Srpski radikali podneli zahtev za ukidanje odluke o podizanju spomenika „nevinim“ žrtvama u Novom Sadu!

Srpska radikalna stranka uputila je danas predlog da se dnevni red sednice Skupštine Grada Novog Sada, koja je zakazana za petak, 28. septembra, dopuni tačkom Predlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o postavljanju spomenika svim nevinim žrtvama 1944. i 1945. godine.

Srpska radikalna stranka izražava ogorčenje i zabrinutost zbog nepromišljene i skandalozne odluke vlasti u Novom Sadu da se, na inicijativu Saveza vojvođanskih Mađara, podigne spomenik, navodno, nevinim žrtvama, koje su pogubljene u Novom Sadu nakon oslobođenja grada 1944. i 1945. godine. Ovom odlukom se na krajnje perfidan način vrši revizija istorijskih činjenica i od osvedočenih i osuđenih krvnika i dželata, u vreme okupacije Novog Sada za vreme Drugog svetskog rata, prave žrtve.

Srpska radikalna stranka je mišljenja da skandalozna odluka, da se pod nevine žrtve podvuku saradnici okupatora i pripadnici nacističke okupatorske vojske, predstavlja ruganje sa antifašističkom i slobodarskom tradicijom Novog Sada i izrugivanje sa hiljadama Srba, Jevreja i Roma, koji su na najmonstruozniji način likvidirani u zloglasnoj novosadskoj Raciji, januara 1942. godine.

Sramna odluka o podizanju spomenika „nevinim“ saradnicima okupatora i osuđenim ratnim zločincima predstavlja skandal bez presedana i apsolutno je u suprotnosti sa Zakonom o ratnim memorijalima, koji je pre tri meseca stupio na snagu. U pitanju je opasna podvala i podmukla provokacija, poput spomen obeležja zloglasnom Aćif Efendiji u Novom Pazaru i spomenika Jovanu Damjaniću u Adi.

Srpska radikalna stranka upućuje javni poziv svim odbornicima u Skupštini Grada Novog Sada da podrže našu inicijativu, jer je to jedini način da sprečimo prekrajanje istorije i sačuvamo obraz, antifašističkoj i slobodarskoj tradiciji, našeg grada.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM