazu u Novi Sad je tempirana ekološka bomba, u čijoj se neposrednoj blizini nalaze gusto naseljeni Klisa, Slana bara, Vidovdansko naselje, Nemanovci i Pejićevi salaši, udaljena svega nekoliko kilometara od samog centra Novog Sada. Izabrana lokacija je apsolutno neprihvatljiva i zbog blizine najvažnijeg izvorišta vode „Ratno ostrvo“, koje je od ključnog značaja za vodosnabdevanje Novog Sada. Kako se kod  velikih deponija stvara tečna frakcija laganog raspada otpada, a polimerna folija ispod nje ne može trajno zaštititi zemlju od prodora toksične materije, ta visokotoksična tečnost može kroz zemlju dospeti do rezervoara pijaće vode i napraviti pravu ekološku katastrofu.“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Odborničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Grada Novog Sada. 

    Jakšić je rekao, da je jedan od ključnih komunalnih problema u Novom Sadu upravo problem sa odlaganjem i tretiranjem otpada, ali da, u poslednjih deset godina, gradska vlast nije uradila ništa, kako bi ovaj problem bio rešen.

    „Postojeća gradska deponija nije deponija u punom smislu, nego delimično uređeno  smetlište, koje zagađuje životnu sredinu i u određenim delovima godine emituje strahovito štetne gasove i smrad, koji se oseti u čitavom gradu. Novi Sad mora krenuti u zatvaranje postojeće deponije i izabrati novu lokaciju, udaljenu od stambenih zona i od samog grada, za eventualnu izgradnju velike regionalne deponije. Novi Sad mora zaštititi svoj interes, životnu sredinu i zdravlje svojih stanovnika.“ – naglasio je Jakšić. 

    Srpski radikali ističu da Novi Sad, kao nosilac aktivnosti, treba daleko energičnije i konkretnije da deluje u pogledu rešavanja problema sa odlaganjem otpada, jer dočekujemo 2021. godinu, kao prestonica kulture, sa planinom smeća na ulazu u grad.

    „Umesto izgradnje regionalne deponije, Srpska radikalna stranka predlaže da se sav otpad, koji se ne može reciklirati i kompostirati, spali. Dakle, umesto regionalne deponije potrebno je izgraditi spalionicu. Najpogodnija lokacija za izgradnju spalionice je naselje Šangaj, u neposrednoj blizini TE – TO, gde već postoji kompletna infrastruktura. Vredna energija dobijena spaljivanjem otpada, može se koristiti za razne stvari, u prvom redu za privredu i zagrevanje u grejnoj sezoni, što bi višestruko smanjilo cenu grejanja u Novom Sadu. Ovo rešenje je ekološki potpuno ispravno i dugoročno, ekonomski isplativo.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.  

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM